Glavne jedi

Zelenjavni ričet

(Foto: Shutterstock)

Pri večini jedeh je treba zelo malo, da jih spremenimo. Tako lahko celo iz težkega ričeta pripravimo lahkotno poletno jed.

Potrebujete (za 4 osebe)

  • 250 g ješprenja
  • 2 korenja
  • šopek peteršilja
  • košček zelene
  • 1 čebulo
  • skodelico kuhane čičerke
  • 2 skodelici fižola
  • 2 l vode
  • 400 g paradižnika
  • vejico majarona
  • 3 stroke česna
  • kanček belega vina
  • olivno olje
  • zrna belega popra
  • sveže mlet črni poper
  • sol

Priprava

Italijani, ki so mojstri v kuhanju enolončnic, svetujejo za mineštro rjavi fižol barlotti in ledvičast fižol belkaste barve, ki mu pravijo canellini. Fižol in čičerko skuhate posebej, lahko pa vse skupaj poenostavite in uporabite kar zrna iz konzerve. Paradižnik za minuto ali dve potopite v vrelo vodo, da tanka lupina nekoliko odstopi. Potem ga olupite in narežete na majhne kocke. Ješprenj namočite vsaj za pet ur. V lonec stresete odcejen ješprenj, ga prelijete z vodo ter mu dodate korenje, zeleno, vejice peteršilja, zrna popra in prepolovljeno čebulo. Solite. Pazite, da ješprenja ne razkuhate, saj je veliko okusnejši, če je še malce trd. Medtem v ponvi segrejete olivno olje, dodate rožmarin in stroke olupljenega česna. Po nekaj minutah dodate še paradižnik. Pokrijete in dušite približno 15 minut.

Iz lonca odstranite zelenjavo, dodate fižol, čičerko in paradižnik ter kanček vina. Kuhate vsaj še 20 minut, da se okusi sestavin prijetno zlijejo. Začinite še z mletim poprom. K ričetu lahko postrežete rezine kruha, ki ste ga popekli na olivnem olju.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več