Predstavljamo vitalne ljudi: dalmatinski vagabundo Goran Karan

Zame je vitalnost povezana z igro, s tem, da se igraš kot otrok – otroci so radostni in ne poznajo predsodkov.
Zame je vitalnost povezana z igro, s tem, da se igraš kot otrok – otroci so radostni in ne poznajo predsodkov. (Foto: Osebni arhiv)

Sem vodnjak, poln vode - dokler sem povezan z izvirom

Goran Karan pravi, da je najlepše peti o ljubezni, in takoj, ko smo ga spoznali, smo začutili, koliko zelo ljubezen prežema njegovo komunikacijo. Je oče štirih otrok, živi in ustvarja v Splitu, saj je poleg ljubezni prav morje največji njegov navdih. V pogovoru osvaja s pristnostjo in spontanostjo, odgovore pa začinja z duhovitimi opazkami, s šalami na svoj račun in s filozofskimi domislicami. Jeseni naj bi ta priljubljeni pevec, ki je nadvse prijetna in topla oseba, znova obiskal Slovenijo. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovarjali o njegovem ustvarjanju ter o povezanosti z naravo, duhovnostjo in seveda z ljubeznijo.

Kaj je za vas vitalna energija?
Vitalna energija je energija življenja. Povezana je tako z genetiko kot z namero v življenju. Deloma gre za genetsko pogojenost – smo vodna ali ognjena znamenja. Kakor se doživljaš, tako ti tudi bo, torej je to v določeni meri tudi stvar osebnega prepričanja.

Kakšne lastnosti po vašem mnenju krasijo vitalne ljudi?
Radost življenja ali joie de vivre je vsekakor nekaj, kar najbolje opisuje vitalne ljudi. To ne pomeni nujno veliko gibanja. Prihajam iz Splita, kjer poznamo poseben šport, no, prej igro, imenovano picigin, pri kateri se pet odraslih moških, starih od 17 do 70 let, v morski plitvini podaja žogo. Zame je vitalnost povezana z igro, s tem, da se igraš kot otrok – otroci so radostni in ne poznajo predsodkov. Ko vstopiš v določena leta, je pomembno, kako se vidiš, predvsem pa je pomembno to, da se ne jemlješ preresno. Potrebna je zdrava stopnja odmika od samega sebe.

Kje črpate vitalno energijo? Kje jo iščete in najpogosteje tudi najdete?
Imam srečo, da se ukvarjam z delom, pri katerem sem veliko v stiku z ljudmi in z glasbo; ljudje mi kažejo svoj najboljši obraz, vsi so prijazni in dobre volje, vse je tako, kot je treba. V odnosih z ljudmi najdem veliko moči. Poleg tega se "hranim" z naravo. Tam, kjer je mir, kjer se lahko sprehodim gol, če je le mogoče, ob morju. Tudi med potovanji iščem naravno okolje, kjer mi ni treba biti konvencionalno oblečen, kjer se lahko sprostim, to pa je vsekakor v naravi. Dokler si povezan z izvirom, je vse mogoče. Nisem izvir, sem vodnjak, in dokler sem povezan z izvirom, bo v njem dovolj vode. Izvir pa je ljubi bog in vse njegove energije.

Kakšno vlogo igra v vašem življenju duhovnost?
Ne bi rekel, da sem poduhovljen človek, saj se mi zdi, da bi bilo to posmehovanje takšnim ljudem, čeprav si želim, da bi bil. Ukvarjam se s poslom, ki je v nekakšnem protislovju z duhovnostjo. Duhovnost je po mojem mnenju prej stvar obrnjenosti navznoter, to je igra eden na enega z absolutno resnico. Jaz pa se ukvarjam s šovbiznisom. Vseeno pa iščem razloge za svoje življenje, kar je nemara globlje, vendar pa sem samo navaden pevec in ne pretirano poduhovljen. Takšen bi, kot sem že rekel, želel nekoč postati.

Izžarevate notranjo uravnovešenost. Kako ste jo dosegli?
Edino, kar lahko naredim, je, da si umijem obraz, da močneje izžarevam (smeh). Srečo imam, da se ukvarjam s poslom, ki ga imam rad, da me obdajajo ljudje, ki me imajo radi. Spoznavam veliko zanimivih ljudi in si imam priložnost ogledovati svet. To je zadosten razlog za zadovoljstvo.

Kakšna je bila vaša pot do duhovnosti? Kako ste jo spoznali in kako jo prakticirate?
Že dvajset let sem vegetarijanec, poleg tega zaradi narave svojega dela, zaradi časa, v katerem poteka, torej v večernih urah, ko se vsi zabavajo – tudi ne pijem alkohola. Več kot dvajset let tudi ne kadim.

Kako je prišlo do tega?
V določenih letih me je srečala pamet. V Splitu si deležen raznoraznih "ponudb", presežek "entuziazma" je usmerjen narobe. V nekem trenutku sem spoznal, da sem v nasprotju s sabo in da je nastopil čas, da vsaj malo odrastem. Ko rečem, ne bi, hvala, se ljudje začudijo, saj je v teh krajih običaj, da se ljudje sproščajo ob alkoholu. Povem jim, da sem profesionalec, da moram otroke zjutraj peljati v šolo, da na delovnem mestu in tudi zunaj njega ne pijem. Pri šestindvajsetih sem prenehal s tem, saj preprosto nisem več čutil potrebe. Tega mi je bilo preprosto dovolj. Zdaj se raje ves čas igram, to kompenziram s prijetnim življenjskim okoljem, s svojim ustvarjanjem, s petjem, pisanjem. Piješ navadno takrat, ko želiš kaj pozabiti, jaz pa si ne želim pozabiti prav ničesar, da ne bi spet počel kakšnih neumnosti. Nekaj sem se naučil. Celo moški se lahko sem in tja česa naučijo …
Članek se nadaljuje »


Galerija

Zame je vitalnost povezana z igro, s tem, da se igraš kot otrok – otroci so radostni in ne poznajo predsodkov. Osebni arhiv

Osebni arhiv

Če sem le lahko, sem rad tam, kjer so naravni elementi izrazitejši, močnejši, pogostejši. Takrat se mi zdi, da sem bliže sebi. Osebni arhiv

"Hranim" se z naravo. Tam, kjer je mir, kjer se lahko sprehodim gol, če je le mogoče, ob morju. Osebni arhiv

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki