Glavne jedi

Njoki s korenčkovo omako

(Foto: Malinca)

Da bi zase in svojo družino pripravili nekaj okusnega in tudi zdravega, je lahko dovolj že pol ure in nekaj preprostih sestavin. Ko se torej oglasi lakota in je treba hitro imeti na mizi nekaj, kar bo zadovoljilo brbončice celotne družine in hkrati poskrbelo za dovolj hranljivih snovi, ki so še kako pomembne za ohranjanje zdravja, lahko pripravimo domače njoke s korenčkovo omako, ki jih obožujejo tudi otroci.

Potrebujete


Za njoke:
  • 300 g pasirane skute
  • 140 g pirine bele moke
  • 1 žličko soli

Za omako:
  • 300 g korenčka
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke kurkume
  • svež drobnjak
  • 2 žlici smetane za kuhanje
  • kokosovo olje za peko
  • sol
  • poper

Priprava

Korenček olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Na kokosovem olju ga prepražimo, da se malo obarva, in dodamo olupljen česen, ki mora zadišati. Začinimo s kurkumo, soljo in poprom. Dodamo dva decilitra vode in kuhamo tako dolgo, da se korenček zmehča.

Njoke pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v posodi, potem pa maso na pultu z rokami oblikujemo v testo. Naredimo dva velika svaljka in ju narežemo v njoke. Nekaj minut jih kuhamo v vroči vodi. Ko priplavajo na površje, jih še malo pokuhamo, nato jih odcedimo in damo na krožnik.

Korenček s paličnim mešalnikom spasiramo v gladko kremo. Če je treba, dodamo malo vode. Vmešamo še smetano za kuhanje, minuto pokuhamo, dodamo nasekljan drobnjak in z omako prelijemo njoke.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več