Kje sem ostala? Gledališka predstava o demenci na Kickstarterju!

  • UR
  • nedelja, 08. november 2015
Pila Rusjan, Urša Adamič, Aleksander Vujović, Nina Šorak
Pila Rusjan, Urša Adamič, Aleksander Vujović, Nina Šorak (Foto: Janko Oven)

‘Kje sem ostala’ je gledališka predstava, ki jo pripravlja skupina mladih slovenskih ustvarjalcev in se bo kot prvi slovenski gledališki projek poslužila možnosti množičnega financiranja na platformi Kickstarter. Ustvarjalci želijo preko predstave na temo demence doprinesti k njeni destigmatizaciji in k razvoju novih pristopov v gledališču. Navdih za gledadliško raziskovanje teme, kot je demenca, je prišel iz osebne izkušnje režiserke Nine Šorak in dramaturginje Urše Adamič z njunima babicama, ki ju je prav tako prizadela ta vedno bolj pogosta bolezen.

Predstava govori o Petru, mladem moškem, in njegovi materi Juli, ki je bila diagnosticirana z napredujočo senilno demenco (Alzheimerjevo boleznijo). V svet osebe z demenco nas preko pripovedovanja zgodbe vpelje Jula, ob tem ko ujeta v cikel znotraj svojega lastnega uma zamešuje zaporedje dogodkov in pripoved vedno znova začenja, s čimer se znajde v zgodbi, ki se nikoli ne konča. V predstavi sledimo kako se glavna protagonista v novih okoliščinah soočata z vzpostavljanjem prilagoditve na drugačen način življenja, ob tem pa ohranjata ljubeč odnos. Življenje bomo zrli skozi zmedo, ki nastane ob nezmožnosti prepoznati ljudi, ki so nekomu celo življenje predstavljali steber, bodisi ko gre za starša ali njegovega otroka.

V igralskem tandemu se bosta predstavila uveljavljena slovenska igralca Marinka Štern in Iztok Jug Drabik. Predstavo sta napisali in uprizoritveno zagnali režiserka Nina Šorak in dramaturignja Urša Adamič, ki svoja različna ozadja iz gledališča, filozofije in biologije povezujeta predvsem z namenom ukvarjanja s socialno tematiko, zato se z inovativnimi tehnikami vključujeta tudi v Gledališče zatiranih. Predstavo soustvarjajo še Aleksander Vujović kot scenograf, Pila Rusjan kot video umetnica, Janko Oven kot oblikovalec luči in Vid Vanja Vodušek kot strokovni sodelavec.

Produkcijo je podprlo tudi Slovensko združenje za pomoč pri demenci - Spominčica, ki želi lokalno skupnost podpreti s tem, da osebam, obolelim z demenco, ponudi vstopnice in omogoči ogled predstave tudi v domovih za starejše občane.

Predstava temelji na dokumentarističnem pristopu k obravnavi teme vedenjske motnje, ki je posledica Alzheimerjeve bolezni. Svet osebe z demenco prikaže z video interpretacijo pogleda skozi oči osrednje protagonistke. Čeprav se predstava naslanja na osebno izkušnjo z osebami z demenco, ni namenjena izključno osebam, ki jih je ta bolezen prizadela. Glavni cilj gledališke produkcije je preko raziskovanja bitke, v kateri se znajde oseba z demenco, to stanje destigmatizirati, hkrati pa pokazati na to, da življenje mora in more iti naprej.

Kampanja za gledališko predstavo ‘Kje sem ostala’ je na portalu Kickstarter zaživela 3.novembra 2015. Bodoča publika in podporniki lahko preko Kickstarterja pomagajo finančno podpreti gledališko predstavo z donacijo ali prednaročilom vstopnic. Na ta način podporniki omogočijo, da ustvarjalci poglobijo tematiko demence, predstavo tehnološko in kontekstualno izboljšajo, jo digitalizirajo in s tem omogočijo nadaljno ozaveščanje o tematiki. Osrednja želja pa je osebam, obolelim z demenco z nakupom vstopnice omogočiti ogled predstave, saj naj bi umetnost na njih delovala terapevtsko.

Predstavo ‘Kje sem ostala’ je delno podprlo Ministrstvo za kulturo RS. V vlogi producenta se podpisuje KUD Transformator, v koprodukciji pa sodelujejo Zavod BOB, Plesni teater Ljubljana, Narodni dom Maribor, SNG Nova gorica, Kazalište KNAP in Kulturno društvo Galerija GP.

KDAJ IN KJE si lahko ogledate predstavo:
  • 3.12. ob 20h, PTL - Predpremiera za Kickstarter podpornike
  • 4.12. ob 20h, PTL - Premiera
  • 5.12. ob 20h, PTL - ponovitev
  • 16.12. ob 20h, SNG Nova gorica - ponovitev
  • 17.12. ob 21h, Narodni dom Maribor - ponovitev
  • 21.12. ob 20h, Kazalište KNAP, Zagreb - ponovitev

Predstavo lahko podprete na povezavi kickstarter.com/projects/1726098786/where-was-i
Galerija

Pila Rusjan, Urša Adamič, Aleksander Vujović, Nina Šorak Janko Oven

Urša in njena babica Osebni arhiv

Nina in njena babica Marko Šorak

Urša Adamič in Nina Šorak Janko Oven

Iztok Jug Drabik in Marinka Štern Aleksander Vujović

Iztok Jug Drabik in Marinka Štern Janko Oven

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki