Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Reševanje miselnih izzivov


Možgančkanje za samozavest

»O, ježeš. Tole je pa kr’ neki, videti je dokaj zapleteno. Ne da se mi ...« Kolikokrat na dan vam ta misel šine na pamet? In kolikokrat se zgodi, da se morate po sili razmer kasneje vseeno ukvarjati s tem opravilom, ki na prvi pogled deluje tako nemogoče zahtevno? In potem, ko zadevo opravite, si rečete »Pa, poglej si ti to, sploh ni bilo tako težko. Bravo, jaz!«
Miselna vitalnost je pač to – vedenje, da lahko zaupaš vase in v sposobnost svojih možganov, da se lahko naučiš nekaj novega, da lahko rešiš težave in premagaš izzive, tako miselne kot življenjske.

Miselna vitalnost ni nekaj, kar pride in ostane samo od sebe. Seveda redno gibanje in zdrava prehrana pripomoreta veliko k zdravju naših možganov, pa vendar je potrebno za miselno vitalnost narediti še kaj več. Kognitivni trening oziroma možgančkanje je treniranje našega najpomembnejšega organa – možganov oziroma natančneje razvijanje posameznih možganskih funkcij. Tako kot se treniranje mišic pozna v tem, kako hitro ste na vrhu Šmarne gore, koliko ročk lahko dvignete naenkrat in kako hitro lahko preplavate zaliv, se redno možgančkanje pozna v tem, koliko podatkov si lahko zapomnite, kako dobro povzemate stvari, kako dolgo ste lahko na nekaj osredotočeni in kako hitro dojemate slišano ter se odzivate na svet.

Reševanje miselnih izzivov je odličen način možgančkanja. Možgani so namreč kot mišice – če jih trenirate na enem področju, se to opazi tudi drugje. Če trenirate svojo pozornost na miselni vaji, vam bo ostrina fokusa, ki se pri tem razvija, prišla prav tudi pri opravljanju vseh ostalih vsakodnevnih aktivnosti. Poleg tega z reševanjem miselnih izzivov razvijate svoje sposobnosti takrat, ko si vzamete čas za to.

Če vam pozornost uhaja drugam – razvijajte osredotočenost na opravilo pri miselnih izzivih in ne v realnih situacijah, kjer se morate že tako ali tako ukvarjati z vsem ostalim. Kje je tam še čas, da se osredotočate na to, kako sposobni ste se sploh osredotočati? In nenazadnje – ko se naučite nekaj novega ali rešite nek izziv, vam ostane občutek zadovoljstva in zavedanje, da so vaši možgančki v dobrem stanju in ko boste naslednjič trčili ob kakšno oviro v resničnem življenju, se bo nekje v vas oglasilo zavedanje »Hej, saj zmorem!«.

Predvsem pa vztrajajte in redno možgančkajte. Možgančkanje ni instant tabletka, ki z danes na jutri odpravi vse težave in iz povprečneža naredi genija. Bistvo kognitivnega treninga je ustvarjanje trajnih povezav med možganskimi celicami, za doseganje tega pa je potreben reden trening. Telesna kondicija je stvar spremembe v mišičnem stanju in tudi izboljšane miselne sposobnosti so stvar sprememb na funkcionalnem stanju naših možganov. Zato ne spreglejte miselnih izzivov, ki smo jih pripravili za vas.


Želite še več miselnih izzivov?

Redna umovadba pozitivno vpliva na delovanje miselnih sposobnosti, zato poleg zdrave prehrane in rednega gibanja svojim možganom privoščite tudi miselne izzive. V zbirki BisterUm za miselno vitalnost se nahaja naloga za čisto vsak dan v mesecu, z njo pa boste aktivirali različne miselne sposobnosti. Več informacij o zbirki in naročilnico lahko poiščete na spletni strani bisterum.si/miselna-vitalnost.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

miselni izziv

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.