Joga smeha

(Foto: Shutterstock)

Kjer je smeh, ni prostora za stres, skrbi, jezo, strah, pa tudi ne za bolezen. Smejemo se lahko brez razloga, saj je smeh vir zdravja in dobrih odnosov. Zato je naša izbira radost, ne glede na okoliščine, pravijo praktikanti joge smeha, metode, ki je prišla iz Indije in se hitro širila, tako da danes klubi smeha uspešno delujejo v šestdesetih državah po vsem svetu.

Ko se smejiš, se spremeni tudi svet okoli tebe

Za smeh ni potreben smisel za humor, smešen razlog, niti občutek sreče, pravi Mojca Morya Malek, voditeljica in učiteljica joge smeha, ki je jogo iz Indije pripeljala k nam leta 2007; od tedaj širi svoje znanje na izobraževanjih joge smeha po Sloveniji in Hrvaški. Takoj ko je izvedela za jogo smeha, se je v želji, da bi pomagala v naše okolje vnesti več smeha in radosti, odločila izobraziti za učiteljico joge smeha.

Odpravila se je v Indijo k Madanu Katariu, ustanovitelju joge smeha. Gospod Kataria je doktor medicine in prav študije o pozitivnih učinkih smeha na zdravje ljudi so ga spodbudile k stvaritvi sistema joge smeha. Dr. Katari, ki ga poznajo pod imenom »veseli zdravnik iz Indije« in »guru smejanja«, je prvi klub smeha ustanovil leta 1995 v Bombaju, v javnem parku s štirimi pomočniki. Pridružilo se jim je mnogo ljudi, ideja pa je temeljila na šalah. Vsak izmed udeleženih je stopil v središče kroga, ki so ga sestavljali zbrani, ter povedal šalo. Vendar je nevtralnih šal kmalu zmanjkalo. Tako je neko noč razmišljal in prišel do ideje »smeh brez razloga«: naši možgani namreč ne prepoznajo razlike med umetnim in naravnim oz. prisiljenim in spontanim smehom.

Koncept joge smeha temelji na dejstvu, da se lahko smeje vsak, kadarkoli, brez kakršnega koli razloga, brez šal in komedije. Smeh se začne kot vaja v skupini ter se zaradi očesnega stika in skupinske dinamike spremeni v spontani smeh. Žena gospoda Katarie, voditeljica joge, je dodala smejalnim vajam še sprostilne in dihalne vaje – in tako je nastala joga smeha. Ideja je prerasla v dejanje, klubi pa rastejo kot gobe po dežju. Danes v šestdesetih državah deluje več kot 5000 klubov smeha. Širom sveta naj bi se tako vsako jutro skupinsko ali posamično nasmejalo najmanj tristo tisoč ljudi.

Najhitrejša pot k pozitivni naravnanosti

Joga smeha je metoda celostnega preporoda telesa in duha, pojasnjuje učiteljica joge smeha Mojca Morya Malek. Je zabavna in enostavna vadba, s katero izjemno povečamo količino kisika v celicah telesa ter se naučimo dihati pravilneje in polneje. Sestavlja jo kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger, dihalnih vaj ter globoke sprostitve. Skozi vaje se odpremo naravnemu toku radosti ter si povrnemo zdravo otroško igrivost.

Radost skozi smeh je ena najhitrejših poti k pozitivni naravnanosti uma. Ko smo radostni, se naša življenjska osredotočenost spremeni, nezadovoljstvo in sovražnost izgineta. Spoznamo, da je bogastvo življenja povezano s služenjem drugim z brezpogojno ljubeznijo, spoštovanjem, vrednotenjem, prijaznostjo in odpuščanjem. Pokaže nam, da smo vsi ljudje ena velika družina, vredna negovanja in cenjenja. Cilj zavestnega smejanja je spet odkriti naravno veselje do življenja, ki je bilo del našega otroštva, a se je z leti ob številnih obveznostih vsakdanjika porazgubilo.

Smeh je dokazano vir zdravja

Dr. Guillaume Duchenne je že leta 1862 objavil rezultate raziskave, ki so pokazali, da že nasmešek aktivira možganski center srečnih čustev. V javnost prihaja vse več izsledkov znanstvenih raziskav, ki poročajo o izjemnih učinkih smeha: uravnava krvni tlak, sprošča mišičje, izboljša krvni obtok, poveča vsebnost kisika v telesu in okrepi imunski sistem. Po raziskavah sodeč deset minut smeha občutno ublaži bolečine in omogoča miren sen, reden smeh pa za tretjino zmanjša možnost ponovitve srčnega infarkta, ublaži in odpravlja stanja depresivnosti, deluje pomlajevalno, spodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov, zmanjšuje agresivno vedenje in izboljša delovno učinkovitost. Že samo smehljaj na obrazu spodbudi izločanje hormonov sreče.

V današnjem svetu večjega obilja je tudi več stresa, osamljenosti, žalosti in depresij, ki povzročajo največ bolezni. Medicinske raziskave pričajo, da je temeljni razlog bolezni pomanjkanje kisika v celicah. Zaradi stresa postaja naše dihanje vse bolj plitvo. Z jogo smeha se količina kisika v telesu poveča, učimo pa se tudi pravilneje dihati. Znanstveniki v zadnjih desetletjih ugotavljajo, da ima smeh izjemno protistresno delovanje.


Smeh v šole in domove starejših

Smejalna vadba je številnim ljudem pri nas in v svetu spremenila življenje na bolje. Jogo smeha po svetu uporabljajo tudi že v šolah. Ko pridejo otroci v šolo, imajo najprej jogo smeha, nato gredo k pouku; ko jim vmes pozornost pade, sledi deset minut joge smeha, nato nadaljujejo pouk. Njihovi šolski dosežki so izredno dobri. Kljub bojazni, da bi bili otroci po jogi smeha predivji, se je izkazalo, da so bolj zbrani. Joga smeha bi bila zaželena tudi v vsakem domu za starejše, saj starostnikom nudi ogromno. Vizija je povabiti domove, da pošljejo vsaj eno osebo na izobraževanje in postanejo neodvisni v vodenju rednih programov smejalne vadbe v vsakodnevnem življenju starostnikov.
Članek se nadaljuje »