Moški občutki pri seksu

  • MM
  • sreda, 28. december 2011
(Foto: Shutterstock)

Celulit ni pomemben

Kaj občutijo moški pri seksu? Obstajajo številni klišeji, ki govorijo o tem. In vendar, kaj se dogaja v moških glavah? Kaj občutijo, česa si želijo, ko gre zares? Na ta vprašanja je želel odgovoriti raziskovalni projekt, ki so ga izvedli v Nemčiji. K sodelovanju so povabili strokovnjake s tega področja, urologe in moške, ki so pripovedovali o svojih izkušnjah.

Ženska se lahko med seksom zaveda vsakega delčka kože, pod katerim se skriva celulit. Moški na to niso pozorni. Moški med seksom mislijo le na seks. Ni jih sram, ko se s partnerko prvič vidita gola. Večini moških ne pride na misel, da bi se utegnili zdeti neprivlačni. Edina skrb, ki jih muči, je, da utegne biti njihov penis prekratek. Čeprav radi opazujejo spodnje perilo, ki ga nosi partnerka, ne prisegajo na pretirano izzivalno perilo iz materialov, kot je usnje ...

Ob srečanju z novo partnerko hitro ocenijo, ali bo to ženska za eno vročo noč ali za vse življenje. Za viharno izkušnjo ene noči jim nikoli ni dovolj izkušenj, ki jih partnerka prinese s seboj in jih preizkuša skupaj z njim. Sicer moški v postelji ne primerjajo sedanje partnerke z nekdanjimi, saj bi v takšnem primeru morali - razmišljati. Kot rečeno, moški med seksom mislijo le na seks. No, ko srečajo veliko ljubezen za vse življenje, raje vidijo, da partnerka ni imela veliko moških.

Naredite prvi korak

Moškim je zelo všeč, če ženska prevzame pobudo. Želijo si čutiti, da so vredni poželenja in da so prima fantje. Ženske naj bi večkrat prevzele pobudo, naredile prvi korak, nato še drugega, tretjega. Večina moških namreč meni, da morajo v poklicnem življenju nenehno dajati pobude (kot da bi bilo v poklicnem življenju žensk kaj drugače ...).


Najprej se dotaknejo prsi

Zakaj? Ker sami funkcionirajo kot na pritisk, na vzvod? Morda. Ker jih podzavestno spominjajo na mamo? Ker se ženska tako najhitreje vzburi? Znanstveni odgovori si tu niso enotni. Toda mit o nabreklih modih drži. Moške resnično boli, kadar so vzburjeni in ne morejo doseči vrhunca, sploh če penis po vzburjenju še dolge ure leži obrnjen navzdol v ozkih hlačah. V tem položaju se pritisk prenese na moda, kar povzroča bolečino. Bolečina lahko ostane, tudi če moški pozneje doživi orgazem. Tudi akt v stoječem položaju je za moške boleč. Telo je sicer upogljivo, penis pa ne. Zato mora biti dovolj močan, da partnerko lahko nosi in da mu ne zdrsne iz objema.

Ko se moški približuje orgazmu, se le s težavo zadržuje. V tem trenutku ni sposoben za nič drugega. Iz penisa se začnejo širiti vroči valovi, ki se razlivajo po vsem telesu, vse do vratu in lasnih korenin. Srčni utrip in krvni tlak se dvigneta, dihanje se poglobi. Moški ne doživlja ničesar drugega, samo orgazem. Pri tem so nekateri moški tihi, drugi pa glasni. Za tihe velja, da so zavrti in da čustev ne želijo ali ne morejo izraziti. Tudi na najvišji seksualni točki se odzivajo racionalno.

O seksu ne pred seksom

Ko želijo ženske načeti odkrit pogovor o seksualnih problemih, je večina moških rezerviranih. Na splošno se moški ne želijo pogovarjati o problemih, še najmanj o pomembnih. Če z avtomobilskim motorjem ni vse v redu, prav. Toda če ne more vzburiti partnerke? Že misel na to jim spravi v strah in jih bremeni. Najslabše je, če partnerka načne to temo tik pred seksom - v takšnem primeru lahko mirno pozabi na romantično noč v njegovem objemu.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki