Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Pomisli nase - ustavi se

Tudi mladi glasbenik Nipke je podprl idejo akcije in napisal komad »Dej se ustav!«
Tudi mladi glasbenik Nipke je podprl idejo akcije in napisal komad »Dej se ustav!«

Vsesplošna utrujenost, občutek nemoči, pomanjkanje energije, obdobja depresivnega razmišljanja, maničnega delovanja in končno izgorelost so postali stalnica sodobnega načina življenja, ki z visokimi pričakovanji zahteva, da delamo, se ženemo in trudimo za dosego cilja preko vseh zmožnosti. Vse več ljudi trpi zaradi občutka, kaj vse bi še morali storiti in v bitki s časom pozabljajo na sebe.
To se odraža na splošnem slabem počutju in zdravstvenem stanju. Kadar to traja predolgo, se pojavijo resne zdravstvene in psihične težave, ki zahtevajo dolgotrajno okrevanje.

Vsega je preveč

Težave občutimo kot »vsega je preveč, ne zmorem več tako naprej«. Če človek to ignorira, ne posluša sporočil svojega telesa in ne spremeni načina delovanja in prioritet, s tem nezadržno poslabšuje stanje in lahko drvi proti sindromu izgorelosti.

»Sindrom izgorelosti še nima uradne definicije,« pojasnjuje Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije in svetovalka na forumu Psihiatrija na portalu Med.Over.Net, in doda, da tako običajno poimenujemo motnjo, ki se pojavi v povezavi s pretiranimi (delovnimi) obremenitvami pri ranljivi skupini ljudi, predvsem takimi, ki imajo do sebe visoke zahteve in standarde.

Prepoznajte znake izgorelosti

Prepoznamo tri skupine simptomov. Kažejo se kot telesna in čustvena izčrpanost, depersonalizacija, ki jo prepoznamo po hladnem, lahko tudi ciničnem in neprijaznem odnosu do drugih, ter zmanjšana funkcionalnost, ki jo prepoznamo v nagnjenosti k negativnemu ocenjevanju vrednosti lastnega dela, občutku nekompetentnosti ter negotovosti. Temu se lahko pridružijo nespečnost, bolečine v telesu, napetost mišic, glavoboli, prebavne motnje, tesnoba in strah.


Tudi strokovnjaki niso imuni na bolezen

Daniela Fiket je prav tako večino življenja delovala preko svojih zmožnosti in si ni vzela dovolj časa za sebe in svoj prosti čas. Da je temu tako, je spoznala pred meseci, ko je njeno življenje ustavila poškodba noge, ki jo je začasno prikovala na invalidski voziček, kar je bilo zanjo, kot zelo aktivno in delovno osebo, velik šok. Poškodba ji je odprla oči in tudi pri sebi je prepoznala izgorelost. Zaradi osebne izkušnje toliko bolj razume tiste, ki pridejo k njej po strokovno pomoč.

Glasno opozarja, da tisti, ki bi najbolj potrebovali umik in oddih od obveznosti, pogosto iščejo načine, kako bi lahko še več delali in posegajo po zdravilih, ki lajšajo simptome, na primer odpravljajo bolečine ali nespečnost. Ključno vlogo pomoči imajo tako osebni zdravniki, ki lahko opozorijo osebo, da se ustavi in razmisli, kaj lahko spremeni pri sebi in v svoji okolici.

Vredno se je ustaviti pravočasno

»Dokazano je, da odnosi z javnostmi sodijo v sam vrh najbolj stresnih poklicev, zato sem, kot mnogi že veste, pred nekaj časa (še v času bolniške) dala odpoved z delovnega mesta vodje PR-službe. Preostalim kolegom piarovcem pa predvsem želim, da bi ravno prav goreli, a ne izgoreli,« je pred kratkim na družabnem omrežju svojim kolegom zaželela Katja Krasko Štebljaj, ki po adrenalnem zlomu, eni najhujših oblik sindroma izgorelosti, okreva že več kot eno leto in konca zdravljenja še ne pričakuje.

Na izgorelost opozarja akcija Ustavi se!, ki nagovarja vse ujete v prehitrem tempu življenja, da se ustavijo, pomislijo nase in sprejmejo odločitev, kaj bodo spremenili, da bodo v svoje življenje vnesli več zadovoljstva, imeli dobre medosebne odnose in bili zdravi. Obiščite ustavi.se in preberite zgodbe, ki so jih napisali ljudje z osebno izkušnjo.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

izgorelost , izčrpanost

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.