Poletna nega las

Izpostavljanje sončni svetlobi izsuši lase, še posebno, če so kemično obdelani.
Izpostavljanje sončni svetlobi izsuši lase, še posebno, če so kemično obdelani.

Ste opazili, kaj se zgodi s kopalkami po koncu poletja? Zaradi vpliva soli, klora in sončnih žarkov spominjajo na blede krpe, izsušene, preperele in prav nič prožne. Tudi lasje so iz vlaken, zato so poleti izpostavljeni enakim nevarnostim. Resda se tolažimo, da v nasprotju s kopalkami spet zrastejo, toda z Vivinimi nasveti vam ni treba čakati na to. Preprečite škodo, še preden nastane, in sproščeno uživajte poletje.

Ne pozabite na balzam

Izpostavljanje sončni svetlobi izsuši lase, še posebno, če so kemično obdelani. Vlago jim lahko povrnete s tako imenovanim globinskim balzamiranjem - z balzami, ki vsebujejo keratin, jojobino olje in druge snovi, ki krepijo in vlažijo lase. Ko ste na lase nanesli balzam, si poveznite na glavo kapo za prhanje in vse skupaj ovijte še z brisačo. Telesna toplota bo pomagala izdelkom razviti vse njihove sposobnosti in prodreti globlje v lase. Priporočljive so tudi oljne maske za lase. Balzami, ki jih ni treba izpirati, pomagajo preprečevati poškodbe, do katerih pride zaradi oblikovanja las s toploto oziroma feniranjem.

Če ste bili v bazenu, vas utegne neprijetno presenetiti zelenkast odtenek las. V trgovini poiščite izdelke, ki odstranjujejo klor, ali se obrnite na svojega frizerja. Izogibajte se rabi barv za lase, ki vsebujejo kovinske soli - takšne so predvsem tiste, ki so namenjene prekrivanju sivih las in barve za moške. Še dva nasveta: preden na glavo skočite v bazen, zmočite lase, saj bodo tako vsrkali manj klora. Pomaga tudi izpiranje las s sodavico.

Lasem povrnite barvo

Morda vam od sonca posvetljeni prameni ugajajo, toda dejstvo je, da sonce bledi barvo. Tako pred začetkom poletja kot po njem obiščite frizerja, ki bo osvežil barvo las ali pa jo osvežite kar sami doma. Če je le mogoče, na soncu nosite udobne klobuke ali pa lase spnite. Nekatere ženske še vedno uporabljajo stari recept: pred sončenjem na lase nanesejo med ali limonin sok, da bi tako sonce še bolj posvetlilo pramene. Takšno početje še bolj izsuši lase, zato se mu izogibajte. Če so vaši lasje zelo suhi in porozni, bo to namreč izsesalo barvo in lasje bodo videti veliko temnejši.


Naj lasje sijejo tudi poleti

Ker sonce odstranjuje barvo in suši lase, so ti zato lahko videti precej "pusti". Če jim želite povrniti lesk, uporabljajte balzam, za zapolnitev povrhnjice pa pomaga izpiranje z mešanico kisa in vode. Uporabite lahko tudi poseben preparat, tako imenovani "šajn", tako ne boste spremenili odtenka barve. Izogibajte se nevtralni kani, ki suši lase, nekateri izdelki iz kane pa ustvarjajo zelenkast odtenek, četudi so nevtralni, saj vsebujejo kovinske soli. Preverite tudi nove izdelke za končno uporabo, ki lasem podelijo lesk, kot so kreme in silikonski razpršilci.


Povečajte prožnost las

Lase hranite s proteini. Uporabljajte šampone in balzame, ki vsebujejo beljakovine žitnih kalčkov ali keratin. Izogibajte se vlečenju las pri oblikovanju (feniranju). Nekateri saloni ponujajo tudi posebne rekonstrukcijske obdelave. Če so vaši lasje lepi, ne pretiravajte s proteini in se raje odločite za vlažilno nego. Poleg tega je poletje je idealen čas za naravno sušenje las na zraku.

Začetek in konec vsake sezone je pravi čas za osvežitev pričeske oziroma striženje konic. Tako se ne boste iznebili samo suhih, razcepljenih konic; sveža oblika pričeske bo prijetna sprememba vašega celotnega videza.

Navadite se uporabljati lasne izdelke, ki vsebujejo zaščitni UV-faktor in antioksidante. Pomagali bodo preprečevati škodo, poleg tega bo barva za lase dlje lepa. 
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki