Nega za lepa in zdrava stopala

(Foto: Shutterstock)

Stopala, skrita v čevljih, nemalokrat zanemarimo. Še posebno na petah in blazinicah prstov koža utegne postati suha, zadebeljena ali hrapava. Vzroki za to so različni: obremenjenost stopal, nošenje čevljev iz umetnih materialov, nagnjenost k suhi koži, za tovrstne težave pa smo lahko krivi sami, če se negi stopal ne posvečamo dovolj. Za vas smo zbrali rešitve za različne težave, ki lahko bremenijo stopala. Kako pomembno je, da so stopala zdrava, je vedel že Sokrat, ki je dejal: "Če nas bolijo stopala, nas boli vse."

Za lepa in zdrava stopala poskrbimo z redno nego in negovalnimi kremami. Uporabimo lahko mazila za mehčanje trde kože, ki vsebujejo podobne snovi kot pripravki za odstranjevanje kurjih očes, le da v nižjih koncentracijah. Z njimi bomo odstranili trše plasti kože. Pomagamo si lahko še z glajenjem s pilico za stopala ali kamnom, na voljo pa so tudi piling kreme za odstranjevanje poroženelih celic kože na stopalih.

Žulj …

… prelepimo z obližem, s čimer rano zaščitimo pred nadaljnjimi okužbami. Pomagamo si lahko tudi z obližem, ki vsebuje snovi za hitrejše celjenje. Čez kak dan lahko obliž odstranimo.

Otiščanci in kurja očesa

Otiščanci so posledica dolgotrajnega in ponavljajočega se drgnjenja ali pa pritiskov na kostne izbokline. Težava se lahko začne tudi z dolgotrajnim žuljem, ki se spremeni v otrdelo kožo. Otiščanec je ovalna poroženela tvorba, navadno nad kostnimi izboklinami; na sredini je nekakšen poroženel trn, obdan z obsežnejšim motno poroženelim območjem.

Kurja očesa nastanejo na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali med prsti. Na mestu, kjer obutev pritiska na kožo, se znojnice in lojnice razširijo, v njihovih izvodilih pa se kopičijo roževinaste celice. Pomagamo si lahko s pripravki, ki raztapljajo roževino (keratolitiki), na voljo pa so v obliki tekočin, obližev in poltrdne podlage. Znebimo se jih lahko tudi z mehanskim odstranjevanjem ali z razbremenilnimi obliži.

Preventivno pomagajo primerna ortopedska obuvala, pa tudi korekcija morebitnih ortopedskih nepravilnosti. Tekočine proti kurjim očesom na mestu uporabe ustvarijo prožno prevleko, ki prepreči, da bi učinkovina delovala na zdravo okoliško tkivo. Vse pripravke je treba pustiti delovati predpisani čas. Če to zahteva navodilo, postopek ponovimo. Pripravkov ne smemo uporabljati na vneti, poškodovani koži ali sluznici, neprizadeto kožo v okolici pa je treba vedno zaščititi.

Glivice …

… imajo zelo rade stopala, še posebno vlažne predele, na katerih se stikajo kožne površine: med prsti na nogah, ob nohtih in na stopalih. Spremljajo jih luščenje s srbečim, hrapavim in bolečim izpuščajem med prsti in ob straneh stopal, nastanejo pa lahko tudi s tekočino napolnjeni mehurčki.

Glivična okužba nohtov (onihomikoza) prizadene nastajajoči del nohta in obnohtje. Okuženi noht izgubi lesk, na prostem koncu ali ob straneh je rumenkast in moten ter zadebeljen. Spremenjena barva se sčasoma razširi na ves noht, ta pa postane zadebeljen in lomljiv. Drobni koščki uničenega nohta se nabirajo pod nohtom, ki se kruši in lušči, lahko pa celo odstopi. Zdravilo proti glivicam so antimikotiki v obliki mazil, krem, razpršil, lakov in posipov za zunanjo uporabo.

Proti glivicam si pomagamo tudi tako, da nosimo bombažne nogavice, ki jih prekuhavamo in pogosto menjamo. Nohtov ne smemo prirezati prekratko, vedno pa jih oblikujemo ravno. Pri umivanju uporabljamo kisla mila (pH pod 7), po njem pa kožo med prsti skrbno osušimo. Vedno uporabljamo svojo brisačo, ki jo prekuhavamo. Čevlje razkužujemo z antimikotičnimi posipi in razpršili. Obutev naj bo čimbolj zračna in iz naravnih materialov.

Bradavice …

… so majhne kožne rašče, ki jih povzročajo človeški papilomavirusi. Zlahka se prenašajo z enega dela kože na drugega, vendar jih večina ni tako nalezljivih, da bi se širile s stikom. Velika večina jih je nenevarnih, vendar so neprijetna težava, tudi zato, ker se rade ponavljajo. Velikost in videz bradavice sta odvisna od virusa, ki jo je povzročil, pa tudi od njene lege. Bradavice navadno niso boleče, do bolečin pa pride, če pritiskajo na živec. Pomagamo si z raztopinami ali obliži, ki vsebuje salicilno ali mlečno kislino, uporabimo pa lahko tudi tekočino proti bradavicam, ki kožo zmehča in olajša luščenje.

Znojenje in neprijeten vonj
Stopala vsebujejo veliko žlez znojnic – kar 250 tisoč – ki vsak dan izločijo približno 2 dcl znoja. Spremljevalec znojenja nog je neprijeten vonj, ki nastane, ko bakterije, ki so prisotne na koži, razgradijo maščobne sestavine znoja. Pri neprijetnem vonju si lahko pomagamo s kopelmi, kremami in pršili. Čezmerno znojenje omilimo z učinkovinami, ki ožijo znojnice; na voljo so v obliki tekočin, posipov, tekočih pudrov in gelov, ki sočasno hladijo kožo.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki