Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Diagnoza rak


Vprašanje:

Spoštovani dr. Pavle Košorok,

opravil sem kolonoskopijo z histologijo. Včeraj pa šok. Diagnoza: infiltrativni adenokarcinom, zmerno diferenciran, na slabih 10 cm v rektumu, cirkularen karcinom. Ultrazvok brez posebnosti, kri v redu razen slabokrvnosti zaradi krvavitev. Kaj pa sedaj? Kaj naprej, kakšna operacija? Laparoskopska, če je sploh možna, ker je okrevanje hitrejše, pa da mi še kaj moči ostane. Najhuje pa je, ker niti ne vem, kaj me čaka, bom ne bom, saj se ob besedi rak vsi zgrozimo, zajame nas obup, svet se dobesedno podre, vsaj meni.

Pa že vnaprej najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Verjetno bi vas moral najprej malo okregati! Prav gotovo ste prejeli pozive programa SVIT, ki bi vas že davno prej opozorili, da se nekaj dogaja. Ta program je namenjen predvsem temu, da raka prehitimo in odstranimo spremembo dostikrat v stanju, ko še ni rakavo spremenjena (predrakavi polip).Zelo majhna verjetnost je, da ste preiskave programa SVIT opravili, pa se krvavitev ni pokazala.

V sedanji situaciji je seveda potreben resen poseg. Pozanimajte se za ustanovo, kjer delajo izkušeni zdravniki in kjer taka obolenja zdravijo. Po priporočilih evropskega združenja za koloproktologijo gre sicer za rutinski poseg. Primerne izkušnje imajo tisti operaterji, ki letno opravijo od 12 do 15 posegov iste vrste. Zdravnik, ki vas bo operiral se bo sam odločil kakšna operacija je za vas, oz. glede na njegove izkušnje, najprimernejša. Globina 10 cm od zadnjika je še vedno globina, ki omogoča odstranitev z dovolj velikim varnostnim robom tako, da verjetno ne bo potrebna amputacija in izpeljava črevesa, ki se jo nekateri bolniki sicer bojijo, je pa po mojem mnenju pametna, če zdravnik tako svetuje. V takih primerih pomeni amputacija garancijo, da je poseg zares temeljit (praviloma se za to odločamo takrat, kadar rakasta sprememba leži takoj za vhodom ali do globine 5 cm).

Svetujem, da s posegom ne odlašate. V Sloveniji je dovolj izkušenih kirurgov, ki vam bodo znali pomagati.
Verjetno boste naredili veliko dobrega, če boste znance in prijatelje opozorili, da pozivov programa SVIT ne zavržejo in se odločijo za preiskavo, ki nič ne stane in nič ne boli.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal



Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.