Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zaskrbljena zaradi partnerja


Vprašanje:

Zaskrbljena Pozdravljeni!
Imam partnerja, ki me ljubi, a še ne živiva skupaj. Kaže, da je ta ljubezen nekaj posebnega, saj se ujemava praktično v vsem. Z njim mi je lepo, oba se imava lepo, si zaupava ... Moj problem je, da vedno pomislim na naslabše, ko sem sama npr., če ni dosegljiv po telefonu in me dlje časa ne pokliče, si jaz v tistih urah lahko spletem celo grozljivko v glavi. Razumsko se skušam pomiriti, ker vem, da me ljubi, da je vse v redu, še vedno me je poklical nazaj ali sva se videla, nikoli namreč ni bilo kaj slabega, vem tudi, da človek ne more biti vedno dosegljiv po telefonu. Ampak ta moj strah, da bi si premislil ali da bi se kaj zgodilo, me spravlja ob pamet. Rada bi bila sproščena, brez slabih scenarijev v glavi, a kako si naj pomagam? Moja razumska razlaga, da je vse v najlepšem redu, ne zadošča, v sebi sem nemirna in zaskrbljena, dokler ga ne slišim/vidim. Kaj naj naredim?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Povsem razumljivo je, da smo za ljubljene osebe v skrbeh, je pa potrebno pri tem ohraniti razum, tisto mero, s katero ne posegamo v dobrobit svojega življenja in življenja drugega. Pomembno je imeti v uvidu, da so življenjske situacije nad katerimi lahko imamo določen nadzor in so situacije, katerih ni moč nadzorovati. Veliko življenjskih izkušenj gradimo na zaupanju, in morda je ravno zaupanje tisto, ki vam lahko povrne duševni mir.

V pretirani skrbi za druge je moč najti različne namene, tudi strahove (ostati sam), s katerimi se je bolj učinkovito spopasti na način, ki ne vključuje nadzora nad drugim. Morda lahko razmislite o tem, kaj vam osebno takšno ravnanje 'prinaša' – je to poskus ustvariti (lažen) občutek varnosti, morda zmotno prepričanje, da boste z ustvarjanjem scenarijev preprečili slabo, morda je to povezano s preteklimi slabimi izkušnjami, potreba po vsakršnem nadzoru tudi sicer v življenju, težava z zaupanjem vase, slaba samopodoba ...

Vaše razmerje s partnerjem bo veliko bolj zadovoljujoče brez nadzorujočih ravnanj, in vaše življenje mirnejše brez nenehnih skrbi za nekaj, kar se v resnici sploh ni zgodilo. Ko boste uspeli spremeniti obstoječa prepričanja, povezana s pretirano skrbjo, boste dosegli tudi mir v duši.

Želim vam veliko lepih in sproščenih trenutkov.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal