Spolno prenosljive bolezni: Varen seks

(Foto: Igor Omahen)

Odpravite tveganje - uživajte brez skrbi

Spolno prenosljive bolezni lahko "stakne" prav vsakdo, ki ima spolne odnose, ne glede na starost, spol, spolno usmerjenost ali kraj, kjer živi. Sreča v nesreči je, da je večino teh bolezni mogoče razmeroma enostavno ozdraviti, če so če odkrite dovolj zgodaj. Če nekaterih bolezni ne zdravimo, lahko povzročijo veliko problemov, kot je na primer neplodnost.

Čeprav je vzdržnost edini učinkovit ukrep za preprečitev bolezni, ki se prenašajo s spolnim odnosom, se za to "metodo" odločajo le redki. Posameznikom in parom lahko o tveganjih in zdravljenju morebitnih zapletov ustrezno svetuje osebni zdravnik, ki je seznanjen z njihovim spolnim življenjem, po potrebi pa jih bo napotil tudi k specialistu.

Večje tveganje

Tveganje za razvoj spolno prenosljivih bolezni se znatno poveča s pogostim in naključnim menjavanjem spolnih partnerjev. Tvegani so tudi spolni odnosi z osebami, ki imajo številne spolne partnerje. Zmanjševanje števila spolnih partnerjev zelo zmanjša možnost okužbe s tovrstnimi boleznimi. Pomembno vlogo pri preprečevanju spolno prenosljivih bolezni ima kondom, ki hkrati ščiti pred neželeno nosečnostjo; nobeno drugo kontracepcijsko sredstvo vas ne ščiti pred okužbo. Zelo pomembno vlogo imata tudi odkrit pogovor s partnerjem in osebna higiena.
Nevaren seks je vsak odnos, pri katerem pride kri ali sperma ene osebe v telo druge osebe. Pri oralni stimulaciji, sperma ali kri (menstruacija) ne sme priti v usta. Brez uporabe kondoma so torej nevarni vaginalni in analni spolni odnosi, pa tudi oralno-analni odnosi, uvajanje rok v zadnjik ali nožnico in uriniranje na partnerjevo sluznico.

Kaj je varen seks?

Varnejši je seks z neokuženim stalnim partnerjem ali seks s kakovostnim, pravilno uporabljenim kondomom. Priporočljiva je tudi uporaba lubrikantov. Vselej je treba paziti, da sluznica ne pride v stik s spermo ali s krvjo.
Varen seks je objemanje, božanje, gnetenje, poljubljanje, drgnjenje, vzajemna masturbacija in druge spolne prakse, pri katerih kri ali sperma enega ne pride v telo drugega partnerja. Pomembno je vedeti, da alkohol, poživila in mamila zmanjšajo samonadzor, to pa lahko pomeni manj varen seks.

Kdaj k zdravniku?

Obstaja več vrst spolno prenosljivih bolezni, najnevarnejši med njimi pa je prav gotovo aids. Včasih je mogoče opaziti, da ima človek spolno prenosljive bolezni, pogosto pa ne. Nekatere bolezni nimajo jasnih razpoznavnih znakov. Nekateri znaki izginjajo in se spet pojavljajo, čeprav je okužba še vedno prisotna. Mogoče je imeti tudi več kot eno bolezen hkrati. Zato je pomembno, da če po nezavarovanem seksu zaslutite, da je kaj narobe, takoj obiščete zdravnika, čeprav nimate vidnih znakov bolezni.

Kondom

 • Uporabljajte kondome iz lateksa, ker so boljši od tistih iz naravnih membran.
 • Kondome hranite v hladnem in suhem prostoru, zaščitene pred sončno svetlobo. Uporabljajte samo kondome iz nepoškodovanih ovitkov. Najustreznejši so tisti, ki vsebujejo naslednje podatke: datum proizvodnje oziroma rok uporabnosti, vsebnost spermicida (nonoxynol-9), elektronsko testiranje in oznaka kakovosti (BSI, CE ali DFL).
 • S kondomi ravnajte previdno, da jih ne poškodujete (na primer z nohti).
 • Kondom uporabite neposredno pred vsako združitvijo s partnerjem.
 • Kondomi, ki vsebujejo spermicide, dodatno ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi, tudi pred aidsom, zato je uporaba spermicidnih mazil ob sočasni uporabi kondoma še varnejša.


ZNAKI ZA PREPLAH

Nekateri znake zahtevajo posebno pozornost:

 • nenavaden izcedek iz penisa ali nožnice
 • bolečine v spodnjem delu trebuha
 • pogostejše uriniranje
 • srbenje
 • izpuščaji
 • vnetja
 • mehurčki
 • pekoča bolečina pri uriniranju ali spolnem odnosu

SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI

Sramne uši
Znaki: srbenje, zlasti ponoči. Uši in gnide so vidne na dlakah.
Ukrepi: zdraviti, tudi partnerja, prekuhati spodnje perilo in posteljnino.
Možni zapleti: jih ni.

Genitalne bradavice
Znaki: neboleče rasti, običajno okoli vhoda v nožnico, v črevo ali na penisu, ki se lahko pojavijo tudi več mesecev po spolnem odnosu.
Ukrepi: odstraniti.
Možni zapleti: bolezen lahko vpliva na razvoj raka na materničnem vratu.

Kandidaza
Znaki: pri ženskah hudo srbeč, sirast izcedek iz nožnice, pri moških rdeči, pekoči izpuščaji na penisu. Vnetje se rado ponavlja.
Ukrepi: zdraviti je treba oba partnerja.
Možni zapleti: praviloma jih ni.

Trihomoniaza
Znaki: rumeno-zelen smrdeč izcedek iz nožnice pri ženskah, moški običajno nimajo težav.
Ukrepi: zdraviti je treba oba partnerja.
Možni zapleti: vnetje maternice in jajčnikov ter možnost zunajmaternične nosečnosti in neplodnosti.

Klamidijsko vnetje materničnega vratu
Znaki: pri moških pekoče bolečine pri uriniranju in izcedek iz penisa, pri ženskah pogosto ni znakov bolezni, včasih je opaziti le povečan izcedek iz nožnice.
Ukrepi: testirati in zdraviti je treba okužene osebe in njihove partnerje.
Možni zapleti: vnetje maternice in jajčnikov ter možnost zunajmaternične nosečnosti in neplodnosti. Pri moških vnetje prostate in obmodka, možnost neplodnosti. Vnetje je nevarno, ker se lahko okuži tudi novorojenček.

Herpetično vnetje nožnice
Znaki: pekoč, zelo boleč izpuščaj, pogosto z mehurčki ob ustih, spolovilu ali zadnjični odprtini. Nekateri okuženi nimajo znakov bolezni, a so vseeno kužni.
Ukrepi: okuženi naj se izognejo spolnim odnosom v času, ko imajo izpuščaje. Nekatera zdravila lahko delno pomagajo, vendar obolenja ne ozdravijo povsem
Možni zapleti: bolezen lahko vpliva na razvoj raka materničnega vratu in povzroča težave v nosečnosti. Vnetje je nevarno, ker se lahko okuži tudi novorojenček.

Gonoreja
Znaki: pri moških pekoče bolečine pri uriniranju in izcedek oziroma vneto žrelo ali driska. Pri ženskah se težave pojavijo šele, ko pride do vnetja jajčnikov. Nekateri okuženi nimajo težav, a so vseeno kužni
Ukrepi: testirati in zdraviti je treba okužene in njihove partnerje.
Možni zapleti: vnetje jajčnikov ali težave z zanositvijo; možnost izvenmaternične nosečnosti je večja. Pri moških vnetje prostate in obmodka; lahko pride do vnetja sklepov in razmnožitve bakterij v krvi.

Bakterijska in virusna vnetja maternice in jajčnikov
Znaki: pri ženskah bolečine v spodnjem delu trebuha, zeleno-rjav ali krvav izcedek (rahlo povečanje telesne temperature in slabo splošno počutje). Moški običajno nimajo težav
Ukrepi: obvezno je treba zdraviti oba partnerja.
Možni zapleti: če se vnetje ponavlja, lahko povzroči neplodnost. Večja je tudi verjetnost poznejše zunajmaternične nosečnosti

Sifilis
Znaki: neboleča razjeda, običajno na penisu, v nožnici, ob vhodu v spolovilo ali v črevesje. V naslednjem obdobju se lahko pojavijo izpuščaj in povečane bezgavke, ki pa niso boleče.
Ukrepi: testirati in zdraviti je treba okužene in njihove partnerje.
Možni zapleti: nezdravljen sifilis lahko prizadene možgane in srce. Za boleznijo lahko zboli otrok sifilitične matere in celo umre.

Virusni hepatitis B
Znaki: najpogostejši znaki so dolgotrajno slabo počutje, slabost, neješčost ali zlatenica, lahko pa bolezen ne kaže kliničnih znakov. Kronični nosilci virusa so kužni po več desetletij.
Ukrepi: posebnega zdravljenja ni, potrebno pa je storiti vse, da se okužba ne širi. To dosežemo z vzdrževanjem higiene v družini, z zavarovanjem ljudi, ki so v neposredni bližini bolnika (predvsem spolnega partnerja), in s cepljenjem nosilca virusa.
Možni zapleti: bolezen se lahko razvije v kronično vnetje jeter, ki redko preide v cirozo jeter, zelo redko pa v raka jeter, še redkeje pa bolezen povzroči smrt (akutna jetrna koma).

Aids - sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti
Znaki: neobičajna dovzetnosti za povsem navadne okužbe in rakaste bolezni: dolgotrajna povišana telesna temperatura, za katero ni mogoče najti vzroka; hujšanje, driska, povečane bezgavke. Večina okuženih po več let nima znakov bolezni, a so kljub temu lahko kužni.
Ukrepi: popolna ozdravitev ni možna. Izogibati se je treba naključnim spolnim odnosom z neznanimi spolnimi partnerji in uporabljati kondom
Možni zapleti: razviti aids je vedno smrtna bolezen, usoda nosilcev virusa pa je negotova. Okužba se skoraj vedno prenese z matere na plod.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki