Glavne jedi

Koprive z bobom

Koprive z bobom
Koprive z bobom (Foto: Dario Cortese)

Če bi bilo treba poudariti eno samo vrsto zelenjave, ki ni le alfa, ampak tudi omega – in vse vmes – so to koprive. Velika kopriva in mala kopriva, ki se botanično precej razlikujeta, kulinarično pa prav nič, torej sta enako uporabni. Za prehrano najprimernejši so vršički rastlin pred cvetenjem, vendar tudi vršički s popki (sicer drobižnih) cvetov vred. Uživamo surove, kuhane, popečene, v solatah, juhah, in enolončnicah, dušene in še kako. Kadar jih jemo surove, jih temeljito pomečkamo, da polomimo žgalne laske, ali pa jih zmešamo z mešalnikom, denimo za solatno polivko ali zazmešančke, kot bi lahko prijazno poslovenili angleški izraz smoothie.

Priprava

Bob namočimo čez noč in ga zatem skuhamo; če je razpolovljen, ga skuhamo kar takoj. Vodo odlijemo v drugo posodo in v njej skuhamo koprive; dovolj je že za centimeter ali dva tekočine. Po potrebi jo del shranimo za kaj drugega ali pa prilijemo malo vode. Med kuhanjem se še tako velik kup kopriv sesede na četrtino ali še manj in posrka nekaj tekočine, tako da na koncu dobimo malone "suhe" koprive. Posolimo in zabelimo z oljčnim oljem. Damo jih na krožnik, potresemo z narezanim čemažem in nanje naložimo kuhan bob. Po želji še dodatno solimo. Potresemo s še malo čemaža in okrasimo s čemaževimi socvetji. Enako pripravimo koprive z drugimi stročnicami, s krompirjem, testeninami in še čim.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več