Glavne jedi

Sladka sirarska skuta ali albuminska skuta s koprivami

Sladka sirarska skuta ali albuminska skuta s koprivami
Sladka sirarska skuta ali albuminska skuta s koprivami (Foto: Dario Cortese)

Kaj pojesti za malico ali proti mimobežni lakoti, ki rada sledi gibanju? Nekaj nadvse krepke beljakovinske hrane, sestavljene iz albuminov, globulinov, na primer sirarske ali albuminske skute in presežno "živalske" divje zelenjave, torej kopriv. Če nimamo suhih oziroma ne živimo tam, kjer odganjajo, je to namig, da si jih nasušimo dovolj za naslednjo zimo, kajti ni krepkejše rudninske zelenjavne hrane, kot so koprive.

Priprava

V skodelo damo pol kilograma sladke sirarske skute, dodamo tri ščepe zdrobljenih suhih kopriv, drobno zrezano čebulo, malo posolimo ter zabelimo z oljčnim, konopljinim, lanenim ali bučnim oljem. Dobro premešamo. Namesto kruha jemo z zelenjavo, na primer s kitajskim kapusom.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več