Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Daj se na seznam!


Ste kdaj pomislili, kako je, če v nekem trenutku ostaneš povsem sam? Brez prijateljev, znancev, brez kogarkoli, na katerega bi se lahko obrnil po pomoč? Že sama misel na to je grozna, kaj šele trenutek, ko se ti to zgodi v realnosti. Danes so naši registri prijateljev, znancev, FB prijateljev in vseh, ki nam prekrižajo pot, morda polni, že jutri pa se lahko zgodi, da tam ne bo nikogar.

Tako se počutijo bolniki z najtežjimi oblikami krvnih rakov, ki jih bolezen postavi pred dejstvo: nujna je presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) ali pa ne bodo ozdraveli. Za take bolnike je nujno, da je register potencialnih darovalcev KMC čim bolj obsežen, saj je to njihova edina možnost za preživetje. In s tem smo njihova edina možnost mi, vsi potencialni darovalci.

Preživetje bolnika s hudim krvnim rakom, ki zahteva presaditev KMC, je možna le s pomočjo vseh nas, ki smo zdravi in pripravljeni pomagati. Za to, da nekomu rešimo življenje, ni potrebno veliko. Le naša odločitev, da se vpišemo na seznam potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic. Slovenski register potencialnih darovalcev KMC je povezan z registri celega sveta, a možnost, da bosta dva človeka tkivno skladna ni odvisna samo od števila vpisanih v register, ampak tudi od geografske in nacionalne bližine. Ravno zato je pomembno, da imamo čim bolj obsežen domač register.

Potrebujemo večje število darovalcev

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sta združila moči v kampanji Daj Se Na Seznam, s katero želita Slovence spodbuditi k vpisu v register darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC). V register Slovenija Donor je trenutno vpisanih slabih 17.000 potencialnih darovalcev, kar je v primerjavi s tujimi registri resnično malo. Nosilca akcije sta si zadala do konca tega leta v register vpisati vsaj še 3.000 novih potencialnih darovalcev ter s tem vsem, ki so kritično bolni in potrebujejo presaditev KMC, zagotoviti novo upanje in boljše možnosti za preživetje. S kampanjo nagovarjajo mlajše generacije, med 18 in 40 letom, saj ti z vpisom v registru ostajajo dlje časa ter s tem so gradijo trden in zanesljiv register.

Vpis zgolj z vzorcem sline, darovanje KMC je varno

Do prejšnjega tedna je bil za vpis v register potreben odvzem vzorca krvi, še pred leti pa je darovanje KMC, ki so bile takrat vzete iz kostnega mozga, veljalo za nekaj strašnega in težkega. Čeprav ta strah danes ostaja, dejansko stanje ni tako. Danes se v register vpišemo zgolj z vzorcem sline in izpolnjenim vprašalnikom, KMC pa darujemo z darovanjem krvi. »Usedeš se na stol, daš kri in nekomu rešiš življenje. Postopek sicer traja kake štiri ure, med tem počivaš in gledaš televizijo - in to je vse,« svojo izkušnjo darovanja KMC odprto deli Jani Breznik in poudarja, da ne razume, zakaj bi kdo sploh moral premišljevati o darovanju. Nekomu postati »brat po krvi« je naša odgovornost in hkrati velika čast.

Vanji Žulič so v registru potencialnih darovalcev pred časom našli »brata po krvi«. »Občutek osamljenosti in nemoči, ko ne veš, ali na svetu obstaja kdo, s katerim se popolnoma ujemaš, te popolnoma ohromi,« pravi Vanja. Njej je uspelo dobiti priložnost za novo življenje zaradi ljudi, kakršen je Jani. A Janiju podobnih je v Sloveniji trenutno premalo. Tudi zato se morajo bolniki pogosto zadovoljiti z darovalcem, s katerim se popolnoma ne ujemajo, to pa seveda zniža možnost, da bo njihovo telo presajene krvotvorne matične celice sprejelo. Ne razmišljajmo torej! Dajmo se na seznam in poskrbimo za več zgodb s srečnim koncem, kakršna je Vanjina.

Kdaj in kako se lahko dam na seznam?

Kdo: V register se lahko prijavijo zdrave osebe med 18. in 40. letom
Kje: Na Zavodih za transfuzijsko medicino in v transfuzijskih centrih po Sloveniji ali na organiziranih skupinskih vpisih in krvodajalskih akcijah
Kako: Z vpisom osebnih podatkov in brisom ustne sluznice
Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

krvni rak , matične celice

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.