Sedem daril, ki večajo srečo

  • TK
  • nedelja, 24. oktober 2010
(Foto: Jupiterimages)

Ste vedeli, da obstajajo darila, ki, ko jih oddate, povečajo vašo srečo? Odkrijte sedem takšnih daril, ki vam bodo omogočila z drugimi deliti svoj najbolj edinstven zaklad – sebe. Vsako darilo se vam bo večkrat povrnilo.

1. Podarite spoštovanje
Povejte nekomu, kako cenite vero, ki jo je imel v vas, in se mu iskreno zahvalite, da je del vašega življenja. Povejte mu, kako ga potrebujete. Občutek spoštovanja je temeljna človekova potreba. Obdarite koga s spoštovanjem in hvaležnostjo in nikoli vas ne bo pozabil, spoštovanje pa se vam bo večkrat povrnilo.

2. Podarite čas
Bolje razporedite svoj čas, da boste lahko več časa preživeli z ljudmi, ki jih imate radi. Ko upočasnimo ritem in opazujemo svoje misli od blizu, včasih odkrijemo talente in sposobnosti, za katere sploh nismo vedeli, da jih premoremo. Podarite svoj čas in sposobnosti.

3. Delite znanje in zamisli
Povejte komu za odlično knjigo, ki ste jo nedavno prebrali, povejte naprej nov koncept ali idejo, za katero ste slišali. Eden od najboljših načinov, da utrdite nov koncept, ki ste se ga domislili, je, da se o njem pogovorite z drugimi. Večkrat ko boste delili, kar ste se naučili, bolj se bo znanje vklesalo v vaš spomin. Večanje znanja tudi povečuje zmožnost za reševanje problemov. Več znanja, ko razdelite, več ga dobite v zameno.

4. Podarite prijateljstvo
Priznajte komu njegove dobre plati. Povejte mu, da mu boste vedno stali ob strani. Ali pa obiščite človeka, ki ga že dolgo niste videli, pokličite po telefonu prijatelja ali sorodnika, ki živi v oddaljenem kraju. Predstavite prijatelja, ki se nista poznala. Zbliževanje ljudi lahko prinese velike spremembe za obe vpletene strani, a tudi za vas. Ljudje rastemo tudi skupaj. Če želite imeti veliko prijateljev, velikodušno delite prijateljstvo.

5. Podarite prijaznost
Naključnemu človeku podarite prijazno dejanje – nasmeh, pohvalo ali drobno uslugo. Prijaznost se bo zelo hitro širila. Prijaznost je neprecenljiva. Ljubezen, dobrota in vrednote, ki jih iskreno podarimo drugim, ostanejo naš zaklad vse do konca življenja.

6. Delite izkušnje
Beležite svoje uspehe in padce, delite srečne spomine, a tudi težke čase, ki so vam pomagali, da ste postali močnejši in modrejši. Ko izkušnje delimo, se njihova vrednost povečuje. Naše posebne izkušnje in dojemanje življenja imajo neprecenljivo vrednost. Z delitvijo izkušenj tkemo eno od najtrdnejših vezi z drugimi.

7. Delite navdušenje
Če ste navdušeni nad svojim novim uspehom − o tem povejte drugim. Če ste vzneseni zaradi pravkar odobrenega projekta, to tudi pokažite. Vaše navdušenje bo navdahnilo druge, da se premaknejo po poti dejanj, ki prinašajo takšne nagrade. Pomislite za trenutek na izjavo Normana MacEwana: "Sreča ni toliko v imeti, kot v dati. Preživljamo se s tem, kar dobimo, živimo pa s tem, kar damo."
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki