Tašče in snahe

(Foto: Shutterstock)

Res nujno smrtne sovražnice?

O taščah krožijo najrazličnejše šale, med katerimi je, kar zadeva krutost, nenadkriljiva tista, ki pravi, da je najboljša – mrtva. Čeprav to domislico najpogosteje uporabljajo moški, se zdi, da se z njo večkrat in bolj zares poistovetijo ženske. Pravzaprav je glede na tradicionalno zavezništvo med ženskami nenavadno, da sta si prav ženski, ki imata tako močno stično točko – moškega, ki je eni sin in drugi mož – pogosto naravnost žolčni nasprotnici.

Pripisujemo jim krivdo

Posebnih raziskav o odnosih med taščami in snahami resda ni, toda že bežni pogovori z ženskami razkrijejo, da si ne gre delati utvar. Dejstvo je, da tašče na splošno niso priljubljene. Še več. Pripisujemo jim krivdo za najrazličnejše stvari, ki v življenju svežih in manj svežih zakoncev ne potekajo, kot bi morale. Očitamo jim, da se vtikajo v naše zakonsko življenje, zdi se nam, da nas obravnavajo drugače kot družino svojih hčera, niso nam všeč njihove kuharske mojstrovine in pogosto nočemo niti slišati, da bi svoje otroke, njihove vnuke, peljale k njim v varstvo.

Njihovi vzgojni prijemi in načela so daleč od tega, kar zagovarjamo mi. Čeprav so verjetno zelo podobni, če ne celo enaki tistim, ki so jih uporabljale, ko so vzgajale svoje sinove, ki so čez dvajset, trideset let postali – glej, no, glej – naši možje. Ti se nam seveda zdijo normalni. Vsaj sprva, sicer se z njimi verjetno ne bi poročile.

Grozne so

Mojca, ki je poročena že sedem let, za taščo ne najde lepe besede. "Nemogoča je. Ne prenesem njenih pripomb, ki jih kar naprej trosi, zoprn mi je že njen pogled, najbolj moteče se mi zdi, da dela razlike med mano in mojimi tremi otroki ter otrokoma svoje hčere. Z njima se ukvarja veliko več, kupuje jima darila in ju kuje v zvezde, medtem ko o mojih otrocih meni, da so slabo vzgojeni, težavni in razvajeni. Kadar jim kaj kupi, je to največkrat grdo in neuporabno, česar ji seveda ne smem reči, ker je sicer na smrt užaljena. Naša srečanja, ki mi jih je uspelo omejiti na največje praznike in rojstne dneve, so mi mučna in zoprna, saj se redno končajo s sporom. Tako na običajne obiske hodijo le mož in otroci. Tudi otrokom so obiski postali zoprni, saj so opazili, da babica dela razlike med njimi in bratrancema. Le mož še vedno ne more razumeti, zakaj mi gre njegova mama tako na živce in še naprej išče opravičila za njeno obnašanje, tako da ga imam včasih enako dovolj kot njegove mame."

Odkod izvira nesoglasje?

Mojčina zgodba je le ena od mnogih, ki so, čeprav so različne, skoraj povsem enake. Kje je izvor nesoglasij in kdaj preskoči tista iskra, ki sprva povsem solidno razmerje med dekletom in fantovo mamo spremeni v zastrupljen odnos? Odgovor na vprašanje nikakor ne more biti univerzalen, saj je teorij toliko, kolikor je tašč in snah. Gotovo je eden od razlogov ljubosumje, zlasti če je sin, pravzaprav mož, po ženinem mnenju preveč navezan na mamo tudi po poroki in se ne upre njenemu vplivu, ki ga skuša imeti nanj in na partnerko. Nataša Slavinec, svetovalka v svetovalnici za življenje Živa, pravi, da snaha pride v zakon z zelo zahtevno nalogo. Zavedati se mora, da mora njen mož v odnosu z njo čustveno dozoreti, tudi za druge čustvena razmerja, med katerimi je primarno prav tisto, ki ga ima z mamo. Seveda je za to nujno potrebna velika mera samozavesti, ljubezni in gotovosti.

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki