Glavne jedi

Testenine po sicilijansko

Toplotna obdelava paradižnika pri njem ne povzroči izgube dela zdravilnih vrednosti. Paradižnik lahko uživamo vse leto, vendar je najokusnejši med julijem in septembrom. Izberite sadeže z močno barvo in aromo, ki jo najbolje začutimo, če povohamo zgornji zeleni del. Paradižniki naj bodo težki za svojo velikost, lupina pa naj bo lepa, gladka in napeta.

Potrebujete

  • 500 g poljubnih testenin
  • 1 čebulo
  • 1 kg svežega paradižnika
  • česen
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 1 rdečo papriko
  • 1 pekoč feferon/ščepec čilija
  • baziliko in origano
  • olivno olje

Priprava

Paradižnik poparite, olupite in pretlačite. Na maščobi prepražite čebulo in za kratek čas še česen. Dodajte pretlačen paradižnik, na hitro pokuhajte in odstavite. Pri čim večji temperaturi na malo maščobe na hitro popražite na drobne kocke narezano zelenjavo, da se zapeče, vendar mora ostati čvrsta in sočna. Dodajte pripravljeno paradižnikovo omako, solite in začinite s pekočim feferonom ali s čilijem. Premešajte in odstavite z ognja. Jed obilno potresite z nasekljanimi svežimi zelišči in jo prelijte z žlico ali dvema olivnega olja. Po želji potresite s parmezanom.

Sicilijansko omako si poleti, ko je na voljo obilica lokalno pridelane sredozemske zelenjave, shranite tudi za zimske dneve: omako prelijte v kozarce za vlaganje in jo približno pol ure pasterizirajte.


Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več