Kopel – čas za sprostitev in užitek

(Foto: Jupiterimages)

Le malo kaj se lahko primerja z užitkom namakanja v kadi, polni tople, dišeče vode. Občutek sproščanja duha in telesa je naravnost božanski. Kopanje je čas, ko smo lahko sami s seboj, zato je idealen čas za meditacijo. Lahko pa v kopeli uživamo tudi v dvoje, v soju sveč, dobri glasbi in s kozarčkom šampanjca v roki. Vsekakor gre za užitek, ki je zdrav in krepčilen, zato si to razkošje velja privoščiti čim večkrat.

Že naši predniki so poznali očiščevalno in zdravilno delovanje vode. Sodobno življenje, v katerem je dragocen vsak trenutek, je kopanje izrinil iz široke rabe – večina ljudi je kadi zamenjala s tuš kabinami. Toda kopeli so izjemno blagodejne za telo in duha. V nasprotju s prhanjem nas kopel očisti globinsko in sistemsko. Voda odplavi naše skrbi, napetost in stres, obnovi nam energijo, poleg tega je zaveznica naše lepote, saj je koža po kopanju mehka, sijoča in svilnata.

Olja in kopalne soli za piko na i

Pravi uživači vedo, da je kopanje veliko več od namakanja v kadi, polni tople vode. Svoj dnevni ali tedenski obred bogatijo tako, da vodi dodajajo različne kopalne soli in olja, ki kožo nežno očistijo ter jo obenem nahranijo in negujejo.
Kopeli s soljo spodbujajo krvni obtok, obenem pa mehčajo kožo, uravnavajo njen naravni pH in ji vračajo kislo-bazično ravnovesje. Oljne kopeli so primernejše za nego in čiščenje izrazito suhe kože.


Aromaterapija za duhovno izkušnjo

Soli in olja za kopanje so še učinkovitejši, če jim dodamo eterična olja, ki nas dodatno spodbudijo ali sprostijo, odvisno od tega, za katero se odločimo, kopanje v takšni aromaterapevtski kopeli pa že meji na pravo duhovno izkušnjo. Eterična olja melise, sivke in jasmina izrazito sproščajo telo in duha, zaradi česar si je tako kopel najbolje privoščiti pred spanjem. Evkaliptus krepi imunski sistem, olje rožmarina in citrusov nas napolni z energijo, zato si je kopel s katerim od teh olj najbolje pripraviti zjutraj, voda pa naj ne bo prevroča. Vrtnica je najboljša za goli užitek, še posebno tisti v dvoje, saj slovi po tem, da vzbuja romantična čustva.

Pripravite si kraljevsko kopel

Izbrano sol ali olje dodajte v kakih deset centimetrov hladne vode, nato počakajte 15 minut, vodo občasno premešajte in šele nato kad napolnite z vodo želene temperature. Nikoli ne uporabljajte umetnih penečih izdelkov, saj jih večina izsuši kožo. Idealna temperatura vode je od 36 do 38 stopinj Celzija, kopel pa naj traja vsaj pol ure. Po kopanju se oprhajte – pred spanjem z mlačno, zjutraj pa z mrzlo vodo, ki bo pognala kri po žilah. Po kopeli na suho kožo nanesite naravno olje ali maslo za telo, saj bo tako koža dlje ohranila svilnat videz in mehkobo. Pozor: Nikoli se ne kopajte po takoj jedi, saj to obremeni telo. Kopel si privoščite najmanj dve uri po obroku ali na prazen želodec.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki