Diagnostika raka prostate

Karel Kisner, dr. med., spec. urolog
Karel Kisner, dr. med., spec. urolog (Foto: Janko Raht)

Rak prostate

Raka prostate zdaj zdravniki odkrivajo z zelo natančnimi diagnostičnimi metodami. Kljub temu še vedno velja, da mora biti najprej na vsakršne spremembe v telesu pozoren vsak moški sam. Zdravniki, zlasti urologi, ki so specialisti za bolezni in zdravljenje sečil, kamor sodi tudi prostata, priporočajo vsem moškim, da po dopolnjenem 50. letu začnejo pozorneje spremljati uriniranje in morebitne težave z njim. Vsekakor je pametno v tej starosti tudi prvič priti na preventivni pregled prostate, svetuje Karel Kisner, dr. med., specialist urolog in predstojnik Urološke klinike Splošne bolnišnice Maribor.

Moški, ki imajo v najožji družini že koga, ki ima raka prostate, morajo biti pozorni že prej, pravi sogovornik in dodaja, da ima približno devet odstotkov moških, pri katerih odkrijejo raka prostate, v družini že enak primer.
Rak prostate nima kakih specifičnih znakov, s pomočjo katerih bi ga lahko odkrili, zato so sumljive vse težave, ki jih ima moški pri uriniranju. Res pa je, da se enake težave pojavljajo tudi pri vseh drugih, nerakastih težavah s prostato. Moški mora biti vedno pozoren, če opazi, da je v njegovem urinu kri, če ga ob uriniranju peče in draži, če ima občutek nepopolno izpraznjenega mehurja. V takem primeru mora k zdravniku. Pri bolnikih, pri katerih je bolezen že zelo napredovala, so prisotni tudi splošni znaki raka: utrujenost, izčrpanost, upadlost, slabost, bolečine v okostju. Dr. Kisner pravi, da pri nas, žal, še vedno veliko bolnikov pride k zdravniku v napredovalem stadiju.

Najprej temeljit klinični pregled

Ko bolnik pride k urologu, ga ta pregleda po običajnem vrstnem redu. Najprej naredi natančno anamnezo, ob pomoči katere dobi vse podatke o bolnikovih težavah z uriniranjem, a tudi o drugih zdravstvenih težavah. Povpraša ga, ali ima ali je imel še kdo v ožji družini katero od bolezni prostate, pozanima se še o vseh zdravilih, ki jih jemlje bolnik. Potem sledi temeljit klinični pregled, ki tudi spada k vsakemu pregledu bolnika. Urolog si ogleda spodnji del trebuha in ga otipa. Če bolniku, denimo, zastaja voda ali se dogaja kak drug proces v trebušni votlini, je to lahko vidno v obliki izbokline, ki jo urolog zatipa tik nad sramno kostjo. Urolog v nadaljevanju pregleda bolnikove genitalije, na koncu pa sledi še najpomembnejši del digitorektalni pregled. Prostata je žleza, velika kot kostanj in obdaja sečnico pod mehurjem ter se dotika danke, zato jo lahko zdravnik čeznjo dobro otipa. Dr. Kisner poudarja pomen rektalnega pregleda pri ugotavljanju stanja prostate. Pregled, ki je enostaven in ga lahko opravi tudi splošni zdravnik, pri čemer ne potrebuje nobenih instrumentov in aparatur, je izvrstna osnovna orientacijska informacija o stanju prostate. Če zdravnik zatipa zatrdline, razlaga sogovornik, je to zanj pomemben kazalnik za nadaljnje diagnostične postopke. Tudi če je prostata normalne konsistence, a je povečana, še vedno obstaja možnost, da ima moški raka na prostati. To se primeri v 20 do 25 odstotkih primerov, ko se tudi pri normalni konsistenci izkaže, da gre za rak. Zato poudarja, da je digitorektalni pregled zgolj orientacijska preiskava.

Vrednost PSA zelo pomemben kazalnik
 
Po kliničnem pregledu sledi laboratorijska preiskava, s katero določajo vrednost prostatičnega specifičnega antigena PSA. To je encim, ki ga izločajo epitelne celice prostatičnih žlez. Če je vrednost PSA povečana, to še ničesar ne pove, razlaga sogovornik. Samo na temelju tega izvida ne moremo reči, ali ima moški raka na prostati ali ne, je zgolj pokazatelj, da se s prostato nekaj dogaja. Poleg tega vrednost PSA z leti raste. Pri mladem moškem je nižja kot pri starejšem. Normalna vrednost se giblje med ena in štiri. Vrednosti med 4 in 10 so že v območju, ki lahko napoveduje benigno displazijo (povečanje prostate) ali rak. Zato si poleg določanja vrednosti PSA urologi pomagajo še z različnimi modifikacijami prostatičnega specifičnega antigena. Tako določajo prosto PSA ter razmerje med prosto in totalno PSA. S tem dobijo indekse, ki pokažejo določene statistične vrednosti, ki so lahko bolj sumljive za rak ali prostatično hiperplazijo. To je pomembno pri načrtovanju vseh diagnostičnih postopkov.
Na tej stopnji se lahko urolog odloči, da bodisi ponovi meritev PSA bodisi da bolnika punktira. Kot smo že zapisali, povišana vrednost PSA še ne pomeni, da ima moški raka na prostati, vsekakor pa je vrednost PSA verjetno najznačilnejši označevalec, ki je pomagal pri zgodnjem odkrivanju raka prostate. Če je PSA povišan, sledi dodatna diagnostika.

Naslednji korak: punkcija

Naslednja stopnja v diagnostiki, ki po sogovornikovih besedah vsekakor pomaga pojasniti in potrditi bolezen, je tako imenovana transrektalna ultrazvočna punkcija (TRUS). To je preiskava, pri kateri urolog v danko vdene ultrazvočno sondo. Z njo pregleda samo prostato. Ultrazvočna preiskava skozi danko je veliko natančnejša kot čez trebušno steno, ker je med sondo in prostato le tanka črevesna stena. Urolog s preiskavo dobi natančen prikaz prostate: njeno velikost, ultrazvočno strukturo, patološke hipoehogene spremembe, ki so bolj sumljive za rak. Res je, da ima določen odstotek rakastih sprememb tudi normalno ehogenost in se na aparatu ne vidi nič sumljivega. Toda če je vrednost PSA povečana, bolnika urolog usmeri še na punkcijo prostate. Včasih so urologi prostato punktirali na šestih mestih in so naredili šest tako imenovanih punktatov, s katerimi so dobili stebričke tkiva. Te je patolog nato pregledal in ugotovil, ali gre za patološki proces v prostati in za katerega. Zdaj se urologi odločajo za večje število punktatov od deset do dvanajst, saj so izkušnje pokazale, da z višjim številom punktatov odkrijejo več primerov raka na prostati.

Od izvidov odvisna terapija

Od izvidov, razlaga dr. Kisner, je odvisna nadaljnja terapija. Kakšna bo, je odvisno predvsem od bolnikovega splošnega stanja, od velikosti prostate, histoloških izvidov, razširjenosti raka, pomemben dejavniki, ki odloča o (ne)zdravljenju, pa je vsekakor bolnikova starost.

Če je patološki izvid negativen in patolog pove, da ima bolnik benigno hiperplazijo prostate ali kake druge kronične spremembe, bolnika redno spremljajo. V rednih časovnih presledkih mu merijo vrednosti PSA. Če ta raste, urologi bolniku priporočijo vnovično punkcijo s šestimi do dvanajstimi punktati. Ob vnovični punkciji od 10 do 20 odstotkov bolnikov dobi pozitiven izvid, torej se izkaže, da imajo raka na prostati. Pri povišanih vrednostih PSA punkcije periodično ponavljajo in če je izvid vedno negativen, bolnika le sledijo.

Rak pogosto odkrit naključno

Rak prostate pogosto odkrijejo povsem naključno, kar se zgodi predvsem pri bolnikih, ki pridejo k urologu zaradi benigne hiperplazije. Te bolnike vedno punktirajo in zgodi se, da pri njih včasih odkrijejo tako imenovani latentni ali slučajno najdeni rak ali pa čisto normalno žarišče nekega raka, ki ga prej niso zaznali in so mislili, da je povišani PSA posledica povečane prostate.
Ostale diagnostične metode, ki jih uporabljajo urologi, so samo dopolnilo potrditve. Opravijo lahko še rentgensko slikanje mehurja, s čimer pogledajo, ali je moten odtok urina, opravijo ultrazvočni pregled celotne trebušne votline, scintigrafijo kosti, redkeje opravijo še pregled z magnetno resonanco. V nekaterih najrazvitejših uroloških centrih v tujini že uporabljajo novo diagnostično metodo, pregled s tako imenovano transrektalno magnetnoresonančno sondo, ki omogoča še boljši pregled, a je pri nas še ni.

PSA za spremljanje uspešnosti zdravljenja

Poleg tega vsakemu bolniku opravijo osnovne biokemične preiskave, predvsem prostatično fosfazo, ki pa ni toliko povedna kot PSA. Vrednosti PSA urologu ves čas pomenijo oporo pri spremljanju učinkov zdravljenja. Če se PSA niža, pomeni, da se bolnik dobro odziva na zdravljenje, velja pa tudi nasprotno: če začne rasti, je to znak, da bolnik potrebuje bodisi drugačno terapijo bodisi višji odmerek že uvedenega zdravila. Če se rak na hormonsko terapijo ne odziva več, je čas za zdravljenje s citostatiki oziroma kemoterapijo.

Velika vloga splošnih zdravnikov

Glavni diagnostični postopki in zdravljenje raka prostate so v rokah urologa, če je potrebno citostatsko zdravljenje, pa tudi onkologa. Vendar tudi vloga splošnega zdravnika tu nikakor ni zanemarljiva, opozarja dr. Kisner. Splošni zdravnik je pri nas vratar zdravstvenega sistema in vsak človek, ki ima kakršnokoli težavo, najprej pride k njemu. Ob kakršnihkoli sumih na težave s prostato bi zadoščal že preprost pregled prostate skozi rektum, torej digitorektalni pregled, ki je preprost, hiter in zelo veliko pove o stanju prostate. Zato bi po mnenju našega sogovornika rektalni pregled za moške, ki tožijo o težavah z uriniranjem, spadal tudi v ordinacijo splošnega zdravnika.
Urologi za splošne zdravnike ves čas pripravljajo izobraževanja, na katerih jih seznanjajo z novostmi v diagnostičnih postopkih in zdravljenju, tako da vedo, na kaj morajo biti pozorni. Dr. Kisner bi si želel, da bi splošni zdravnik bolnika, pri katerem sumi na težave s prostato, poslal v laboratorij, da bi mu izmerili vrednost PSA. Žal pri nas zavarovalnica splošnim zdravnikom ne krije te storitve, zato ti bolnike z napotnico pošiljajo k specialistom. Tako pogosto pridejo dvakrat: prvič na merjenje, drugič pa, če imajo povišane vrednosti PSA.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki