Spolno prenosljive bolezni

(Foto: Shutterstock)

Na kratko o spolno prenosljivih boleznih

Moški vedo veliko. Vsevedni so pri športu, vedo, kako nastane alkohol (beri pivo), celo zadnji hit Britney Spears znajo zapeti na pamet. Veliko pa jih ne ve, kako uporabljati kondom in da je herpes neozdravljiv. In da morajo redno preverjati svoje seksualno zdravje. Če torej ne živite v monogamnem odnosu, bodite več kot previdni. Dodobra spoznajte partnerja, preden z njim skočite v posteljo.

V raziskavi ameriške zdravstvene revije, ki je zajela tisoč naključno izbranih samskih moških, se je izkazalo, da jih kar 80 odstotkov ne pozna spolno prenosljive bolezni klamidije in da ne vedo, da je herpes neozdravljiv in kako se zdravi. Kar 36 odstotkov jih je povedalo, da se še z nobeno partnerico niso pogovarjali o spolno prenosljivih boleznih. Torej obtožbe ne smejo biti enoznačne. Glavo tiščijo v pesek tako moški kot ženske. Še več, ženske so za spolne bolezni, tudi za virus HIV, veliko dovzetnejše kot moški, zato bi morale biti toliko previdnejše. Kaj morate torej vprašati svojega (novega) partnerja?

1. VARNI STE SAMO, ČE STE NJEGOVA PRVA PARTNERICA!

Navadno je tako, da se o spolni preteklosti govori šele med ali po prvim spolnim odnosom. Spolnost namreč sproža občutke pripadnosti (kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?), zato menite, da morate izvedeti tudi, s koliko ženskami je že spal ipd. Za zdravje ni toliko pomembno, ali vas je njegova približna številka šokirala ali potolažila, kajti bolj malo verjetno je, da ste njegova prva spolna partnerica, to pa je že dovolj za okužbo s spolno prenosljivo boleznijo. Za katero moški morebiti sploh ne ve.

Kaj storiti?

Vztrajajte pri zaščiti s kondomom. Če se ne strinja, je to že druga rdeča zastava, ki vas opozarja na okužbo. Moški, ki se noče zaščiti pred spolnim občevanjem z vami, je zaščito najbrž zavračal tudi pri drugih partnericah.

2. NEKATERI MOŠKI NE ZNAJO UPORABLJATI KONDOMA

Kar 30 odstotkov anketiranih moških je priznalo, da prvič kondoma niso uporabili pravilno. Nekateri so ga obrnili narobe, drugi so ga potisnili vse do konca, tako da ni bilo prostora za izliv semena in je obstajala velika verjetnost, da bo kondom počil. Najbolj šokantno je, da 40 odstotkov moških večino spolnega odnosa kondoma sploh ne uporablja. Menijo namreč, da je dovolj, če si ga nataknejo tik pred ejakulacijo. Vedite, da je pri takšni uporabi tveganje za spolno prenosljive bolezni enako, kot če moški kondoma sploh ne bi uporabil. Poleg tega lahko zanosite, saj nekaterim moškim sperma "uhaja" tudi pred ejakulacijo.

Kaj storiti?

Naučite se pravilno uporabljati kondom. Veliko moških je namreč priznalo, da se med vzburjenjem preveč površno posvetijo natikanju kondoma in da je tretja roka še kako dobrodošla. Če ste prvič z moškim, ki ga slabo poznate, bo še najbolje, da "delo" opravite sami (le tako boste lahko prepričani, da je vse na pravem mestu).Nežno odvijte kondom (pazite, da ga ne poškodujete). Namestite ga na konico nabreklega uda, nato pa ga odvijte vse do konca. Nežno potegnite za konico kondoma, da naredite prostor za spermo.

3. MOŠKI NE VEDO KAJ PRIDA O PREGLEDIH ZA SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI

Ženske opravijo pregled za spolno prenosljive bolezni vsako leto ali vsaj enkrat na tri leta, ob rednem ginekološkem pregledu. Kaj pa moški? Samo eden od sedmih moških, ki menjavajo spolne partnerice, preverja svoje spolno zdravje vsako leto. Še manj kot eden od sedmih se zaveda, da je takšen pregled priporočljiv tudi zaradi zgodnjega odkrivanja raka na testisih. Del krivde zaradi redkih obiskov nosijo tudi zdravniki, ki v ta namen poskrbijo za precej skromno "reklamo". Samo dva od sedmih moških sta dejala, da jih je na pregled za spolno prenosljive bolezni napotil splošni zdravnik in jim obenem priporočil, naj ga odslej opravijo vsako leto.

Kaj storiti?

Prepričajte partnerja, da opravi potrebna testiranja. Raziskave kažejo, da so partnerice še vedno najmočnejši prepričevalni glas. Morda se partner boji preiskav, ki so bile nekoč v resnici boleče, toda zdaj so instrumenti izredno tenki, neinvazivni. Ves postopek ne traja dlje kot pol minute.

4. ALI JE BIL VAŠ MOŠKI TESTIRAN ZA HIV?

Pozor! Vsak peti moški je zmotno prepričan, da testiranje za HIV opravljajo z običajnim krvnim testom (denimo ob ugotavljanju kake druge bolezni).

Kaj storiti?
Oba s partnerjem opravita testiranje, zlasti če menite, da razvijata resno zvezo in bosta sčasoma opustila kondom.

KOLIKO VESTE O SPOLNIH BOLEZNIH?
- Sifilis ni bolezen minulih stoletij, ampak bolezen, ki je v naglem porastu. Ocenjujejo, da se je v zadnjih petih letih število primerov povečalo za več kot polovico.
- Medtem ko sta gonoreja in sifilis ozdravljiva, je herpes še vedno neozdravljiva spolno prenosljiva bolezen. Prav ste prebrali! Enako kot za HIV tudi za herpes ni zdravila! Učinkovito lahko blažimo simptomatiko bolezni, preprečujemo vnovične izbruhe, pozdraviti pa je ni mogoče.

Osnovno o herpesu: Herpes povzročata dva tipa virusa herpes simplex, HSV-1 in HSV-2. Širi se z nezaščitenim spolnim vaginalnim, analnim ali oralnim stikom. Še posebno nalezljiv je, če ima partner že razvito vnetje.
Znaki bolezni: Poleg ranic in mehurčkov lahko bolnik pri uriniranju čuti bolečine, pekočino ali srbež. Včasih se ranice z mehurčki potuhnejo za več let in bolnik za bolezen niti ne ve (ter jo nehote širi na partnerice). Zaradi učinkovitega zdravljenja simptomov ima več kot polovica bolnikov vidne ranice ali mehurje samo enkrat.
Če bolezen ni zdravljena: Mehurčki izbruhnejo ob različnih sprožilnih dejavnikih, kot so padec odpornosti, duševni stresi, menstruacija. Nevarno za plod je, če se mati okuži med nosečnostjo (če je bila okužena že prej, plod zaradi razvitih protiteles ne utrpi posledic). Herpes povzroča vnetje sečnih poti in medenice, kar je zelo boleče, najusodnejša posledica v primeru pa je lahko neplodnost.

Osnovno o sifilisu: Povzroča ga posebna vrsta spiralne bakterije, treponema pallidum. Prenaša se z nezaščitenim vaginalnim, analnim ali oralnim odnosom, tudi če prenašalec nima simptomov.
Znaki bolezni: Sifilis prepoznamo po mehurčku, ki se najpogosteje razvije na mestu vdora bakterije, torej okrog spolnih organov, lahko pa tudi v ustni votlini ali na ustnicah. Mehurček izgine v dveh do šestih tednih, pojavijo pa se drugi znaki, na primer nesrbeči izpuščaji, ki se s trupa širijo na okončine (izginejo sami od sebe, vendar za seboj pustijo belkaste lise) in neredko tudi izpadanje las (z za kovanec velikimi "plešicami", ki se zarastejo same od sebe). Pri napredovalem sifilisu pride do sprememb na ožilju in osrednjem živčevju. Zdravnik odkrije bolezen na osnovi krvne preiskave, v kateri poišče morebitna protitelesa. Okužena oseba mora nujno - tako kot pri vsaki spolni bolezni - obvestiti vse nekdanje spolne partnerje. Bolezen je mogoče pozdraviti z antibiotiki.
Če bolezen ni zdravljena: Sifilis se lahko potuhne za pet let ali še dlje, nato pa izbruhne z izpuščaji po vsem telesu. Nevarni so zapleti delovanja srca, s tem povezane bolezni dihalnih poti in živčnega sistema. Pri okuženih nosečnicah navadno nastopi splav ali prezgodnje rojstvo, otrok pa je okužen.

Osnovno o gonoreji (kapavici): Prenašalka bolezni jo bakterija neisseria gonorrhoeae. Bolezen se prenaša z vaginalnim, analnim ali oralnim odnosom oziroma z vsakršnim genitalnim stikom z okuženo osebo.
Znaki bolezni: Ker so sprva blagi, jih veliko bolnikov prezre. Običajno nastopi bolečina, pekoč občutek pri uriniranju ali rumenkast oziroma krvav izcedek iz nožnice in/ali danke. Gonoreja se lahko pojavi tudi na očesni veznici. Bolezen potrdi analiza vzorca tkiva, vzetega z materničnega vratu. Antibiotično zdravljenje je večinoma učinkovito, vendar le v primeru, če je dovolj zgodnje. Če bolezen ni zdravljena: Bakterija se lahko razširi vse do jajčnikov in trajno poškoduje rodila. Če je bolezen že razvita, nastopijo bolečine pri odnosu in med mesečnim perilom. Tako napredovalo bolezen je težko zdraviti. Eden od hujših zapletov sta izvenmaternična nosečnost in sterilnost.

Osnovno o klamidijskih okužbah: Klamidije so vrsta zelo majhnih bakterij, spolno pa se prenaša klamidija trahomatis. Veljajo za najpogostejše spolno prenosljive bolezni, vendar tudi njihovo prijavljanje ne poteka redno. Pri moških po približno dvotedenski inkubaciji povzročijo vnetje sluznice sečnice in pozneje tudi obmodka. Težave so podobne kot pri gonoreji, vendar precej manj izrazite. Če bolezen ni zdravljena: Pri ženskah pride do vnetja sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pa tudi do vnetja jajcevodov in okoliškega tkiva s povišano telesno temperaturo in bolečinami v medenici. Kronično vnetje se lahko razširi na medenične organe; posledica je lahko izvenmaternična nosečnost ali sterilnost.

Genitalne bradavice: Nekateri od humanih papiloma virusov (HPV) povzročajo nastanek bradavic na spolovilu, in sicer po več mesecev ali celo leto dni dolgi inkubaciji. Spremembe so sicer benigne, vendar nekatere od teh virusov povezujejo z nastankom raka na rodilih. Za zdaj so možnosti zdravljenja slabe, ker je mogoče odstraniti samo bradavice, ne pa tudi virusa, ki jih je povzročil.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki