Sladice

Medenjaki

Medenjaki
Medenjaki (Foto: Malinca)

Praznike povezujemo z mizami, polnimi dobrot, in težko bi si jih zamislili brez zanje značilnih piškotov. Med najbolj razširjene sodijo medenjaki in linške oči, ki jih na malo bolj zdrav način, spečemo kar sami.

Potrebujete

Za testo:

  • 150 g pirine polnozrnate moke
  • 150 g pšenične bele moke
  • pol žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 80 g masla
  • 1 žlico 100% kakava
  • 3 žlice medu
  • 2 jajci
  • 200 g eritritola (sladilo brez kalorij)
  • 100 g mletih lešnikov
  • mleti cimet, ingver, kardamom, piment, klinčki, muškatni orešček
  • 1 dl mleka
Za glazuro:
  • 70 g eritritola v prahu
  • beljak
  • limonov sok

Priprava

Zmešamo jajca, med in maslo ter jim med mešanjem počasi dodajamo mešanico suhih sestavin. Zgnetemo testo, ki ga pustimo počivati vsaj eno uro. Testo na pomokani površini razvaljamo centimeter na debelo. Z modelčki iz njega izrežemo medenjake. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih premažemo z mlekom. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj Celzija. Uporabimo ventilatorski program. Pečemo približno deset minut. Ohlajene lahko okrasimo z glazuro iz eritritola, beljaka in limonovega soka.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več