Kako lahko upočasnimo staranje kože

(Foto: Shutterstock)

Koža se začne neizbežno starati že po dvajsetem oz. tridesetem letu starosti. Ne le da postanejo gubice vse bolj izrazite, koža počasi izgublja tudi prožnost in napetost, postaja vse tanjša in bolj suha ter se počasneje obnavlja, z leti pa upada tudi njena zaščitna sposobnost. Čeprav čudežni izvir večne mladosti ne obstaja, lahko tudi staranje kože upočasnimo. Preverite, kako.

Tudi nastajanje gubic lahko upočasnimo ali pa kožo negujemo tako, da je videti zdrava in so gube manj opazne. Eden od temeljnih ukrepov za ohranjanje lepe in zdrave kože je redno negovanje.

4 negovalni koraki kože, ki je ne smete preskočiti

Ne glede na tip (suha, mastna, normalna, mešana) ali starost kože ne pozabite na štiri osnovne korake, ki jih pri dnevni negi ne smete preskočiti:
 • Čiščenje kože je prvi korak k ohranjanju zdrave kože, saj lahko le tako s kože odstranite znoj, maščobo, prah, ličila in mikroorganizme. Uporabljajte blaga sredstva, ki ne odstranijo naravnega zaščitnega maščobnega plašča kože. Kožo z nežnimi gibi očistite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, pri čemer uporabite mlačno vodo.
 • Z luščenjem boste odstranili s kože odmrle celice, s čimer jo boste pomladili in zabrisali drobne gubice. Izdelki za odstranjevanje odmrlih celic navadno vsebujejo hidroksi kisline, ki pospešijo proces luščenja.
 • Ob pomoči tonika boste odstranili ostanke delcev umazanije, poleg tega pa jo tudi nahranili, osvežili in napojili z vlago. Tonik kožo tudi napne in zapre pore, vendar ne sme vsebovati alkohola, saj ta kožo izsuši in vzdraži.
 • Koža potrebuje vlago in hranilne snovi, ki jo ohranjajo zdravo, zato jo je treba navlažiti z vlažilno kremo, prilagojeno tipu kože.


Ni vse v negi kože

Kajenje, slaba prehrana, alkohol, sončenje in onesnažen zrak prav tako vplivajo na stanje kože – na njej se namreč odraža tudi naš življenjski slog. Zato:
 • Uživajte čim več surovega sadja in zelenjave, izogibajte se rafiniranim ogljikovim hidratom, alkoholu in kajenju (kajenje zelo pospeši staranje kože, tanjša kožo in povzroča nastajanje globljih gub, saj dodatno zmanjšuje količino kolagena).
 • Omejite tudi uživanje živalskih beljakovin (meso, sir, jajca).
 • Poskrbite za telovadbo in vitko linijo, saj se vitki ljudje starajo počasneje. Poleg tega se naučite obvladovati stres, z gibanjem pa pospešite prekrvavitev kože in preprečite zastajanje tekočin v telesu.
 • Izogibajte se uporabi agresivne kozmetike in skrajnim temperaturam.
 • Kožo vlažite od znotraj navzven: na dan popijte vsaj šest kozarcev vode.
 • Kožo redno ščitite pred soncem, mrazom in vetrom ter uporabljajte kozmetiko, ki vzdržuje naravno kislost kože. Dovolj spite in tako omogočite koži optimalno obnovo kožnih celic.

Po katerih sestavinah hrepeni koža?

 • Antioksidanti, med katere spadajo številni vitamini, upočasnjujejo staranje kože saj ji omogočajo obrambo pred škodljivimi prostimi radikali, ki napadajo zdrave celice in vplivajo na nastanek gub. Z antioksidanti v kozmetičnih izdelkih in prehrani koži omogočite, da bo ostala prožna in zdravega videza, obenem pa jo ščitite pred zunanjimi vplivi (cigaretni dim, smog, UV-žarki). Najbolj znani antioksidanti so vitamini A, C in E. Vitamin E še posebno slovi kot lepotni vitamin, saj preprečuje staranje in odmiranje celic.
 • Priporočljiva je tudi uporaba izdelkov, ki vsebujejo sadne kisline (glikolna kislina, salicilina kislina); te namreč spodbujajo obnavljanje kože in odstranjujejo odmrle celice.
 • Koristni so tudi izdelki s karitejevim maslom, ki mehča kožo in zadržuje vlago, obenem pa vsebuje sestavine, identične maščobi, ki jo izločajo žleze lojnice. 
 • K lepi koži prispevajo tudi koencim Q10, oljčno olje (proti suhi koži), soja (za prožnost), močni antioksidanti iz zelenega in belega čaja
 • V obliki prehranskih dodatkov je priporočljivo uživati vitamine B-kompleksa, med katerimi je najpomembnejši biotin, ki tvori osnovo kože, nohtov in las.
 • Suhe in vnete kože se lahko znebite tudi z uživanjem zadostnih količin omega-3 (ribe, laneno seme) in omega-6 maščobnih kislin (perutnina, žita, pečene jedi).
 • Priporočljivo je uživati tudi prehranske dodatke s kolagenom in/ali hrano, ki pospešuje obnovo kolagena: soja, sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, ki je nujen antioksidant pri tvorbi kolagena.

Zakaj se ženske starajo hitreje kot moški?

Koža se pri ženskah stara hitreje kot pri moških, saj se usnjica (plast pod povrhnjico, sestavljena iz kolagenskih vlaken, ki služi kot opora in ima pomembno vlogo pri prehranjevanju povrhnjice) pri ženskah tanjša hitreje.
Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki