Francoski seksolog Christophe Marx, dr. med., o poželenju, libidu in spolnosti

(Foto: Shutterstock)

Seks je okus po življenju

»Bodi pravi moški, hočem seks s pravim moškim,« zahteva ženska. Toda kje je ta pravi moški? Kdo je? Sodobni moški ne ve več, kako naj bo pravi moški pred pravo žensko. To je velika skrivnost našega časa. Odkrivanje, kako sta lahko moški in ženska skupaj in se dopolnjujeta, bo ena od največjih pustolovščin naše človeškosti.« Tako pravi Christophe Marx, francoski seksolog, ginekolog in psihoterapevt, ki je Slovenijo obiskal pred izidom slovenskega prevoda svoje knjige z naslovom Kam se je izgubil moj libido?

»Moški ne daje užitka ženski in ženska ne daje užitka moškemu. To je napačno, romantično gledanje na spolnost. Telo ne deluje na tak način. Vsakdo je odgovoren za lasten užitek. Ko gre za naš užitek, nismo odvisni od drugega.
Pri zreli spolnosti gre za enakovrednost dveh oseb, to je praznik užitka in ne razlog za konflikt med spoloma,« na začetku poudari sogovornik. Vprašali smo ga, kako to doseči, zakaj smo se od tega tako zelo oddaljili in kaj lahko storimo, da bomo življenju vdahnili vse odtenke mavrice, ne le sivega.

Zakaj se sprašujete, kam se je izgubil libido? Na osnovi česa?
Ker je to glavna težava, s katero se ljudje obračajo po pomoč k seksologom. Na osnovi izkušenj pri delu v moji svetovalnici, v katero prihaja vse več ljudi, ki so nezadovoljni s svojim spolnim življenjem.

Kaj menite, zakaj je tako?
Menim, da zato, ker obstaja prepad med ženskami in moškimi. To je posledica različnih vzrokov, od zgrešene vzgoje do tega, da je življenje čedalje bolj zapleteno.

Kaj je sploh libido in zakaj je tako pomemben za naše življenje?
Besedo libido je kot prvi uporabil Sigmund Freud, označuje pa našo življenjsko energijo in poželenje – ne le po spolnosti, ampak po življenju nasploh. Libido je okus, želja po življenju. Ko nimate več apetita do življenja, nimate želja, vse okrog vas postane sivo. To pomeni, da vas je zapustil libido. Libido je nekaj, kar našemu življenju daje barve.

Razloge za zmanjšanje libida navadno iščemo pri posamezniku, pri ženski in moškemu. Kaj pa širša situacija? Kako na naš libido vplivata družba in njen odnos do spolnosti?
V Franciji – in pri vas najbrž ni prav nič drugače – nas družba sili v seksualnost. Ljudje so pod pritiskom, da se morajo vsakič dobro odrezati in zadovoljiti partnerja oziroma partnerko. Pri tem pogosto pozabljamo, da je spolnost zgolj del odnosa. Libido je tesna vez z našo zgodovino, sodobna družba pa nas je od nje odrezala. Vse se vrti okrog samega dejanja – ali boste kos, ali vam bo pri spolnem odnosu uspelo ali ne … Nobenega govora o osebi. Najbrž tudi zato, ker gre za precej bolj zapleteno vprašanje. Pred časom ni bilo potrebe po zastavljanju tovrstnih vprašanj. Vsi so vedeli, kaj morajo početi. Moški so delali, ženske so skrbele za otroke – vloge so bile jasno določene. Zdaj so te vloge zelo meglene. Tudi ženske delajo in moški ne vedo več dobro, kaj se od njih pričakuje, kako naj se obnašajo.

Kakšna pa je vloga religije?
Če govorimo o krščanski religiji, obstaja veliko nasprotje med tistim, kar o spolnosti piše v sveti knjigi in odnosom, ki ga ima do spolnosti cerkev. Sveto pismo dovoljuje ljudem, da so to, kar so – tudi v spolnosti. Prav zato sem tako žalosten in jezen na vse, ki te besede pometajo pod preprogo. V svoji knjigi sem v poglavju Kaj je ostalo od judovsko-krščanske tradicije zapisal, da je za nas bolje, če ne počnemo česar koli s komer koli in kadar koli.

Zakaj? Mar to ni omejevanje svobode?
Svoboda brez meja ni prava svoboda. Pravo vprašanje se glasi, kje so zdrave meje.
Te izhajajo iz korenin naše civilizacije. V pragozdu zmaga najmočnejši, toda naša civilizacija temelji prav na tem, da najmočnejši ne zmaga vedno. Šibkejše moramo ščititi. Če vedno zmaga najmočnejši, žrtev pa je vedno najšibkejši, to ni svobode za nikogar.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Shutterstock

"Želimo si dobrega užitka, ki pa se nam izmuzne, ker ne vemo, kaj v resnici potrebujemo", ugotavlja Christophe Marx. Grega Žunič

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki