Prva pomoč pri opeklinah

  • TK
  • torek, 22. junij 2010
(Foto: Shutterstock)

Ukrepajmo pravilno

Ko ugotovimo, da gre za nesrečo, bodimo pozorni na položaj opečenega. V mislih imejmo varnost reševalcev in opečenega, ukrepanje pa naj bo hitro in varno. V primeru ognja je treba opečenega povaljati po tleh ali zadušiti plamen z odejo, plaščem. Pozor! Gašenje opečenega z gasilnim aparatom je smrtno nevarno, namesto tega ga je treba hladiti s tekočo vodo ali z obkladki. Enako velja pri opeklinah z vročo vodo. Ne izgubljajte časa s slačenjem in nadaljujte hlajenje z obkladki ali v kadi. Pri opeklinah z elektriko je pri nizki napetosti najbolje prekiniti stik, pri visoki pa izklopiti varovalko. Pomembno je, da električnih opeklin ne hladimo. Kemične opekline zahtevajo obilno izpiranje z vodo. Pri opeklinah z dimom je nujen svež zrak, opečenega pa je treba postaviti v polsedeči položaj.

Ponesrečenca je treba najprej pomiriti in potolažiti. Nato je treba oceniti resnost opekline in spremljajočih poškodb, zaščititi opeklino s čistim materialom, zaščititi opečenega pred mrazom in poklicati nujno zdravniško pomoč, so zapisali v zloženki, ki jo je izdal Rdeči križ Slovenije.

Kako oceniti globino opeklin?

Pri površinskih opeklinah je povečana občutljivost prizadete kože, mehurji so veliki, koža je rdeča (na pritisk zbledi in se nato hitro povrne), otip je normalen, trši. Pri globokih opeklinah je občutljivost zmanjšana ali je ni, tudi mehurjev ne, prizadeta mesta so rdeče rjava, na pritisk ni čutiti spremembe, koža pa je na otip trda kot usnje. Opečena površina je ugreznjena.

Hude in nevarne opekline zajemajo več kot 10 odstotkov telesne površine. Opečeni je starejši od 35 ali mlajši od štirih let ter ima hudo ali kronično bolezen. Opečen ima obraz, roke, stopala, presredek ali vse telo. Opeklino je povzročil električni tok, spremljajo pa jo hude poškodbe dihal in zlomi. Opečeni ne more poskrbeti zase. Pri majhnih opeklinah je prizadetih manj kot 10 odstotkov telesne površine, opečeni je mlajši od 35 in starejši od štirih let, nima hude kronične bolezni in spremljajočih poškodb ter lahko poskrbi zase.

Šok

Pri hudih in nevarnih opeklinah je v ospredju še splošni učinek (opeklinski šok). Nevarnost, da se bo razvil, se pojavi pri otrocih, če opeklina zajame 10 odstotkov telesne površine ali več, pri odraslih pa 15 odstotkov ali več. Takšne opekline zahtevajo nujno zdravniško pomoč najpozneje pol do ene ure po poškodbi. Zdravniška pomoč je nujna tudi pri poškodbah dihal z dimom.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki