Posvetite se otroku na počitnicah

(Foto: Shutterstock)

Posvetite nekaj svojega dopustniškega časa svojim otrokom in poskrbite da bodo v polni meri uživali na počitnicah. Vendar pa ob tem ne pozabite na svojega partnerja in na vajin odnos.

Dokler je Zarja še majhna, bomo na počitnice hodili kar z barko," je rekla prijateljica Urša. "Zanjo bo pravo doživetje, če bo zaspala na enem otoku in se zbudila nekje drugje. Ko ji bo barke dovolj, se bomo izkrcali, vsekakor pa se bomo med plovbo veliko pogovarjali o življenju na morju, marsikaj pa bo spoznala tudi sama."

Ljudje imamo zelo različne poglede na to, kaj je pravi dopust. Za nekoga je to plovba z barko ali potovanje, za večino pa umirjen oddih nekje ob obali. Čeprav je vaš dopustniški ideal poležavanje in lenarjenje v senci, se ta ideal največkrat ne ujema s predstavo o počitnicah, ki jo ima vaš otrok. Zato je dobro razmisliti, kako boste na počitnicah "zaposlili" otroke.


Izberite peščeno plažo

Če na morje ne greste z majhnim dojenčkom (če že, poskrbite, da bo ves čas v senci in da bo zaužil dovolj tekočine), je treba dopustniške dejavnosti prilagoditi otrokovi starostni stopnji. Zelo pomembna je izbira plaže; za otroke je kamnita plaža prava muka, saj z vsakim korakom tvegajo, da bodo stopili na oster kamen. Raje izberite peščeno plažo, kjer je voda še nekaj časa dovolj nizka, da se lahko otroci igrajo tudi v morju. Nevarni so tudi ježi in meduze. Marsikateri težavi se lahko izognete, če otroku priskrbite primerno obutev za v vodo, prav bo prišla tudi otroška potapljaška oprema.


Ne pozabite na najljubšo igračo

Če dopust preživljate v počitniškem naselju, boste v okolici zagotovo našli otroška igrala in športna igrišča, večino rekvizitov (žog, loparjev in družabnih iger) pa si je mogoče izposoditi. Če ste se odločili za hotel ali kampiranje, je bolje, če športne rekvizite vzamete s seboj. Del obvezne prtljage naj bo tudi otrokova najljubša igrača; z njo bo v trenutkih dolgočasja laže pogrešal dom in prijatelje.

Igrače za raziskovanje

S seboj vzemite pripomočke za igro na plaži in raziskovanje morja; če otrok še ne zna plavati, naj ima lopatke in grabljice za zidanje peščenih gradov, zelo prav bo prišel tudi gumijast čoln ali vsaj blazina, na kateri lahko leži, ko premaguje strah pred morjem. Dopustniški čas ni primeren samo za športne in morske igre ter obisk zabaviščnega parka. Z masko in plavutkami se lahko z nekoliko starejšim otrokom podajate raziskovat morsko dno, z mlajšimi, ki še niso dobri plavalci, pa pojdite v bližnji gozd in raziskujte okolico.
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki