Za lepe oči

(Foto: Jupiterimages)

Oči govorijo svoj jezik

Stari rek pravi, da so oči ogledalo duše. Z njimi izražamo ljubezen, sovraštvo, jezo, veselje … Torej se v očeh zrcali naše razpoloženje. Oči govorijo svoj jezik in pogled marsikdaj pove več kot beseda. Lahko so majhne, velike, modre ali temne, vsekakor pa so orožje vsake ženske. Koža okoli oči je štirikrat tanjša kot drugod na obrazu, zato se znaki staranja in mimike tam zarišejo najprej in najhitreje, poleg tega se koža na tem območju obnavlja počasneje.Krem za predel okoli oči je veliko, takšnih v obliki gela, preventivnih, močnejših ... Uporaba gelov ni ravno priporočljiva, saj jih mnogi zdravniki odsvetujejo. Pri behaloplastiki namreč odkrijejo ostanke gela, ki ga telo ni predelalo in se je nabral pod kožo.

Kreme za obraz niso primerne za predel okoli oči. Pogosto namreč vsebujejo sestavine, ki dražijo oko, ob stiku s sluznico pa lahko povzročajo srbenje ali pekočino. Če je krema premočna, lahko razdraži kožo na vekah, da je po uporabi nagubana in pordela.

Kreme za okolico oči največkrat niso parfumirane, ne vsebujejo alkohola in nobene druge snovi, ki bi dražila sluznico ali nežno kožo okrog oči. Nanašamo jih z blazinicami prstov, z nežnimi krožnimi gibi in tako obenem masiramo predel okoli oči. Pomembno je, da je koža okrog oči vedno navlažena, saj zaradi dehidracije gubice pridejo bolj do izraza.

Odstranjevanje ličil mora biti nežno; kože ni priporočljivo vleči ali drgniti. Za odstranjevanje maskare uporabljajte posebne odstranjevalce, ki brez pretiranega drgnjenja v celoti odstranijo maskaro in sence na vekah.

Nikotin je sovražnik bistrega pogleda. Koža kadilcev je slabše prekrvljena. Na beločnicah se to opazi v obliki popokane žilic ali pa so te rumenkasto obarvane.

Če imate dioptrijo in ne marate nositi očal, ne škodujete samo očem, temveč tudi koži okoli oči. Ko skušate izostriti sliko, z naprezanjem in posebno mimiko kožo nepotrebno gubate, kar se čez čas pozna v obliki gubic, ki jih ni več mogoče zgladiti. Če vas očala motijo, se raje odločite za kontaktne leče. Vid bo popoln in tudi nepotrebnih gubic ne bo.

Ponočevanje, utrujenost, alkohol, kofein in preslana hrana so lahko krivci za zatekle oči. Zjutraj so veke videti kot nekakšne blazinice. Ker se v njih zadržuje limfa, koža nabrekne. Pomagajo obkladki, limfna drenaža in pitje tekočine. Obkladki iz črnega čaja delajo čudeže. Nekateri zagovarjajo obkladke iz surovega krompirja: narežite ga na tanke rezine in položite na oči. Babice priporočajo tudi hladne kavne žličke, ki jih položite na oči. Starih receptov je še veliko. Vsekakor je najučinkovitejše, če dovolj spite ter zmanjšate količino kave, alkohola in cigaret. Pazite tudi pri hrani, zlasti zvečer naj ne bo pretirano slana in pikantna.

Podočnjaki niso samo znak neprespanih noči. Koža okoli oči je tanka, zato žilice presevajo skoznjo in tako ustvarijo podočnjake. Nekateri jih imajo samo občasno, za druge so večna nadloga. Rešitve ne boste našli v nobeni kremi. Podočnjake lahko samo prikrijete z ličili. Če so podočnjaki vdrti, na ta predel nanesite korektor. Najti morate pravi odtenek, ki bo prekril nadlogo. Če so podočnjaki modrikasti, mora biti korektor rahlo rumenkast in svetlejši od kože na obrazu. Pazite, da prekriti predel ne bo preveč siv. Korektor mora biti dovolj vlažen; premočni korektorji poudarijo gube pod očmi.

Podočnjakov v obliki blazinic ni mogoče prekriti. Če vas zelo motijo, jih lahko odstranite samo po kirurški poti, kar pa ne velja za vdrte podočnjake. Začasno lahko modrikaste podočnjake zmanjšate tako, da poskrbite za dobro prekrvljenost: s primerno kremo in masažo ter zdravim življenjskim slogom.

Pordele beločnice so sovražnice bistrega pogleda. Včasih je rdečica beločnice znak vnetja, občutljivosti oči ali utrujenosti. Popokane žilice in utrujene oči niso privlačne. Rešitev in obenem nevarnost so kapljice za oči. Kapljice ob vnosu v oko povzročijo, da se žilice skrčijo in postanejo neopazne, sočasno pa oko ne dobi dovolj kisika in je manj prekrvljeno. Vsakodnevna uporaba kapljic za oči nikakor ni priporočljiva. Če jih že uporabljate, upoštevajte navodila in predvsem rok uporabe.

Rdeče beločnice lahko povzročajo tudi neustrezni kozmetični izdelki: sence, maskare, svinčniki, pudri & Mnoge sence, zlasti modre in zelene, vsebujejo kovinske okside, ki dražijo sluznico. Pazite na čistočo čopičev in ličil. Redno čiščenje čopičev preprečuje nastanek bakterij.

Lepe trepalnice so okras vsakega obraza. Negujte jih z ricinusovim oljem. Pred spanjem jih natrite z oljem, saj je hranljivo in pomaga trepalnicam, da si opomorejo od vsakodnevne rabe maskare.

Obrvi so ''okvir'' očesa. Če so pravilno oblikovane, poudarijo in povečajo oko. Urejene obrvi spadajo k popolnemu videzu. Oblika obrvi mora biti prilagojena obliki obraza, njegovi površini in fiziognomiji. Barva naj bo skladna z barvo las in te kože. S pravilno obliko obrvi lahko oči navidez razmaknete, povečate, odprete ... Brezhibne in urejene obrvi pogosto bolj poudarijo oči kot ličilo.

Kot smo napisali že na začetku, so oči ogledalo duše. V očeh se zrcali tudi naše razpoloženje. Zato je zadovoljstvo eden od najboljših kozmetičnih zvarkov, saj dela velike čudeže. Celo tolikšne, da jih ne prekosijo niti drage kreme!

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki