Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako prepoznati čustveno nasilen odnos?


(stran 2 od 5)KAJ JE ČUSTVENA ZLORABA?

Čustvena zloraba je osnova vseh drugih oblik zlorabe, torej vedenja, ki je namenjeno nadziranju in podrejanju drugega z uporabo zastraševanja, poniževanja, vzbujanja občutka krivde, manipuliranja itn. V nasprotju s telesno zlorabo čustvena temelji na moči in nadzoru. Pojavlja se v različnih oblikah, od verbalne zlorabe in nenehnega kritiziranja do bolj prefinjenih taktik, ki jih pojasnjujemo v nadaljevanju.

Razlikujemo med dvema vrstama čustvene zlorabe: odkrito, ki je jasno razvidna (en partner očitno ponižuje drugega), in zakrito, ki je bolj prefinjena in jo je na prvi pogled težje razbrati (denimo izključevanje partnerja/starša/otroka iz vsakodnevnega življenja, izolacija). Ne glede na obliko pa je vsaka čustvena zloraba podobna pranju možganov (strokovno temu rečemo tudi monopolizacija percepcije), ki sistematično odplakuje žrtvino samozavest, občutek lastne vrednosti ter zaupanje v lastne zaznave in samopodobo. Žrtev čustvene zlorabe izgubi občutek zase in svojo »vrednost«, čustvena zloraba pa ji lahko povzroči celo globlje rane kot telesno nasilje. Žrtev sistematične čustvene zlorabe je prepričana, da nima nobene vrednosti in da je ne bi maral nihče drug kot oseba, ki jo zlorablja – vendar ostaja v situaciji zlorabe, ker verjame, da drugam in drugače ne (z)more.

Pri takšnem pranju možganov se žrtev ne zaveda, kaj se dogaja in kakšne so spremembe. Partner lahko nadzira njene finance, namesto nje načrtuje ali ji do zadnjega ne zaupa svojih načrtov. Za njenim hrbtom jo obrekuje in jo postopno izolira od družbe. Nadzira žrtvin čas in fizično okolje. Vztraja, da žrtev opusti posamezne navade ali konjičke, izsili selitev v drug kraj ali pa žrtev prisili (ali prepriča), naj prekine stik z nekaterimi ljudmi. V žrtvi vzbuja občutek nemoči, strahu in odvisnosti ter ji vceplja drugačno vedenje in navade. »Trenira« jo, da se vede, kot želi on. Čustveno nasilen partner ne dopušča kritike ali drugačnega mišljenja. Z drugimi besedami: vedno obvelja njegova. Zaradi vsega naštetega začne žrtev o sebi razmišljati drugače. Ima dobesedno – oprane možgane.

Razlogi za čustveno zlorabo so različni, od želje po nadziranju do osebnih težav nasilneža, ki je iz različnih razlogov jezen ali nemočen, zaradi česar se njegova jeza usmeri v drugega človeka. Čustvena zloraba bodisi spremlja druge oblike zlorabe (telesno) bodisi je samostojna, vedno pa sledi nekakšnemu vzorcu in je tudi sama ponavljajoč se vedenjski vzorec. Zanjo je značilno, da vzbuja občutek nadzorovanosti in ustrahovanosti, žrtev pa nenehno spreminja svoje vedenje, izbire in preference, da bi se izognila ponižujočim situacijam.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd