Vitalni ljudje: Anja Križnik Tomažin

Anja Križnik Tomažin
Anja Križnik Tomažin (Foto: Diana Anđelić)

Vitalnost postaja nova vrednota

Vitalnost pomeni zdravega duha v zdravem človeku. Vitalen človek je že na prvi pogled zdrav in srečen, kar doseže z notranjim ravnovesjem v zasebnem in službenem življenju, s pravilno prehrano, športom … Zaveda se svojega telesa in uma, je dejaven in razgledan, rad ima raznolikost in je vsestranski, nam na začetku pogovora svoje pojmovanje vitalnosti razloži Anja Križnik Tomažin, uspešna poslovna ženska, mamica in vse bolj navdušena rekreativka.

Vitalnost je umetnost lovljenja ravnovesja med različnimi področji in življenjskimi vlogami. Kako vam to uspeva?
Mislim, da se ravnovesja naučiš z življenjem. V študentskih letih uživaš in se ne ukvarjaš z vitalnostjo. Pomen vitalnosti je, vsaj pri meni, začel zoreti pred nekaj leti. Sčasoma ugotoviš, da ni več vse tako, kot je bilo nekoč, da se moraš veliko bolj posvečati telesu. Ves čas ponavljam, da sem srečna in zadovoljna petintridesetletnica in na svoja leta sem ponosna. Veselim se vsakega novega leta; zavedam se namreč, da me vsako leto življenja tudi nekaj nauči, me izobrazi in izkleše razumsko, umsko, pa tudi razmišljanje se v marsičem spremeni. Dejavno življenje mi še pred desetimi leti ni veliko pomenilo, zdaj pa mi pomeni ogromno.

Kdo vas je za to najbolj navdahnil?
Moj največji navdih je mož, ki je motor mojega življenja in me žene naprej. Skupaj razmišljava in skupaj rasteva. Tudi splošno ozračje se je tozadevno precej spremenilo. Pred leti ni nihče tekal po ljubljanskih ulicah in poteh, zdaj pa je ob večerih na ulicah vse polno tekačev. Ljudje so bolj ozaveščeni o pomenu dejavnega življenja. Zdi se mi, da se to širi kot nekakšen zdrav virus. Dokler je tvoje telo še mlado in čvrsto, se s tem še ne ukvarjaš, pozneje pa o tem začneš razmišljati in to postane del življenja. Dejavnost me sprošča, v njej uživam.

Kdaj ste se začeli ukvarjati s športom?
Šele pred tremi leti. V najstniških letih sem sicer devet let trenirala odbojko, v študentskih letih pa priložnostno igrala odbojko na mivki, predvsem poleti. Zadnje čase, odkar sem mama tudi sama, se zavedam, da s svojim vzorom postavljam temelje za življenje mojega otroka. Tako zdaj hodimo v hribe, se gibamo v naravi, treniramo in telovadimo, kot da je to nekaj vsakdanjega.

Eden od osnovnih gradnikov vitalnosti je prehrana. Kako gledate na to?
Rada imam raznolikost. Doma smo jedli vse in tudi sama menim, da je najbolje, če je na krožniku vsega po malem. Potrebujemo tako ogljikove hidrate kot beljakovine, zdrave maščobe, vitamine, minerale, sadje in zelenjavo in vse to v nekem ravnovesju. En dan več tega, drug dan več drugega, včasih pa je treba tudi grešiti. Sem velika gurmanka in obožujem tortice, včasih si privoščim hitro hrano, vendar vse v zmernih količinah. Je pa res, da sem iz svoje kuhinje izločila vse bele stvari in jih nadomestila s polnovrednimi, na primer s polnozrnatimi testeninami, črnim, rženim in pirinim kruhom, polnovrednim rižem ... Včasih gremo tudi na kakšno zabavo. Vitalen človek si privošči vse. Morda je pri tem najpomembnejše, da se lahko ustaviš zgolj pri enem koščku čokolade … Sem in tja je to pač nemogoče – in takrat se osredotočiš na druge stvari, na primer na šport. Včasih z veseljem pojem čokolado, saj vem, da bom šla pozneje na plavanje in bom pokurila te kalorije.

Mislite, da je tudi nekoliko bolj zalit človek lahko vitalen?
Nekateri so po naravi malce zajetni, drugi imajo zdravstvene težave, nekateri preveč radi jedo, vendar so kljub temu dejavni, ne vem pa, ali bi lahko rekla, da so tudi vitalni. Poznam ljudi, ki so zelo dejavni, vendar radi jedo – in če porabiš manj, kot poješ, se to pač pozna.

Torej dejavnost ne zadostuje za vitalnost?
Mislim, da ne. Vitalnemu človeku se to že na daleč vidi, saj izžareva zdravje, srečo, veselje, radost in je tudi fizično privlačen. Veliko je dejavnih ljudi, toda vitalnost je morda še ena stopnja več. To je odvisno tudi od energije, ki jo človek oddaja, od ravnovesja, o katerem ste govorili.

Pomembna je tudi duhovnost. Kje ste se naučili meditacije in kakšno prakticirate?
Meditacije ne prakticiram v klasičnem smislu. Zame je meditacija tudi to, da med enournim tekom razmišljam o stvareh, da sem sama s sabo in s svojimi mislimi. Denimo zvečer v kopalnici, saj obožujem kopanje. Kopam se tudi po petkrat na teden – najprej se oprham, potem pa v kadi ležim tako dolgo, da voda postane že skoraj ledeno mrzla, ker enostavno ne morem iz nje. Pred leti, ko sem še kadila, sem s seboj vzela tudi cigarete, zdaj pa samo ležim v topli vodi in mislim pustim prosto pot.

Ali imate pri telesni dejavnosti kako ustaljeno rutino?
Da. Ob torkih, ko ima hčerkica Lilu telovadbo, greva z možem v fitnes, tako da telovadi, ki je tik nad dvorano, kjer telovadi Lilu in tako je vsa družina aktivna. Ob sredah imam trening plavanja, ob četrtkih trening s trenerjem ali trenerko, tečem na Golovec ali po Barju, delam krepilne vaje, po novem pa hodim na plavanje tudi ob petkih. Trenutno mi delovni čas to dopušča. Poleg tega si privoščim kak sprehod. Poleti več tečem in kolesarim, na morju pa kajtam. Kajtanje obožujem – ko te veter vleče po morju in ne slišiš drugega kot vodo in veter, čutiš posebno svobodo.

Kako ohranjate motivacijo za nenehno dejavnost?
Sem človek, ki potrebuje nekoga, ki me motivira, in to je Matej. Če ne bi bilo njega, bi bila veliko manj dejavna. Poleg tega natanko vem, kdaj se v svojem telesu dobro počutim, kar je tudi dobra motivacija. Kadar nimam časa za dejavnost, sem večkrat utrujena kot takrat, ko vadim. Po treningu se vedno počutim odlično – in tudi to mi da voljo, kadar se mi ne ljubi.

Bila ste med kandidatkami v izboru za fatalno žensko Slovenije. Kako razvijate svojo ženstvenost?
Moja ženskost se je prebudila in se začela razvijati, ko sem spoznala Mateja, ki me je naredil žensko. Prej sem bila dekle, ob njem pa sem začela razvijati ženstvenost. Zdi se mi, da ni pogojena s poroko ali z materinstvom, ni vezana na leta ali čas, saj jo vsaka ženska začuti v drugem trenutku. Ko se tega zaveš, jo lahko začneš dograjevati in razvijati.

Kako vitalna je Slovenija in svet, v katerem živimo?
Če pomislim na Ameriko, čedalje manj, Slovenija pa je na dobri poti. Tukaj se veliko ljudi zaveda pomena vitalnosti in stremi k njej. V krogih, v katerih se gibljem, je vitalnost čedalje pomembnejša. Zdi se mi, da je postala nekakšna nova vrednota, tudi v poslovnem svetu. Zanimivo je, da dejavnost postaja domena srednjega in višjega sloja. Ljudje, ki se komaj prebijajo iz dneva v dan in čakajo na plačo, nimajo časa, da bi razmišljali o tem. Seveda so tudi izjeme.

Kakšno je vaše sporočilo bralcem, da bodo v novem letu vitalnejši?
Ne čakajte na ponedeljek ali novo leto. Obujte športne copate in se odpravite ven takoj, ko preberete ta članek. Ni treba teči, lahko le hitro hodite, od trikrat do petkrat na teden, in zagotovo se boste počutili veliko bolje.