Rak pri moškem: Ste pozorni na simptome?

(Foto: Dreamstime)

Spol je dejavnik, ki nas dela zelo različne. Poleg drugih pomembnih razlik je tudi pričakovana življenjska doba žensk občutna daljša kot pri moških (pri nas osem let). Eden od dejavnikov, ki prispeva k temu, je nedvomno tudi obolevnost in umrljivost za rakom.

Rak je bolezen starejših ljudi, zato se s staranjem populacije pojavlja vse pogosteje. Vendar kljub temu, da v Sloveniji živi dvakrat več žensk, starih nad 70 let in celo trikrat več starih nad 80 let kot moških, napoved za 2010 pravi, da bo za rakom zbolelo več moških (6600) kot žensk (6000).

Torej moški za rakom zbolevamo pogosteje kot ženske, od tega v veliki meri za raki, ki so slabo ozdravljivi in povezani s kajenjem (rak pljuč in mehurja) in pitjem alkohola (rak žrela in ust ter požiralnika). Posledica tega je manjša ozdravljivost moških rakov v primerjavi z ženskami, saj je razlika kar 15-odstotna. Poleg razvad (kajenje, pitje alkohola, nezdrava prehrana) se ponuja pomislek, da smo moški manj pozorni na simptome, jih zanemarjamo ali skrivamo ter se pozneje odpravimo k zdravniku.

Če primerjamo dva pogosta raka, kot sta rak debelega črevesa in danke ter rak pljuč, ko gre za odstotek teh rakov, odkritih še v omejenem stadiju, med moškimi in ženskami ni razlik. Razlogi za razlike v izidu zdravljenja so torej predvsem v vrstah raka, zaradi katerih zbolevamo moški, saj so tí slabše ozdravljivi, zato pa jih je mogoče v veliki meri preprečiti. Upadanje odstotka moških kadilcev v populaciji se že kaže pri raku pljuč, saj je začela njegova pogostnost med moškimi počasi upadati (žal je pri ženskah prav nasprotno).

Čimprej k zdravniku!

Kateri so zgodnji znaki pri najpogostejših moških rakih, zaradi katerih je pametno čimprej obiskati zdravnika? Pri raku prostate težave pri odvajanju vode, pri raku pljuč kašelj, težave z dihanjem in krvav izpljunek, pri kožnem raku ranice (predvsem po obrazu), ki se ne celijo, in pri raku debelega črevesa in danke spremembe v odvajanju blata, kri na blatu, temno blato. Ko gre za rak pljuč ter rak debelega črevesa in danke, žal velja, da ju odkrijemo precej pozno, ko že nastopijo težave. Prav zato je pri raku debelega črevesa in danke pomembno zgodnje odkrivanje – presejanje (SVIT).

S pregledom na prikrito krvavitev na blato, ki je s prostim očesom ne opazimo, namreč ugotovimo bodisi predrakave spremembe, ki jih zdravnik odstrani pri kolonoskopiji, bodisi raka v tako zgodnjem stadiju, da je z operacijo tako rekoč ozdravljiv. Za preprečevanje nastanka tega raka pa sta primerna zdrava prehrana in gibanje. Pri raku pljuč za zdaj še ni uspešnih načinov zgodnjega odkrivanja, vendar ga pa lahko v visokem odstotku preprečimo, če ne kadimo.

Izziv: rak prostate

Izziv nedvomno predstavlja rak prostate, ki je v zadnjih letih postal najpogostejši rak pri moških. Razloga za to ne gre iskati v večji pogostnosti kot nekoč, pač pa predvsem v dejavnem iskanju tega raka s pregledom krvi na tumorski marker PSA (prostata specifični antigen) in deloma v staranju prebivalcev, saj je to predvsem rak starih moških. Kljub tako povečani pojavnosti v zadnjih petnajstih letih pa se umrljivost za tem rakom skorajda ni spremenila, kar kaže na to, da mora medicina še ugotoviti pravo mesto uporabe diagnostičnih in terapevtskih postopkov. Večina bolnikov, ki zbolijo za rakom prostate, ne umre zaradi raka, marveč zaradi drugih bolezni, ki nastopijo v starosti.


Znaki najpogostejših moških rakov: pri raku prostate težave pri odvajanju vode, pri raku pljuč kašelj, težave z dihanjem in krvav izpljunek, pri kožnem raku ranice (predvsem po obrazu), ki se ne celijo, in pri raku debelega črevesa in danke spremembe v odvajanju blata, kri na blatu, temno blato.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki