Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako prepoznati čustveno nasilen odnos?


(stran 5 od 5)KAJ STORITI: PARTNERSKI ODNOS

Prvi korak na poti k spremembi je razumevanje vzorca vašega odnosa, zlasti z družino in drugimi pomembnimi ljudmi v vašem življenju. Razjasniti je treba svojo vlogo v razmerju do drugih; v nekaterih primerih, denimo v partnerski zvezi, ste morda vi žrtev zlorabe, v drugih, denimo v prijateljskih odnosih, pa vi zlorabljate druge in z njimi manipulirate.

 Pomembno je tudi naslednje:

 • Naučite se ljubiti samega sebe in okrepite samospoštovanje. Zavedajte se, da imate pravico živeti svobodno in prijetno življenje. Zaupajte se človeku, ki mu lahko zaupate, ter si dopovejte, da ste dober človek, ki si zasluži najboljše. Tako si boste krepili samozavest.
 • Naučite se ščititi sebe. Uvidite, da čustvena zloraba ni sprejemljiva in da si zaslužite, da vas vsi obravnavajo s spoštovanjem in dostojanstveno. Nasilnežu lahko pokažete, kako na vas vpliva njegovo vedenje, in mu poveste, da upate, da se bo spremenil. Seveda se morate nenehno zavedati, da človeka ne morete spremeniti, spremenite lahko le svoje odzive na nasilno vedenje.
 • Zastavite nove, razumljive termine za partnerski odnos z jasno začrtanimi posledicami. Odločite se (po možnosti skupaj), da se boste naučila drugače živeti drug z drugim. S partnerjem morata najti zdrav način za vzpostavitev spoštovanja. Iz odnosa izločita zmerjanja, napade na osebnost in analiziranje značajev, poviševanje glasu, metanje predmetov … Če kateri od partnerjev prekrši dogovor, znova vzpostavite fazo ločitve, dokler se ne obnovi vzajemno spoštovanje – ali pa se sporazumita o prekinitvi razmerja.
 • Zastavita meje. Zloraba je stvar nespoštovanja, ki obsega kršitev posameznikove edinstvenosti in svobode zaradi nejasno določenih meja. Če ste žrtev zlorabe, ste odgovorni za to, da določite jasne, razumljive meje. Partnerju dajte vedeti, da se zavedate svoje in njegove odgovornosti.
 • Vprašajte se, kaj bi svetovali prijatelju, ki bi se znašel v podobnem položaju.
 • Izražajte svoja čustva in partnerju dajte vedeti, kako se počutite.
 • Vedno in povsod poskrbite za svojo varnost! Če vas partner čustveno zlorablja ob pomoči finančnih vzgibov in razlogov, na banki odprite ločen račun, za katerega boste vedeli samo vi. Vedno imejte pripravljene telefonske številke in rezervni denar, če boste morali na hitro oditi. Če je treba, poiščite pomoč strokovnjaka.

KAJ STORITI: ODNOS MED STARŠI IN OTROKOM

Vsi otroci potrebujejo sprejemanje, ljubezen, spodbujanje, disciplino, konsistentnost, stabilnost in pozitivno pozornost.

Kaj lahko storite, če vaše vedenje do otroka ne obsega teh kvalitet, marveč meji na čustveno zlorabo?

 • Nikoli se ne pozabite opravičiti otroku. Če izgubite potrpljenje in mu v jezi rečete kaj, česar v resnici niste mislili, se mu opravičite. Otroci morajo vedeti, da tudi odrasli lahko priznajo svoje zmote.
 • Ne zmerjajte otroka in ga ne etiketirajte ga. Vzdevki, kot sta »neumen« in »len«, a tudi fraze, kot so »za nič nisi dober«, »nikoli ne boš ničesar dosegel«, »če bi bil le bolj podoben svojemu bratu« …, zmanjšujejo samospoštovanje, ki ga potrebuje vsak otrok.
 • Opozorite na vedenje, ki ga je treba izboljšati, in uporabljajte primerne vzgojne ukrepe. Ti naj bodo namenjeni spremembi obnašanja, ne pa kaznovanju ali poniževanju otroka.
 • Pohvalite otroka, kadar opravi nalogo, naj je še tako majhna, ali kadar opazite lepo obnašanje.
 • Kadar začutite, da izgubljate nadzor, se za nekaj minut umaknite v drug prostor; preden karkoli rečete ali ukrepate, preštejte do deset.
 • Če čutite, da nalogi ne boste kos, poiščite strokovno pomoč. To velja za naslednje primere: če dvomite v svojo presojo in se sprašujete, ali nemara izgubljate pamet; če se bojite partnerja; če se bojite izražati svoja mnenja; če se bojite drugih ljudi in nimate več družabnih stikov; če potrebujete veliko časa, da ocenite partnerjevo razpoloženje, preden si mu sploh upate kaj reči; če morate partnerja vsakič prositi za dovoljenje za porabo denarja, vpis v prostočasno dejavnost ali druženje s prijatelji; če izgubite zaupanje v svoje zmožnosti in postanete depresivni; če se počutite ujete in nemočne; če opažate, da čustvena zloraba slabo vpliva na otroka (postaja agresiven, ima nočne more, popušča v šoli …).

Nihče si ne želi živeti v čustveno (ali drugače) nasilnem okolju, zato moramo ukrepati – ne jutri, ne pojutrišnjem, marveč danes. Življenje je prekratko, da bi ga izgubljali zaradi ljudi, ki jim ni mar za nas, ali da bi s svojim vedenjem grenili življenje drugih. Zavedanje – načrt – ukrepanje. Trije preprosti koraki. Storite jih!Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd