Ljubezen do sebe

(Foto: Diana Anđelić)

Pot do sreče

Eden od najpomembnejših partnerskih odnosov, ki ga sklenemo v življenju, je odnos s samim sabo. Oscar Wilde je nekoč rekel: ljubiti samega sebe je začetek dosmrtne romance. Ljubezen do sebe je pot do sreče; če se ne maramo, ne moremo imeti radi drugih in življenja nasploh. Že ljubezni do drugih ni preprosto opredeliti, še težje je opredeliti ljubezen do sebe. Lahko bi rekli, da gre za strast do lastne sreče. Ljubezen do sebe začenjamo doživljati, ko se odločimo, kdo smo, in da je to, kar želimo, pomembno. To je notranje stanje, ki se razvije, ko se odločimo razviti ljubeč odnos s sabo, lastno dobro počutje pa se nam zdi pomembno; povežemo se s sanjami in se spodbujamo pri njihovem uresničevanju.

Že ljubezni do drugih ni preprosto opredeliti, še težje je opredeliti ljubezen do sebe. Lahko bi rekli, da gre za strast do lastne sreče. Ljubezen do sebe začenjamo doživljati, ko se odločimo, kdo smo, in da je to, kar želimo, pomembno. To je notranje stanje, ki se razvije, ko se odločimo razviti ljubeč odnos s sabo, lastno dobro počutje pa se nam zdi pomembno; povežemo se s sanjami in se spodbujamo pri njihovem uresničevanju.

Sebe se začnemo zavedati že v najzgodnejših otroških letih, prek sporočil, ki jih dobivamo od staršev. Smo zaželeni? Nam starši povedo, da nas imajo radi? S takšnimi in podobnimi sporočili lahko pomembno vplivajo na preostanek našega življenja. Če nas vzgajajo v ljubečem in zaščitenem okolju, če spoštujejo naše potrebe in nas same, če spodbujajo našo radovednost, sprejemamo sporočila o tem, da smo ljubljeni in da lahko ljubimo sebe. In nasprotno: če so naši starši v bistvu prizadeti otroci z nizkim samozavedanjem in samospoštovanjem, se bo to prej ali slej odrazilo na vedenju otrok – negativno razmišljanje in šibko samopodobo bodo prenašali v odrasla leta.

V okolju, v katerem je prisotno nerazumevanje, v katerem ni ljubezni in spoštovanja, je šibko tudi samospoštovanje. Otroci, ki doživljajo zavračanje in zlorabo, imajo šibko samospoštovanje tudi kot odrasle osebe, vendar to ni nepremostljivo. O slabih izkušnjah iz preteklosti boste najhitreje prenehali premišljevati, če se boste zavedali njihovega vpliva v sedanjosti. Zavedajte se, da ste svojo preteklost ustvarili sami in da iz nje lahko naredite karkoli (ob pomoči selektivnega spomina se nekaterih dejstev spomnite, druga pa lahko pozabite). Če se odločite, da boste vse življenje igrali žrtev, vam bo vedno uspelo iz spomina priklicati podrobnosti, ki bodo potrdile vaše prepričanje. Življenje vas namreč popolnoma podpira v tem, za kar ste se odločili, da boste o sebi verjeli – in vam priskrbi izkušnje, ki ustrezajo vaši podobi.

KAJ VIDITE, KO POGLEDATE V OGLEDALO?
Vsakdo od nas ima potrebo po všečnosti – ne le sebi, temveč tudi drugim. Predvsem ženske so pod nenehnim pritiskom ustrezanja nekaterim družbenim in kulturnim predstavam o lepoti. Množični mediji jih zasipajo s podobami ideala, ki ga je težko doseči. Mladost in vitkost veljata za nujni merili lepote, naravni proces staranja pa naj bi bil grozovito življenjsko obdobje, ki ga je treba čimprej ustaviti.

Stopite pred ogledalo. Kaj vidite? Kam vam uhaja pogled? Iščete napake? Se lahko nasmehnete sami sebi? Se ob pogledu v ogledalo osredotočate na kodre las, ki uhajajo po svoje, na madež na majici ali velikost nosu? So vaše notranje besede polne kritike in negativnih vrednostnih sodb? Ali oči prezrejo vaše dobre lastnosti? Kakšen notranji dialog vam hodi po glavi? Kako se čustveno spremenite, kadar mislite in izrečete besede, ki podpirajo in spodbujajo pozitivno? Lahko občutite negotovost in žalost nasproti užitku in ljubezni? Pomislite na besede, s katerimi se opisujete, kadar govorite z drugimi. Prisluhnite tistim, ki jih uporabljate za opis svojih osebnostnih lastnosti. Glasno jih izgovorite, ko se gledate v ogledalo. Zdaj negativne besede spremenite v pozitivne. Bi to lahko ponovili v javnosti? Opazujte tudi govorico telesa, napetost mišic in obrazno mimiko, toplino nasmeha in gibanje obrvi. Kako vaše mišice usmerjajo držo telesa, kadar ste kritični, in kako, kadar si govorite pozitivne stvari? Bodite pozorni na te spremembe in začeli se boste zavedati nekaterih telesnih bolečin, ki jih občutite, kadar ste jezni.

Nezadovoljstvo s svojim telesom lahko vpliva na naše mišljenje, čutenje in samopodobo. Hkrati z negativno predstavo o lastnem telesu pridejo tudi občutki sramu in tesnobe, čustveno neravnovesje, šibko samospoštovanje, tesnoba, načrtno hujšanje, motnje hranjenja in depresija. Zato je pozitivna in zdrava telesna podoba nujna; le tako se lahko dobro počutimo v svoji koži.

SPREMEMBA RAZMIŠLJANJA
Svoje zaznavanje sveta izkušate kot notranji dialog. Po vaših mislih se prepletajo misli, sodbe in občutki ("To mi je všeč", "Tega ne maram", "Tega se bojim", "Glede njega/nje sem negotov" …). Svojo prihodnost ustvarjate s tem, kar govorite, mislite in občutite zdaj. Kakšen pomen pripišete posameznim dogodkom, kakšne sklepe izpeljete iz položaja, kako se primerjate z drugimi, kakšno predstavo imate o sebi, preteklost, ki jo ustvarjate, in prihodnost, ki si jo predstavljate – vse to postane vaša sedanjost oziroma filter, prek katerega interpretirate zunanjo resničnost. Vse, kar ne sodi v vaš "program", bo ostalo zunaj filtra, tako da boste pritegnili samo dogodke, ki ustrezajo vibracijam, ki jih oddajate, oziroma dogodke, ki bodo izpolnili vaša pričakovanja o tem, kar naj bi se zgodilo.

Ta notranji dialog ni naključen, ampak ga sestavljajo vaša prepričanja in pričakovanja, ki so se oblikovala in nabirala vse od rojstva, vendar jih niste nikoli preverjali, čeprav utegnejo biti za vas kot odraslega človeka napačna ali neprimerna. S spremembo mišljenja lahko pomembno spremenite svoje življenje – na bolje. Proces novega notranjega dialoga namreč začne sproščati stara negativna sporočila, ne glede na to, ali ste se jih zavedali ali ne.

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki