Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Mamografija

Za zgodnje odkrivanje raka

Mamografija je najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki. Preiskavo opravijo z mamografom, napravo za rentgensko slikanje. Namen presejanja z mamografijo je odkriti majhne, klinično še netipne tumorje.

Zahtevna slikovna metoda
Z mamografijo poskuša rentgenolog odkriti v dojki zgodnje, še majhne bolezenske spremembe, ki imajo podobne radiografske lastnosti kot okoliško tkivo. Žlezno tkivo oziroma struktura dojk se precej razlikuje od ženske do ženske; celo pri isti ženski se struktura dojke zaradi vpliva hormonov v različnih življenjskih obdobjih spreminja. Zato je treba postopek slikanja prilagoditi vsaki posameznici. Za kakovostno mamografsko sliko je pomembno, da ima zdravnik kakovostno napravo in da z njo dobro upravlja, saj že majhna odstopanja lahko pomenijo neuporabno mamografsko sliko. Poleg tega je nadvse pomembna kakovost druge opreme − filmov, folije, razvijalnega aparata, negatoskopa za pregledovanje slik itn. Za kakovostno mamografijo je odgovorna ekipa strokovnjakov, v kateri so poleg specialista radiologije še radiološki inženir in medicinski fizik. Vsi trije morajo biti posebej usposobljeni za svoje področje.

Zanesljivejša po 35. letu
Ženskam z običajnim tveganjem, torej tistim, ki nimajo nobenega od pomembnejših dejavnikov tveganja (nimajo sorodnic z rakom dojke), svetujejo, naj gredo na preventivni pregled dojk z mamografijo po 50. letu. Mamografija je pri mlajših ženskah (zlasti mlajših od 35 let) manj zanesljiva, saj je struktura dojk pod vplivom hormonov gostejša in zato nepregledna, kar ovira ocenjevanje podrobnosti. Ultrazvok je dobra, vendar le dopolnilna metoda in ne more nadomestiti mamografije. Pri zgodnjem odkrivanju raka je manj zanesljiv kot mamografija. Z ultrazvokom ločijo tekočinske spremembe (ciste) od čvrstih (solidnih) tumorskih sprememb. Ultrazvok kot osnovno preiskavo uporabljajo pri nosečnicah in mladih ženskah z veliko žleznega tkiva, pri katerih je mamografija manj zanesljiva.

Pomembna je kakovostna obravnava
Za kakovostno mamografijo je odgovorna ekipa strokovnjakov, v kateri so poleg specialista radiologije še radiološki inženir in medicinski fizik. Vsi trije morajo posebej usposobljeni za svoje področje, izurjeni in seznanjeni z novostmi, poleg tega morajo spremljati rezultate svojega dela. Vse to pripomore k večjemu številu odkritih rakov dojke v zgodnji fazi, še preden so otipljivi in ko so tudi možnosti ozdravitve precej boljše.

Postopek je lahko neprijeten
Slikanje z mamografijo je za večino žensk nekoliko neprijeten. Pri slikanju dojko stisnejo med dve plošči, kar traja približno pol minute. Vsako dojko slikajo v dveh osnovnih smereh (projekcijah), od zgoraj navzdol in od zunaj navznoter. Bolj ko je dojka stisnjena, manjši odmerek žarkov sprejme, posnetek je boljši, podrobnosti pa so bolje vidne. Seveda stisk ne sme biti prehud. Pri že tipnih spremembah lahko z mamografijo odkrijejo dodatne spremembe v dojki, kar vpliva na izbiro metode zdravljenja. Večine preiskovank slikanje ne boli; opisujejo ga kot kratkotrajno nelagodje. Količina sevanja pri slikanju dojk je minimalna in je primerljiva s količino sevanja, ki jo dobimo pri slikanju zob.

Zdravstveni zavodi, v katerih opravljajo mamografijo


Splošna bolnišnica Celje
Oblakova ulica 5, Celje
Tel. (03) 423 30 00
Čakalna doba: 2 meseca

ZD dr. Adolfa Drolca
Ulica talcev 9, Maribor
Center za bolezni dojk
Tel. (02) 228 64 32
Čakalna doba: od 2 do 4 tedne

Splošna bolnišnica Maribor
Ljubljanska ulica 5, Maribor
Tel. (02) 321 24 47

Splošna bolnišnica Brežice
Černelčeva cesta 15, Brežice
Tel. (07) 466 81 00
Čakalna doba: od 20 do 30 dni.

Medilab
Vodovodna 100, Ljubljana
Tel. (01) 589 46 80, (01) 589 46 89

Barsos, medicinski center
Gregorčičeva ulica 11, Ljubljana
Tel. (01) 242 07 00

ZD Ljubljana Center
Metelkova 9, Ljubljana
Ambulanta za bolezni dojk
Tel. (01) 472 37 00
Čakalna doba: 8 mesecev

Splošna bolnišnica Izola
Polje 35a, Izola
Tel. (05) 660 60 00
Čakalna doba: 21 dni

Splošna bolnišnica Jesenice
Cesta maršala Tita 112, Jesenice
Tel. (04) 586 80 00

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj
Center za bolezni dojk
Kidričeva 38 a, Kranj
Tel. (04) 208 28 15
Čakalna doba: od 2 do 3 mesece

Danica Hrvatin, specialistična ambulanta za ginekologijo in porodništvo
Prečna ulica 1, Postojna
Tel. (05) 726 42 20, (05) 714 22 30

Barsos
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Gosposvetska cesta 1, Slovenj Gradec
Tel. (02) 882 34 00
Čakalna doba: 5 mesecev

Ordinacija za bolezni dojk in ginekologije Vanja Jelinčič
Rejčeva ulica 4, Nova Gorica
Tel. (05) 338 33 11

Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica
Rejčeva ulica 4, Nova Gorica
Tel. (05) 373 42 00

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

dojka , rak dojk , mamografija , tumor dojke

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.