Poporodna depresija?

Rodila sem pred dvema mesecema s carskim rezom. Imam zdravo hčerkico, ki se dobro razvija, vendar zelo malo spi. Ponoči se ves čas prebuja, tudi na manj kot dve uri. Zaradi tega sem čisto izčrpana in nenaspana. Včasih se počutim tako slabo, da bi se kar sesedla. Mož me sicer podpira, a ker dela zjutraj, se največkrat umakne iz spalnice, jaz pa ostanem sama z jokajočim dojenčkom. Čeprav si poskušam dopovedati, da bo bolje, ko bo hčerka malo večja, me nič ne veseli. Počutim se osamljena, »kot nekakšen stroj za dojenje«, pa če se to še kako grdo sliši. Nimam nobene volje za karkoli, po stanovanju pospravljam z največjo muko, počutim se najslabša mama na svetu. Prosim vas za nasvet, ali bi bilo dobro, da grem k zdravniku zaradi poporodne depresije?

Hvala vnaprej, Eva

Spoštovana Eva,

prihod dojenčka v družino bi moral biti za starša srečen dogodek, a žal ni vedno tako. Po ocenah NIJZ zaradi hujše depresivnosti in/ali tesnobe po porodu vsako leto trpi ena ali dve na vsakih deset porodnic. A kljub težavam marsikatera ženska težko spregovori o svojih občutkih. Mamice, ki jih muči poporodna depresija, imajo tako kot vi pogosto občutek, da so nesposobne in nemočne. So žalostne, jokave in nemirne, počutijo se osamljene in zapuščene. Temu se pridružijo tudi pomanjkanje energije, nespečnost, nezbranost in vrsta drugih občutkov, ki otežujejo skrb za dojenčka in druge vsakodnevne opravke.

Ne pozabite, da ste prav tako pomembni kot vaš otrok in da to, kar čutite, ne bo trajalo večno. Vsekakor se opogumite in poiščite pomoč, obrnite se na svojega osebnega zdravnika. Po potrebi vam bo svetoval obisk pri psihoterapevtu, (kliničnem) psihologu ali psihiatru, ki v hujših primerih depresije lahko predpiše tudi antidepresive. Za mamo s poporodnimi depresivnimi težavami je še posebej pomembno, da dobro skrbi zase in da bližnji z njo delijo skrb za otroka. Nekatere matere okrevajo same od sebe. Kadar pa skrb zase in podpora bližnjih nista dovolj, je dobro, da ne odlašajo z iskanjem pomoči, podpore in/ali zdravljenja zunaj družine.

Če pomoč patronažne sestre in osebnega zdravnika ni dovolj, pa strokovnjaki toplo priporočajo obisk pri psihoterapevtu ali (kliničnem) psihologu. Če je tudi pomoč s pogovori premalo, pa psihiater lahko predpiše tudi zdravila (predvsem antidepresive). Nekateri antidepresivi so dovolj varni, da se lahko jemljejo tudi v obdobju dojenja.

Mamice, ki imajo sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco zavarovalnice Generali, imajo iz kritja Psihološka pomoč na voljo storitve ambulante psihoterapije ali klinične psihologije zaradi poporodne depresije, diagnosticiranega resnega zdravstvenega stanja, v primeru trajne izgube delovne zmožnosti opravljanja poklica in ob smrti ožjega družinskega člana. Zavarovancu s tovrstnimi težavami na začetku odobrimo štiri individualne obravnave, po priporočilu našega zdravnika in psihologa, ki storitev opravlja, pa jih lahko izvedemo do deset na zavarovalno leto (do skupne letne vrednosti 700 evrov). Prvo storitev organiziramo v najkrajšem času (praviloma v desetih dneh), preostale pa po priporočilu izvajalca psihološke pomoči.

Lepo vas pozdravljam,
Tanja Cebek, specialistka za zdravstvena in nezgodna zavarovanja, zavarovalnica Generali


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki