Ženske lahko doživijo orgazem med športno dejavnostjo

  • NP
  • ponedeljek, 16. april 2012
(Foto: Shutterstock)

Nekatere ženske ne potrebujejo partnerja, vibratorja ali kake drugo neposredno seksualno stimulacijo, da doživijo orgazem, je ugotovila nedavna raziskava, ki je poskušala ugotoviti, ali ženske v resnici lahko doživijo orgazem med ukvarjanjem s športno dejavnostjo. Že v prejšnjem stoletju so namreč v nekaterih raziskavahzabeležili, da je majhen odstotek žensk poročal o tem, da lahko med izvajanjem določenih športnihdejavnosti doživijo orgazem.

Novejša raziskava, objavljena v reviji Sexualand RelationshipTherapy, je zato skušala odkriti, kako pogost je ta fenomen in kje tiči vzrok. V raziskavo so vključili ženske, ki lahko med športno dejavnostjo doživijo orgazem, in tiste, ki med njo doživijo spolni užitek.

Približno 40 odstotkov vseh žensk iz obeh skupin je med športno dejavnostjo vsaj enajstkrat doživelo orgazem ali močan spolni užitek, ki ni bil povezan s spolnim sanjarjenjem ali razmišljanjem o osebi, ki jih spolno privlači. To se je najpogosteje zgodilo med izvajanjem trebušnjakov, pri kolesarjenju, plezanju po vrvi ali drogu in celo med dvigovanjem uteži ter tekom. V manjšem odstotku so ženske doživele spolne užitke tudi med jogo, plavanjem, gibanjem na eliptičnih napravah in med aerobiko.

Ta doživetja naj bi bila povezana z delovanjem trebušnih mišic pod večjim naporom, kar se je mnogim ženskam začelo dogajati že v zgodnjem otroštvu. Raziskovalci še niso prišli do končne znanstvene razlage za te užitke, vendar pa se temu nameravajo posvetiti v prihodnosti.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki