Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sladice

Veganska kokosova potica

Veganska kokosova potica
Veganska kokosova potica (Foto: Tereza Poljanič)

Veseli december je končno tu! Tu je recept za popolnoma vegansko potičko, pripravljeno na moj način. Potica je gotovo najbolj znana in najbolj razširjena tradicionalna slovenska jed in po svoji navadi moram malo razburkati tradicionalne recepte. Za lepo temno barvo testa sem uporabila kakav, za sočnost pa kokosovo olje in kokosovo smetano.

Potrebujete

Za testo

  • 2 1/2 skodelice ali 300 g pirine moke
  • 1 dl mandljevega mleka
  • 1 čajno žličko instant kvasa ali 1/4 kocke svežega kvasa
  • 4 jušne žlice kakava v prahu
  • 1/2 skodelice ali 40 g kokosovega olja ali masla
  • 4 jušne žlice kokosove smetane
  • lupinico 1 eko limone
  • 4 jušne žlice kokosovega sladkorja
  • ščep soli

Za nadev

  • 200 g kokosove moke
  • 1 naribano jabolko ali hruška
  • naribana lupinica 1 eko pomaranče
  • kanček ruma
  • 4 jušne žlice kokosovega sladkorja
  • 200 ml kokosove smetane ali mleka
  • 50 g kokosovega olja
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 2 čajni žlički vanilje v prahu
  • ščep soli

Priprava

Najprej pripravite kvasec. Žličko kvasa zmešajte s tremi žlicami toplega mandljevega mleka in 1 žličko kokosovega sladkorja ter pustite na strani, da vzhaja.

Zmešajte suhe sestavine. V sredini naredite vdolbinico, vanjo pa dajte mokre sestavine s kvascem. Dobro pregnetite. Pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja (okoli 1 uro).

Medtem naredite nadev. Kokos lahko popražite, da zadiši, dodajte mu vse ostale sestavine in premešajte. Če je masa pregosta, dodajte še kokosovo mleko, če je masa preredka, pa dodajte še kokosovo moko.
Ko testo podvoji volumen, ga postavite na pomokano površino in za prst debelo previdno razvaljajte v pravokotnik. Po njem previdno in vse do roba razmažite ohlajen nadev.
Potico tesno zvijte in previdno premestite v namazani model. Do dna prebodite z iglo (da izpustite ven zrak) in pustite, da ponovno vzhaja (okoli 1 uro).

Pecite jo okoli 30–40 minut na 180 °C. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustite v modelu, nato pa jo preobrnite na čisto desko (ki ne diši po čebuli!). Postrezite.

Akcijski paket obeh knjig Zdravo, Tereza! s presenečenjem – samo 40,90 €. Akcija velja le decembra, naročila pa sprejemamo na spletni strani teresamisu.com/trgovina ali na tereza@teresamisu.com.



Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.