Ne spreglejte 8 tihih simptomov raka

Rakave bolezni se dandanes vse pogosteje pojavljajo tudi pri čedalje mlajših ljudeh, zato simptomov, zlasti če trajajo dlje časa, nikar ne pometite pod preprogo.
Rakave bolezni se dandanes vse pogosteje pojavljajo tudi pri čedalje mlajših ljudeh, zato simptomov, zlasti če trajajo dlje časa, nikar ne pometite pod preprogo. (Foto: Shutterstock)

Rakave bolezni se dandanes vse pogosteje pojavljajo tudi pri čedalje mlajših ljudeh, zato simptomov, zlasti če trajajo dlje časa, nikar ne pometite pod preprogo, češ, saj bo minilo, saj ste vendar premladi za hudo bolezen, sporočajo zdravniki. Prehodne zdravstvene težave niso razlog za skrb, toda če simptomi ne minejo niti po treh, štirih tednih, obvezno obiščite zdravnika in se znebite dvomov.

Hujšanje

Večina rakavih bolnikov se šele po postavitvi diagnoze zave, da so drastično hujšali, čemur pa niso pripisovali večjega pomena. Če nenamerno shujšate do dva kilograma, to ni zaskrbljujoče, toda vse, kar je več od tega, če seveda niste občutno spremenili prehranskih navad in začeli intenzivno telovaditi, je razlog, da se oglasite pri zdravniku, ki vas bo pregledal.

Utrujenost

Če ste vsakodnevno utrujeni, povsem brez energije, s težavo vstanete iz postelje in zaspite v hipu, ko se uležete vanjo, obiščite zdravnika. Kronična utrujenost je najpogosteje simptom preobremenitve imunskega sistema. Čeprav ni nujno, da je pravi razlog maligen proces, temveč je posledica katere druge kronične bolezni ali motnje delovanja ščitnice, če traja dlje od treh tednov, pojdite k zdravniku.


Bolečina

Bolečina spremlja vnetje, težave z imunskim odgovorom, pa tudi nastanek cist, ki so lahko tudi rakave. Ne glede na to, ali gre za trdovratne glavobole ali bolečine v trebuhu oziroma kjer koli drugje, če traja več kot dva tedna, je lahko znak procesa, za katerega je nujno čim prej ugotoviti pravi razlog.

Spremembe na koži

Koža je naš največji organ in poleg nenavadnih znamenj in ran, ki lahko opozarjajo na melanom, koža lahko razkriva tudi simptome drugih tumorjev. Bodite pozorni na stalne podočnjake, rumeno obarvanost polti, hiperpigmentacijske madeže in luščenje kože. Tovrstnih simptomov nikar ne pometite pod preprogo, temveč se o njih posvetujte z zdravnikom.

Težave s prebavo in uriniranjem

Vztrajne prebavne težave, kot so driska, zaprtost ali pogosto iztrebljanje v kombinaciji z napenjanjem ali celo krvavitvami so pogost znak raka v prebavnem sistemu, čeprav lahko nakazujejo tudi raka prostate ali jajčnikov. Če težave pri uriniranju trajajo več kot dva tedna, teh simptomov ne pripisujte zgolj (samo) vnetju, ampak obiščite zdravnika, ki bo opravil potrebne preiskave.

Zatrdlina

Zatrdline in otekline nepojasnjenega izvora so lahko simptom raka dojk, testisov ali limfnih vozlov. Limfni vozliči sporočajo tudi na morebitne rakave spremembe v bližnjih organih, testiranje pa je zelo preprosto – biopsija bo natančno odkrila pravo stanje stvari.


Povišana temperatura

Vročina, ki ne mine in se je pojavila samostojno, brez spremljajočih simptomov gripe ali prehlada, je vsekakor razlog za pregled pri zdravniku. Vročina pogosto spremlja maligne procese ter nastaja kot rezultat aktiviranja obrambnega sistema telesa.

Kašelj/glavobol

Dolgotrajen glavobol in kašelj, ki traja dlje od treh tednov, ne da bi vas mučila kronična bolezen dihal, kot je astma, je vsekakor razlog, da obiščete zdravnika. Več kot 70 odstotkov raka pljuč se namreč začne z vztrajnim kašljem, medtem ko je več kot 90 odstotkov tistih, ki so zboleli za rakom grla in jezika, poročalo o bolečini in vzdraženosti, ki se je vlekla mesece, preden so se odpravili k zdravniku.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki