Vse bolj sem podobna mami. Zakaj ?

(Foto: Jupiterimages)

Družina in njena duhovna dediščina

Več kot enkrat sem naletela na podobno zgodbo: "Groza me je, ko vidim, da sem čedalje bolj podobna mami. Počenjam prav to, kar sem kot otrok pri njej najbolj sovražila. Večkrat sem se že zalotila, da sem se s svojim otrokom pogovarjala s tonom, s kakršnim je mama v meni vedno vzbudila občutek krivde. Rada bi se pogovorila z mamo, a že vnaprej vem, da bom naletela na kritiko in zamere."

DRUŽINA IN KARMA
Razreševanje odnosov je zagotovo eden od največjih izzivov in hkrati najtežja naloga v posameznikovem življenju. Lažje se je umakniti od izvorne družine ali se raziti s partnerjem, kot se spopasti s problemi. "Saj boš našla drugega," svetujejo prijatelji. Toda v naslednjem partnerskem razmerju se težave ponovijo. Zato se sprašujemo: "Zakaj se vedno zaljubim v napačnega?" Ker je nekaj zelo narobe z nami, z našimi vzorci čustvovanja – te pa so nam v nevidno skrinjico podzavesti zapakirali naši predniki.

Namesto, da bi postali žrtve svoje družine, moramo prevzeti odgovornost za svojo karmo. Po inkarnacijski teoriji se rodimo v družino, ki najbolj ustreza naši karmi. Torej si starše, brate in sestre, partnerja, otroke itn. izberemo sami. Odnos, ki ga imamo z njimi, je posledica naših preteklih odnosov. Člani naše družine so duše, ki smo jih srečevali v prejšnjih življenjih in s katerimi smo si bili zelo blizu. Le kako lahko kar tako zapustimo ali pozabimo človeka, s katerim smo v več življenjih oblikovali bližino? Naš odnos moramo razčistiti tukaj in zdaj.

Karme ne moremo zanikati, zato pred problemi ne moremo pobegniti. Usodo lahko spremenimo samo, če se dejavno vključimo v proces čiščenja družinske verige. S tem, ko rešujemo zdajšnje težave, obenem razrešujemo zaplete iz prejšnjih življenj, lastno in družinsko karmo. Naši potomci, a tudi naši predniki, nam bodo za to zelo hvaležni.

VZORCI, KI LAHKO ZAGRENIJO ŽIVLJENJE VEČ GENERACIJAM
Če v družini pride do kršitev zakonov narave – nasilje, zloraba, skrivna ali prepovedana ljubezen, skrivni ljubimci, umori – in teh problemov ne razrešijo njihovi povzročitelji, se negativne vsebine prenesejo na poznejše generacije.. Prenos poteka na nezavedni ravni, zato nad svojim ravnanjem pogosto nimamo nadzora. Tudi naši starši bi najbrž ravnali drugače, če bi le vedeli, kako.

Nekaj najpogostejših razlogov za zaplete v družini:

1. Starši v otroka projicirajo lastne želje in ambicije
Takšen otrok ne bo zmožen živeti svojega življenja, saj bo razdvojen med lastnimi potrebami in potrebami staršev. Če bo ubral svojo pot, ga bodo starši označili za neposlušnega in nehvaležnega. "Najraje bi se mu odpovedal. Sramota za družino," o svojem sinu pove razočarani oče. Nihče pa se ne zaveda, da so "črne ovce" v družini pravzaprav nedolžne žrtve, ki so se uklonile pod težo bremena staršev.

2. Otrok je nadomestni partner enega od staršev
Veliko odraslih ima težave s partnerstvom zato, ker so bili kot otrok ljubljenci enega od staršev. Takšen otrok ne more odrasti, saj bo njegova ljubezen podzavestno usmerjena v očeta ali mamo. Ženske, ki so imele v otroštvu intimno razmerje z očetom, so navadno velike zapeljivke, hitro se zaljubijo, vendar s partnerjem ne znajo ustvariti bližine in zaupanja. Njihov odnos temelji na spolnosti, zato so v ljubezni vedno znova razočarane.

3. Konflikti med staršema
Problemi v družini zavirajo otrokov razvoj, kar se kaže v učnem uspehu, obnašanju, boleznih … Otrok izraža konflikte svojih staršev. Že odkrit pogovor med staršema lahko odpravi motnjo pri otroku.

4. Starši zatirajo svoja čustva
Anjin primer kaže, kako otroci izražajo zatrta čustva svojih staršev: Anja se je pogosto brez posebnega razloga razjezila na moža. Toda ni se zavedala, da to obnašanje pravzaprav sploh ni bilo njeno, ampak je čustvo prevzela od matere. Ta je bila jezna na svojega nasilnega moža, vendar je vso jezo in gnev zadrževala v sebi.

5. Družinske skrivnosti
Sem spadajo skrivna razmerja, splavi, nepriznani otroci itd., torej vse, kar je v družini ostalo zamolčano. Družinske skrivnosti so kot paraziti, ki razjedajo družino od znotraj in se kot prekletstvo prenašajo iz roda v rod. Neizrečeno ima veliko moč; pomembno je, da povemo, kar je bilo prikritega, ali nemudoma pretrgamo svoje skrivno delovanje. V primeru prikritega splava se utegne celo primeriti, da se bo najmlajši otrok v družini povezal z dušo umrlega otroka, kar utegne pri njem povzročiti depresijo, bolezen ali celo samomor.

Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki