Akcija Term Olimia in revije Viva – Naredi nekaj dobrega zase, 2.del

  • torek, 10. april 2012
Fizioterapevti in maserji pomagajo vzpostaviti mišično ravnovesje ob pomoči posebnih prijemov in tehnik, ki posamezniku pomagajo, da hitreje občuti pravilno aktiviranje prepone in drugih pomembnih mišic.
Fizioterapevti in maserji pomagajo vzpostaviti mišično ravnovesje ob pomoči posebnih prijemov in tehnik, ki posamezniku pomagajo, da hitreje občuti pravilno aktiviranje prepone in drugih pomembnih mišic. (Foto: Diana Anđelić)

Olimski pristop za hrbtenico brez bolečin

Hrbtenica je steber naše vitalnosti, ki nam omogoča pokončno držo, gibljivost in moč. Kako zelo pomembna je za naše življenje, se največkrat zavemo šele tedaj, ko nas prvič zaboli. Premalo gibanja, sedeč življenjski slog, prisilna drža in vrsta drugih dejavnikov, vse to so razlogi, da so bolečine v hrbtenici najpogostejša tegoba sodobnega človeka. Rešitev iščemo na različne načine. Vse, ki prisegajo na kar se da naravno odpravljanje bolečin v gibalih in hrbtenici, bo zagotovo zanimal edinstven pristop k zdravljenju gibal, kakršnega ponujajo v Termah Olimia.

Celostna obravnava

Olimski pristop k težavam v hrbtenici, ki ga v Centru zdravja v Termah Olimia razvija Peter Kurila, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, temelji na sodobni manualni medicini s poudarkom na praški šoli rehabilitacije in na dinamični nevromuskularni stabilizaciji (DNS), oboje pa nadgrajujejo s terapijami na najbolj dovršenih napravah za naravno spodbujanje obnove mišic, vezi in hrustanca. Poleg hitrega odpravljanja bolečin s posebnimi terapevtskimi tehnikami vas olimski pristop nauči, kaj spremeniti in česa se držati, da se težave ne bodo ponavljale.
Tisti, ki zdravijo samo boleče mesto, so izgubljeni, prav tako njihovi pacienti, se glasi znameniti stavek očeta praške šole, prof. Lewita. Prihodnost rehabilitacije gibal temelji na celoviti obravnavi z upoštevanjem zakonitosti nevrofiziologije, je prepričan Peter Kurila, in dodaja, da je lahko dolgoročno uspešen le pristop, ki posameznika obravnava celostno in ki se poglobi v iskanje pravega vzroka bolečine, ta pa je lahko kjer koli v telesu.


Iskanje izvora bolečine

Odkriti izvor bolečine ni preprosto, vendar pomeni polovico poti do ozdravitve. Sodobne medicinske naprave omogočajo vse boljši prikaz telesnih struktur, toda tudi pregled z RTG ali MRI nemalokrat zataji, kajti obrabne spremembe vretenc in ploščic ne povzročajo bolečin, sicer bi ljudje po štiridesetem letu nenehno tarnali nad bolečinami. Na drugi strani je veliko takih, pri katerih MRI hrbtenice ne odkrije nikakršnih sprememb na hrbtenici, a kljub temu čutijo močne bolečine. Kaj potemtakem povzroča težave in bolečine?

Značilnost olimskega pristopa je ocenjevanje funkcije hrbtenice v gibanju, kar omogočajo znanje in veščine, ki so združene v DNS – tako pri postavljanju diagnoze kot pri odločitvi za zdravljenje. DNS je usmerjena v iskanje in odpravljanje funkcijskih motenj hrbtenice in nespecifičnih bolečin, ki jih klasične diagnostične metode ne zaznajo, saj je z njimi mogoče ocenjevati le strukturo hrbtenice.

Metoda DNS temelji na odpravljanju napačnih gibalnih vzorcev, do katerih pride zaradi prisilne drže v sedečem položaju oziroma enoličnih gibov v službi in prostem času, pa tudi zaradi poškodb. Nepravilni gibalni vzorci povzročijo neravnovesje med stabilizacijskimi in gibalnimi mišicami, zaradi česar so slednje preobremenjene, kar občutimo kot bolečino. Ključnega pomena za varovanje hrbtenice je namreč enakomerno ustvarjen in porazdeljen pritisk v trebušni votlini, s katerim stabiliziramo ledveno hrbtenico.

Do izboljšanja pogosto že po tednu dni

Fizioterapevti in maserji pomagajo vzpostaviti mišično ravnovesje ob pomoči posebnih prijemov in tehnik, ki posamezniku pomagajo, da hitreje občuti pravilno aktiviranje prepone in drugih pomembnih mišic. Ko osvojimo pravilno gibanje, sledi utrjevanje naučenih gibov z naraščajočim obremenjevanjem hrbtenice, ki ga zagotavlja vodena vadba pod nadzorom fizioterapevta. Cilj terapije je, da nove, pravilne vzorce gibanja uporabljamo tudi pri opravljanju običajnih vsakodnevnih in tudi športnih dejavnosti.

Izboljšanje stanja se lahko pokaže že po enem tednu, skoraj zagotovo pa po štirih do šestih tednih izvajanja vaj. Hitrost napredovanja je odvisna od vsakega posameznika in njegovega dojemanja telesa, ki ga je tudi mogoče izboljšati.


Pravilno dihanje za zdravo hrbtenico

Vzrok neravnovesja na mišicah trupa se pogosto skriva v napačnem dihanju. Dihanje z dvigovanjem prsnega koša ob vdihu namreč nenehno obremenjuje zunanje mišice, namenjene gibanju. Pravilno dihanje obsega prepono in mišice spodnjega dela prsnega koša. Tudi tega zdravega dihalnega vzorca, ki smo ga kot otroci popolnoma obvladali, se je treba najprej še enkrat naučiti.

Olimski pristop zagovarja in spodbuja dejavno sodelovanje pacienta, kajti osebna zavzetost za zdravje je temeljni pogoj dolgoročnega uspeha. Ključ do ohranjanja stanja brez bolečin je izvajanje vaj za uskladitev hrbteničnih mišic, ki pa so učinkovite le, če jih tudi v resnici izvajamo ter pravilne gibe uporabljamo pri vsakdanjih opravilih in dejavnostih v prostem času. Že Hipokrat je dejal, da človeku, ki si noče pomagati, preprosto ni pomoči. Vložiti čas in energijo v svoje zdravje je vsekakor najboljša in najbolj preudarna življenjska naložba, še posebno če obstaja metoda, ki je resnično učinkovita. Terme Olimia so zagotovo pravi kraj za prvi korak na tej poti.

Zdravo gibanje za zdravo hrbtenico

Bistvo olimskega pristopa, ki temelji na DNS, je približevanje zdravemu gibanju oziroma idealnim gibalnim vzorcem, kakršne smo poznali kot otroci, vendar smo jih zaradi sedečega življenjskega sloga sčasoma zanemarili in pozabili. Z izboljšanjem gibalnih vzorcev se v precejšnji meri izboljša tudi funkcionalno stanje hrbtenice. Njihove izkušnje kažejo, da je mogoče s tem pristopom v kar 60 do 80 odstotkih primerov preprečiti operacijo zaradi težav z medvretenčno ploščico.

Vprašajte Vivinega strokovnjaka

Cvetka Avguštin, dr. med., spec. interne in socialne medicine, na portalu Viva.si odgovarja na vprašanja vsem tistim, ki jih podrobneje zanima selfness, kultura samospreminjanja, ki vodi do trajne spremembe na bolje. Vprašate jo lahko tudi o olimskem pristopu k naravnem zdravljenju bolečine v hrbtenici. Vprašanja ji lahko zastavite TUKAJ.


Galerija

Fizioterapevti in maserji pomagajo vzpostaviti mišično ravnovesje ob pomoči posebnih prijemov in tehnik, ki posamezniku pomagajo, da hitreje občuti pravilno aktiviranje prepone in drugih pomembnih mišic. Diana Anđelić

Olimski pristop vsa mehka tkiva gibal obravnava posamično. Le tako je mogoče odkriti, v kateri plasti se skriva težava. Posledično je drugačna tudi masaža, ki se začne z obravnavo vrhnjih plasti, torej kože, podkožja ter mišične ovojnice, in se šele nato loti obravnave mišice. Pri pacientih, ki jih težave pestijo dalj časa, se je to izkazalo kot nadvse učinkovito, saj je v podkožju in mišični ovojnici veliko receptorjev za bolečino, ki so tako spremenjeni, da se že na dotik odzivajo z bolečino. S posebnimi tehnikami jih je mogoče umiriti in znatno izboljšati stanje. Diana Anđelić

Peter Kurila, dr. med., ki v Centru zdravja Term Olimia vodi rehabilitacijo pacientov s težavami s hrbtenico, prihodnost rehabilitacijske medicine vidi v združevanju šolske in sodobne manualne medicine ter terapij z najsodobnejšimi napravami za naravno spodbujanje obnove mišic, vezi in tetiv ob hkratnem izkoriščanju potencialov človeškega telesa. ter kombinacijo z najsodobnejšo tehnologijo. Diana Anđelić

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki