Spanje na dopustu

  • UR
  • torek, 26. junij 2012
(Foto: Shutterstock)

Dobro se naspite tudi na potovanju

Da bo dopust z družino karseda miren in ležeren, si je koristno pripraviti načrt dnevnih dejavnosti: kdaj bo čas za izlete, kdaj za hrano, kdaj za kopanje – in seveda, kdaj za spanje. Strokovnjaki za spanje so prepričani, da je treba tudi na počitnicah ohranjati ritem spanja. Zdi se namreč, da ljudje na to vse prepogosto pozabimo – tako se dogaja, da se s počitnic vrnemo še bolj utrujeni, kot smo bili takrat, ko smo se odpravili zdoma. To zlasti velja za starše s hiperaktivnimi otroki. Zato naj bo spanje ob vedno enakem času stalnica in ena od prioritet tudi na dopustu. Spanje naj ne bo preveč razdrobljeno, zato določimo uro za počitek in tudi odmerimo, koliko spanca nam zadostuje. Tako boste svoje male navihance (in tudi sebe) umirili in poskrbeli za dovolj kakovostnega počitka, da bodo lahko vsak dan znova nasmejani odkrivali nova obzorja.

Prekratek spanec in nespečnost tudi na dopustu lahko botrujeta slabemu počutju, motnjam v rasti, razvoju in napredku otrok, neučinkovitosti pri dejavnostih, pa tudi vedenjskim motnjam, boleznim, poškodbam ter težavam z zdravjem. Poleg tega ni mogoče spati na zalogo, se torej naspati vnaprej, zato sebi in svojim dragim tudi na počitnicah namenite dovolj dolg spanec.


Na potovanje dobro naspani

Potovanje začnite po načrtu, vendar ne pozabite, da se lahko primeri tudi kaj nepričakovanega. Če do tega že pride, se ne upirajte, ampak prepustite; tako ne boste po nepotrebnem izgubljali energije in postali zlovoljni. Na pot se odpravite spočiti in naspani, da ne boste začetka dopusta doživljali skozi utrujenost in brezvoljnost. Da bo potovanje udobno, na pot vzemite blazine, vzglavnike, odeje, najljubšo glasbo …

Prostor za spanje

Če dopustujete v hotelu ali apartmaju, poskušajte dobiti sobo oziroma apartma, ki bo daleč stran od motečih dejavnikov, kot so hladilne in klimatske naprave, dvigala, dvorišče, terasa, na kateri pozno v noč igra glasba … Bolj ko je soba tiha, mirnejše bo spanje. Zato je v hotel najbolje priti dovolj zgodaj, če je to nemogoče, pa se poskušajte že pred prihodom telefonsko dogovoriti za primerno sobo. Tudi prikolica ali šotor naj bo postavljen na mirnem mestu.

Uporabni nadvložki in dodatna ležišča

Še preden odprete prtljago, preverite ležišča in vzglavnike. V številnih hotelih in apartmajih imajo kakovostna ležišča, za vsak primer pa lahko s seboj vzamete nadvložke oziroma dodatna ležišča, ki jih položite na posteljo ali kavč, s čimer si zagotovite idealno spalno površino. Nekateri dopustniki zaradi slabih spalnih izkušenj poleg nadvložkov prinesejo tudi vzglavnike, saj so jih vajeni.

Nadvložki so zares uporabni, saj jih je mogoče zviti, tako da v avtu ne zavzamejo veliko prostora. Primerni so tudi za prikolico, šotor, počitniško hišico, barko … Nekateri nadvložki so izdelani iz spominske pene, kar dodatno prispeva k udobju in mirnemu spancu, saj se odlično prilagajajo hrbtenici, če imajo ustrezno prevleko, pa omogočijo tudi dihanje kože.
 
Poskrbite torej, da bo na dopustu vsega dovolj, predvsem pa spanja. Tako boste deležni pravega oddiha in sprostitve, ne pa dodatnih obremenitev in telesnih naporov.
 
Še nekaj zanimivosti o spanju:
  • Med spanjem ne slišimo ničesar, razen če zvok preseže sobno jakost.
  • Dihanje je upočasnjeno in enakomerno.
  • Mišice so povsem sproščene. Če smo zaspali sede, bomo padli s stola.
  • Med spanjem naše telo občasno spremeni lego. S tem refleksom organizem sam poskrbi za primeren pretok krvi.
  • Delovanje srca in možganov se upočasni
  • Budnemu in sproščenemu človeku se po možganih pretakajo alfa valovi s hitrostjo približno 10 krogov na sekundo. Osebi, ki je nemirna in pod stresom, se v možganih pretakajo dvakrat hitrejši beta valovi.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki