Najstnik in policijska ura

(Foto: Jupiterimages)

Kako poskrbeti za varnost otrok?

Prizori so znani in skoraj domači: starši želijo, da je otrok zvečer čimprej doma, otrok se zahtevi upira. Uporablja neštete izgovore in argumente, da bi lahko ostal dlje s prijatelji, če zamudi, si izmišlja najbolj neverjetne zgodbe, ki naj bi upravičile prepozni prihod. Navadno se vse skupaj konča s prepiri in "teženjem".

Najti zadovoljiv kompromis, ki je sprejemljiv za obe vpleteni strani, je prava umetnost. Na eni strani so starši s svojimi skrbmi in željami, na drugi otrok ... Prepiri in prepirčki, ki so navadno posledica poznega prihoda domov ali otrokove želje, da bi zunaj ostal dlje, kot se staršem zdi primerno, izhajajo predvsem iz starševskih skrbi. Predvsem v zadnjem času te skrbi niso privlečene za lase.

Kriminaliteta med mladoletniki je v porastu. Narašča tudi uživanje mamil med osnovnošolsko in srednješolsko mladino. Spolni napadi na mladoletnike so pogostejši kot nekoč. Najbolj priljubljena "lovišča" preprodajalcev mamil, pedofilov in drugih nepridipravov so prav otroška igrišča in drugi kraji, kjer se zbira mladina. Storilci si jih natančno ogledajo in preučijo, nato pa nastopijo. Navadno zvečer!

Starši

Nojevsko tiščanje glave v pesek, češ da se kriminal dogaja daleč od nas, je pogosto nevarnejše od puščanja nezaščitenega otroka na ulici pozno v noč! Starši so dolžni poskrbeti za otrokovo varnost. Vemo, da je po toči zvoniti prepozno, vemo tudi, da je preprečevanje boljše od zdravljenja. Žal živimo v časih, ko se način življenja spreminja iz dneva v dan, in to v naglici, ki jo komaj dohajamo.

Pomembno je, da si starši pridobijo otrokovo zaupanje! To je dolgotrajen proces, ki pa ima same dobre posledice. Otroku morate vedno prisluhniti! Seznanite se z njegovimi prijatelji in po možnosti tudi z njihovimi starši. Odkrito se pozanimajte, kje je otrok med izhodi in kaj počne. Pokažite zanimanje za vsak, navidez še tako nepomemben podatek, pri tem pa se izogibajte nepotrebnemu dviganju prahu. Bodite pozorni, kadar otrok začne omenjati novo ime.

Dovolite mu, da občasno povabi domov prijatelje; tako se boste najbolje seznanili z njegovo družbo. Ob takih priložnostih se jim za nekaj minut posvetite; prebudite mladostnika v sebi in pokažite, da ste bili nekoč tudi sami "kul". Ne bo odveč, če boste otroka občasno obiskali na dvorišču. Predvsem pa bodite pozorni na ljudi in sumljive tujce v okolici. Nikoli ne tabuizirajte snovi pogovorov.

Prijazni strički z bonboni

Otrok naj že zgodaj razvije odnos do neznancev; spodbujajte ga k prijaznosti in pripravljenosti za pomoč, obenem pa ga poučite, da neznancem ne gre vedno zaupati. Razumljivo mu razložite, da ne sme oditi z neznancem v stanovanje, avto, kletne in druge skrite prostore. Otrok naj ne vzame ničesar, kar bi mu ponudil neznanec.

Otroka ne prestrašite, vseeno pa ga poučite, da neznančeva prijaznost ni nujno dobronamerna. Naučiti ga reči odločen ne; krik je marsikaterega otroka obvaroval telesnega ali spolnega nasilja.Ker se številna kazniva dejanja, katerih žrtve so otroci, zgodijo na poti v šolo in iz nje, je prav, da starši zaupajo zaskrbljenost učiteljem, ti pa naj poskrbijo, da bodo v šoli izvajali programe, ki bodo tako ali drugače preprečevali, da bi otroci postali žrtve kaznivih dejanj.


Mladostniki

Vse bolj narašča tudi nasilje med mladostniki. Največkrat gre za izsiljevanja in fizične obračune; družbeni položaj staršev navadno nima vpliva na tovrstno vedenje. Pogosto se pokaže, da so otroci premožnejših staršev celo bolj predrzni in objestni. Starši naj se v njihove odnose vmešavajo le toliko, kot je zares potrebno. Starši naj ne obračunavajo z drugim otrokom, če menijo, da je storil krivico njihovemu otroku. Raje naj se pogovorijo z njegovimi starši ali skrbniki. Leglo nasilja so tudi šolski prostori. Če je do nasilja prišlo v šoli, naj se starši obrnejo na učitelje. Vprašanje varnosti otrok naj sprožijo na roditeljskih sestankih in govorilnih urah.

Manjša skrb in večja varnost

Na svetu ni človeka, ki bi užival v trepetanju od skrbi. Kako poskrbeti za varnost otrok? Kot rečeno, najpomembnejše je zaupanje med otrokom in starši, saj je dobra osnova za sklepanje kompromisov. Starši morajo otroku razložiti, da gre za njegovo varnost, in ne za starševske kaprice. Otrok bo zaupljiv in pripravljen za kompromise, če se bo počutil varnega! Vedno bodite pripravljeni oditi po otroka!

Dober "pes čuvaj" je tudi mobilni telefon; priskrbite ga otroku, če menite, da bi utegnil biti ogrožen. Otroci so varnejši, če so v družbi; iz šole, s krožkov in z večernih izhodov naj se vračajo v skupinah, še bolje pa je, če se starši dogovorijo in izmenično hodijo po otroke oziroma jih pospremijo.

Kdaj naj se otrok zvečer vrne domov, je odvisno od staršev; dobro je, če se vrnejo še pred nočjo. V poletnih mesecih je to okoli devete zvečer, v zimskem času, ko se prej stemni, naj bo ura nekoliko zgodnejša. No, otroka ne gre pretirano omejevati. Konec tedna naj mirno ostane zunaj nekoliko dlje.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki