Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Vivine novoletne poslanice

Živeti skupaj? V družini, med prijatelji, v zdravniški ordinaciji, v skupnosti, v družbi in z naravo. Kaj so tiste temeljne vrednote posameznika, njegovega ravnanja, delovanja in bivanja?

O tem razmišljajo Vivini dolgoletni sodelavci in prijatelji: Vivina Moja zdravnica 2018 Maja Lampelj, dr. med., zdravnica in psihoterapevtka dr. Tina Sentočnik, dr. med., alpinist in avtor številnih Vivinih kolumn Viki Grošelj, psihoterapevtka in članica Vivine zdravniške linije dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevt in avtor strokovnih člankov v Vivi o čustvenem opismenjevanju dr. Zoran Milivojevič in občasna sodelavka Katja Sreš iz organizacije Ekologi brez meja.

Dr. Veronika Podgoršek

KO SE ZAZREMO VASE ...
Ljudje smo odnosna bitja. Ljubiti in biti ljubljen je nekaj, kar je najbolj človeškega v človeku. Ljubezen nam nariše nasmeh na obraz in nas greje kot najtoplejši ogenj, ki se vije iz kamina. Ljubezen je kot roža sredi dnevne sobe. Če jo zalivamo in opazimo, bo postajala vedno lepša, večja in močnejša. V nasprotnem primeru bo ovenela in umrla. Potreben je torej odnos. Odnos do sebe in odnos do drugega. Pa najsi bo to v družini, v partnerstvu, med prijatelji ali na splošno med ljudmi.

Da lahko snujemo dobre medsebojne odnose, pa sta potrebna dobra komunikacija in sočutje. V prvi vrsti se je potrebno zazreti vase in komunicirati sam s seboj. Tam znotraj sebe je potrebno poiskati odgovore na vprašanja, kot so, kdo sem, kaj sem, zakaj sem to, kar sem, kaj iščem in kam grem? Česa si želim in česa ne? Kaj me osrečuje in mi daje občutek ljubljenosti? Vse to, kar vem o sebi, moram deliti z drugim, da bi me le-ta sploh lahko osrečil. Nekaj, kar osrečuje mene, namreč ne osrečuje nujno drugega, zato je pomembno, da zvedavo in uresničljivo poslušamo, slišimo in naredimo tisto in na način, kar in kot je pomembno drugemu, ki stoji ob nas. Povprašajmo se, kaj drugemu pomeni občutek ljubljenosti, spoštovanje, dostojanstvo in jim to podajmo na njim pomemben način. Ljubite in bodite ljubljeni. Tudi to dvoje pa si morate v prvi vrsti dovoliti najprej sami.

Zoran Milivojević

ZRELO DRUŽBO SESTAVLJAJO ZRELI POSAMEZNIKI
Ko gre za moč zrelega posameznika, da vpliva na skupnost, obstaja načelo obratnega sorazmerja njegove moči glede na oddaljenost od družbenih pojavov. To pomeni, da ima največ moči, da uredi samega sebe, z oddaljevanjem pa upada njegova moč, da naredi spremembo. Tako ima veliko moč pozitivnega vpliva na svojo družino, bližnje, sodelavce, medtem ko je vpliv na širšo skupnost manjši, še manj pa lahko vpliva na državo in širše družbene procese. Če želi vplivati tudi nanje, se mora angažirati v politični stranki ali nevladni organizaciji, ki podpira njegove vrednote.

Zrel posameznik lahko najbolj pozitivno vpliva na svoj družbeni mikrokozmos, predvsem na odnose v družini in z bližnjimi. Zrel posameznik vstopa v konflikte s spoštovanjem drugega ter samospoštovanjem. Posebej pomemben je njegov vpliv na otroke; če jih vzgaja v funkcionalne in zrele ljudi s tem vpliva tudi na zrelost skupnosti v prihodnosti.

Vsak zrel posameznik že s svojim obstojem vpliva na zrelost skupnosti oziroma družbe, v kateri živi. Ker zrelo družbo sestavljajo zreli posamezniki, njeno zrelost lahko opredelimo tudi statistično – ko so zreli posamezniki v večini in je nezrelih manj kot 25 odstotkov vseh članov skupnosti ter ko razlika v zrelosti med tema dvema skupina ni prevelika, je družba zrela.

Viki Grošelj

HVALEŽNOST, SOČUTJE IN DOSTOJANSTVO
Nikjer se nisem toliko naučil o solidarnosti, spoštovanju in empatiji, kot na poteh po najvišjih vrhovih sveta. Morda Himalaja, ena od najbolj veličastnih pokrajin našega planeta, »na kateri so božanstva resničnost, ljudje, ki plezajo nanje, pa le privid,« tako vpliva na ljudi, ki živijo v njenem vznožju in na tiste, ki občasno prihajamo tja? Ali pa nenehen boj za preživetje v zahtevnem okolju v ljudeh vzbuja prvinsko naklonjenost, prijaznost in sočutje? Tisto univerzalno naravnanost na dobro, ki se ob trdih preizkušnjah le še stopnjuje. Tako kot po katastrofalnem potresu, ki je leta 2015 zajel Nepal. Doživel in preživel sem ga na najhuje prizadetem področju, od koder smo se še štiri dni reševali na varno. Domačinom se je dobesedno sesulo življenje, a ko smo se srečevali pred njihovimi podrtimi domovi, je bila njihova prva skrb namenjena tudi nam. Ali kaj potrebujemo in ali nam lahko pomagajo?

Njihova želja pomagati nam me je dodatno spodbudila k zbiranju pomoči zanje v Sloveniji. Le nekaj mesecev kasneje sem se vrnil in razdelili smo jo prizadetim. Sprejeli so jo z osuplostjo, hvaležnostjo, z dostojanstvom revežev, ki so izgubili vse razen dostojanstva. Nikoli ne bom pozabil tistega čustev polnega dneva, ko sem se na koncu spraševal, kdo je komu več dal.

Še posebej dogodka v povsem porušenem zaselku Tarpu Pokari. Kar prek razvalin so se vaščani spustili na cesto do nas. Smo zašli? Potrebujemo pomoč? Vodnik je pojasnil, za kaj gre. Razburjen šepet. Izročili smo denarno pomoč za sedem družin. Odpeljali smo se, a po nekaj metrih je eden od domačinov pritekel za nami. Je kaj narobe? Opravičil se je, da so v tisti ganjenosti in razburjenosti pomotoma rekli, da tam živi sedem družin, a jih je v bistvu le šest in zato vračajo denar, namenjen sedmi …Pa srečno in sočutno leto 2019!

Katja Sreš

ŠTEJE PRAV VSAK KORAK
Odgovor na vprašanje, kako spreminjati naš odnos do narave, se skriva kar v samem vprašanju – živeti moramo SKUPAJ z naravo. Planet Zemlja bo preživel, vprašanje je le, koliko časa bomo na njem še ljudje. Podaljševanje naše 'življenjske dobe' pa ni tako težko, kot si mislimo. Šteje namreč čisto vsak korak, tudi tako majhen, kot je zavračanje plastičnih vrečk. Samo pomislimo – če bi vsak od nas zavrnil plastične vrečke, bi jih letno s planeta izginilo 500 milijard. Z majhnimi koraki pa tudi spremembe življenjskega sloga niso tako boleče. Največje podaljšanje naše življenjske dobe bomo dosegli prav s preudarno potrošnjo in pozitivnim zgledom. Vsakič, ko gremo v trgovino in zavrnemo plastično vrečko, damo trgovcem jasen znak, da takšnih izdelkov ne potrebujemo, ostalim kupcem pa postanemo vzor, da se da tudi drugače. Pri vsem skupaj pa naj nas vodi pozitivna naravnanost, da nam bo skupaj uspelo, saj že ena kaplja v oceanu lahko ustvari velike valove.


Tina Sentočnik

MEDICINSKI ČUDEŽ? OSEBNA TEHTNICA!
V mesecu juliju letos smo uporabniki vodilnega izobraževalnega medicinskega spletnega portala Medscape, ki ponuja najnovejša medicinska dognanja in pomembna razmišljanja vodilnih strokovnjakov, lahko prebrali zanimive misli 85-letnega zelo znanega ameriškega patologa Georga A. Lundberga.

Tukaj je povzetek:
Kateri bi lahko bil najpomembnejši diagnostični in terapevtski medicinski pripomoček leta 2018? So to robotske operacije, morda PET za odkrivanje zgodnjih znakov Alzheimerjeve bolezni, dognanja na področju mutacije genov, najnovejši endoskop za preiskavo prebavil, najmodernejša žilna opornica, svetlobni ali elektronski mikroskop, dobri stari stetoskop, klasični rentgen, MRI s kontrastom, protonski žarek za zdravljenje raka, genialni sistem za vakuumski odvzem krvi, CT-skener, je to morda tekoča biopsija, ali pa medicinski internet, s katerim lahko dostopamo do vsega znanja? Bi to lahko bila najnovejša in najbolj vznemirljiva mobilna aplikacija?

Ne. Nobena od teh osnovnih ali naprednih tehnologij. Najboljša diagnostična in terapevtska naprava, ki je najučinkovitejša, najcenejša in najbolj enostavna izmed vseh je – osebna tehtnica. Vsakdo bi jo moral uporabljati vsak dan v zasebnosti svojega doma. Na osnovi ustreznega vrednotenja številk, ki nam jih pokaže, lahko svoje življenje in svoje zdravje spremenimo na bolje, brez velikih stroškov zase, za vlado svoje države ali zdravstveno zavarovanje. Naš pravšnji odziv na številke na tehtnici nam pomaga preprečiti debelost in s tem bolezni srca, srčno popuščanje, sladkorno bolezen, nevarno motnjo dihanja med spanjem, zvišan krvni tlak, možgansko kap, obrabo kosti in sklepov, gastroezofagealno refluksno bolezen, 12 vrst raka, depresijo, celo erektilno disfunkcijo.
Osebna tehtnica je medicinski čudež tega stoletja! Uporabljajte jo vsak dan. In ne dovolite, da vaša številka na tehtnici narašča.

Georg A. Lundberg je zadel bistvo in nam za današnji čas ponudil najboljšo rešitev: preprost, enostavnen, zelo uporaben pripomoček, ki učinkovito pomaga ohranjati naše zdravje.


Maja Lampelj

SPOŠTOVANJE, EMPATIJA, PRIJAZNOST ... NA OBEH STRANEH!
Zdravniki si nenehno zastavljamo vprašanje, kako povečati zaupanje med nami in pacienti, misleč predvsem na to, kaj lahko v tem odnosu izboljšamo prav mi, zdravniki. O tem razmišljamo, tuhtamo, premlevamo, si belimo glave, o tem se v zadnjih letih tudi več izobražujemo. Mislimo na spoštovanje, empatijo, prijaznost, razločnost, potrpežljivost, temeljitost, jasnost, strpnost, odločnost in še in še bi lahko naštevala. To počnemo z namenom, da bi pacientom na najboljši možni način izpolnili njihovo največjo željo, željo po ozdravitvi. Zavedamo se, da oboji stremimo k istemu cilju.

Pacientova želja po ozdravitvi je naša želja!Zgodi se, da pacienti z našo obravnavo kdaj tudi niso zadovoljni ali mi z njimi ne najdemo skupnega jezika kljub trudu, ki smo ga vložili v reševanje naših skupnih težav.

Vzrok za nezadovoljstvo pa vendarle ni vedno in izključno na naši strani. Bolni ljudje so v stiski, kar z verbalno ali neverbalno komunikacijo kažejo na najrazličnejše načine. Dejstvo je, da predstavlja vsakemu človeku njegova bolezen najhujšo težavo, zato si želi zdravnikove pozornosti čim prej. Obravnava pacientov pa poteka tako, da so je pomoči bolj potrebni deležni prej, tisti, ki jim sledijo, pa prav tako za nič niso prikrajšani.

Ljudje si lahko v življenju izberemo prijatelje, izbiramo si partnerje, ljudi, s katerimi želimo preživljati prosti čas in nenazadnje smo upravičeni do izbire z razlogom poimenovanega izbranega in ne dodeljenega osebnega zdravnika, zobozdravnika ali ginekologa. Izberite pravega zase! Veliko uspeha in zadovoljstva na obeh straneh odnosa nam želim!Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

viva

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.