Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Pet neresnic, ki lahko škodijo razmerju

Včasih je videti, kot da gresta ljubezen in laganje skupaj, na primer, če rečemo partnerju, da "seveda" nimamo nič proti, če se ves vikend ne obrije ali ko mu zagotavljamo, da ga tista plešca na sredi glave dela še bolj seksi (he, he). Mogoče zato, ker takrat, ko lažemo človeku, ki nam je blizu, to navadno počnemo z najboljšimi nameni - da bi ublažili njegovo negotovost ali se izognili prepiru.

Dokler je srce na pravem mestu, celo strokovnjaki priznavajo, da poštenost ni vedno brezpogojna. "Ni vam treba povedati prav vse resnice, če veste, da bo to prizadelo partnerja, ali pa gre za nekaj, česar ne more spremeniti," pravi Marion Solomon, terapevtka iz Los Angelesa in avtorica knjige Nasloni se name.

Toda vse laži niso neškodljive - celo tiste majhne, prozorne lahko pripeljejo do izgube intimnosti in zaupanja med partnerjema. Najslabši laži sta tista, ki izhaja iz želje, da bi bili nekaj, kar nismo, in tista, ki naj prikrije resne težave v razmerju. Kako prepoznati razliko? Preverite naslednje scenarije.


Pet usodnih laži

Laž: "Pa saj bi si zaslužil to napredovanje!"
Kontekst: Partner je vznemirjen, ker so ga spet spregledali pri napredovanju.
Motiv za laž: Skušate ga razvedriti.
Zakaj je laž lahko usodna: Bolj verjetno je, da partner od vas ne pričakuje ocene svojega dela, pač pa čustveno podporo. Ko poudarite dejstvo, da ni napredoval, namesto tega, kako se počuti, oddajate signale, da ga ne marate ranljivega in razburjenega. "Pripombo bo razumel kot namig, da ga ne prenesete, ko je potrt ali depresiven," pravi dr. Solomonova.
Kaj reči namesto tega: "Žal mi je. Vem, kako ti je hudo."

Laž: "Misliš, da sem se spogledovala z Andrejem? Ne bodi smešen!"
Kontekst: Andrej je čedni sodelavec, s katerim redno izmenjujeta vroče poglede. Partner je naključno prestregel takšno izmenjavo - in ni mu bilo všeč, kar je videl.
Motiv za laž: Seveda se spogledujete z Andrejem, a se zavedate, da to ne pomeni ničesar, zato se vam stvar ne zdi vredna pogovora.
Zakaj je laž lahko usodna: Če je partner to omenil, pomeni, da je ljubosumen in negotov. S tem ko zavrnete njegove skrbi, zanikate njegova čustva in zamegljujete svoja. To je za razmerje zelo škodljivo.
Kaj reči namesto tega: "Z Andrejem se včasih spogledujeva, toda to ničesar ne pomeni, saj nimam nobenega namena, da bi se z njim zapletla v razmerje."

Laž: "Ja, ja, jaaa, srček!"
Kontekst: Ste med rjuhami!
Motiv za laž: Med "dogajanjem" vam postane jasno, da ne boste dosegli orgazma, zato želite vse skupaj čimprej zaključiti.
Zakaj je laž lahko usodna: "V seksualnem smislu pristajate na manj, kot si zaslužite," meni Marilyn Sorenson, psihologinja iz Portlanda. "Vaše ljubezensko življenje se ne bo izboljšalo, če partner ne bo izvedel, da vas ne zadovoljuje.
Kaj reči namesto tega: "Dragi, ne bi poskusila malo drugače?"

Laž: "Rada preživljam božične praznike s tvojo družino."
Kontekst: Upali ste, da bosta preživela intimne počitnice, toda partner vam je pravkar povedal, da je že obljubil, da bosta praznike preživela z njegovo družino.
Motiv za laž: Kar je, je. Zakaj bi začenjali prepir?
Zakaj je laž lahko usodna: Če prepir pometete pod preprogo, se boste obenj naposled spotaknili, pravi Sorensonova. "Če mi par pove, da se nikoli ne prepira, to ne pove, da imata imenitno razmerje. Prej, da nimata dobre komunikacije."
Kaj reči namesto tega: "Poskušala se bom zabavati, ampak naslednje leto me, prosim, vprašaj, še preden narediš načrte za praznike."

Laž: "Nič ni narobe. Zakaj vprašaš?"
Kontekst: Partner vas je ravnokar vprašal, kaj je narobe.
Motiv za laž: Slabe volje ste, toda ne zaradi njega; ne ljubi se vam razlagati podrobnosti.
Zakaj je laž lahko usodna: Takšna laž lahko iz krtino naredi goro, saj se bo dragega razjedalo vprašanje, le kaj je tako zelo narobe, da tega ne morete deliti z njim.
Kaj reči namesto tega: "Razburjena sem, a ne zaradi tebe, in zdaj mi ni do tega, da bi o tem govorila."
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ljubezen , laganje , partnerski odnosi , razlika med spoloma , partnerska zveza

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.