Vonj večnega poletja

(Foto: Shutterstock)

Ko je Bruce Brown davnega leta 1966 posnel kultni film Neskončno poletje, v katerem dva deskarja skladno z orbitalnim in osnim gibanjem zemlje potujeta po svetu, pri čemer imata en sam cilj - ujeti poletje in z njim velike valove, sta se nekonformistična deskarska mentaliteta in neomajna vera, da je poletje in z njim mladost lahko večno, prepletena z mitom svobode in podobami božanskih plaž, že dodobra ustoličili med množicami ameriških najstnikov.

Do začetka šestdesetih let je bilo namreč deskanje ekskluziven havajski in kalifornijski šport.

Nato se je začelo


Samo ugibamo lahko, čemu se arhetipske podobe najbolj zaželenih zemeljskih užitkov rade izostrijo prav v podobah neskončnih peščenih plaž z ljubkimi hišicami in bari, kjer je vsakdo dobrodošel v veselo družbo izvirnih ljudi. Tja, kjer se palme gibljejo v vetrcu, kjer je sončno vreme konstanta in kjer "neskončno modro nebo" in ocean nista samo odraz dejanskih okoliščin, ampak simbol večne razposajenosti, brezskrbnosti in obenem silne, univerzalne energije, ki se milostno razsiplje po vseh živih bitjih.


To je bilo to


Če dodamo še živopisno poslikane avtomobile, se pred nami razpre podoba pravcate subkulture, ki je postala bogat temelj zanimive nadgradnje. Sledil je val nove glasbe z večnim poletjem navdihnjenih surf-rockerjev. To so bili Dick Dale (King Of Surf Guitar: The Best Of Dick Dale), The Astronauts iz Colorada (Surf Party), The Trashmen iz Minneapolisa (Best Of The Trashmen), avstralski surf rockerji The Atlantics in najbolj znani Beach Boys (Good Vibrations in Surfin' USA). Končno je tu še Corky Carroll, glasbenik, ki obenem velja za pionirja poklicnega deskanja, saj je večkrat zapored osvojil naslov svetovnega prvaka.


Velika sreda


Leta so minevala, množice deskarjev in njihovih privržencev pa so se morale posloviti od upanja v idealno deskarsko in obdeskarsko življenje. Dokončno so odrasli ter pristali v varnem okolju službe in urejenega življenjskega ritma. Toda prišli so novi rodovi mladcev in mladenk, tistih, ki se še niso soočili z neizprosnim in neprijetnim vprašanjem preživetja. Nezadovoljni z omejujočim potrošniškim svetom odraslih so v deskarski kulturi videli svoj izziv. Kot odraz teh hotenj so nastali številni novi filmi, med njimi sijajno delo Velika sreda Johna Miliusa iz leta 1978, ki pravljičnemu svetu deskarskega življenja postavi nasproti surovo in dramatično obdobje Amerike s konca šestdesetih let, ki ga je zaznamovalo novačenje vojakov za vojno v Vietnamu.


Obalna straža


Nove generacije zadnjega desetletja so nadgradile, ali bolje rečeno, vsaj delno razgradile kult plaže, ki je nastal ob pomoči svetovnega uspeha nadaljevanke Obalna straža. Kar je bilo sprva strast dela populacije, je postalo množična kultura. Kot je v navadi, je z neizogibno poenostavitvijo izgubilo bistvo in mikavnost. Prsate lepotice v rdečih enodelnih kopalkah - s Pamelo Anderson na čelu - so sezono za sezono paradirale na televizijskih zaslonih. Kako privlačni so takšni prizori za milijone gledalcev, dokazuje rekordna gledanost, ki je serijo - prvič so jo prikazali leta 1989 na ameriški mreži NBC - dlje kot desetletje obdržala na vrhu priljubljenosti.

No, stvarnost je sčasoma prinesla še vse kaj hujšega kot obrabljenost mita večnega poletja in jezdecev na valovih. Aids in druge bolezni ter onesnaženost so dodatno spremenile življenje, celo na najčudovitejših plažah. Saj ne, da deskarjev ni več, nasprotno, deskanje je kot šport in rekreacijska dejavnost še zdaj izredno privlačno, le duha svobode in neukročenosti, kamor je nedvomno spadala tudi neomejena seksualna svoboda, je v dobršni meri nadomestila sveta previdnost.

Nebeške plaže


Na tisoče nebeških plaž, ki se razprostirajo po vseh celinah, razlikujemo po naravnih značilnostih, a tudi po uživalcih, ki prihajajo na obale z različnimi željami in nameni. Tu so ti, ki jim gre zgolj za kopanje, sončenje in družabne užitke, drugod samo deskarji, ki jim gre za potešitev športnih strasti, drugi obiskovalci plaže pa jih morebiti zanimajo samo kot občudujoče občinstvo.

Če se osredotočimo na nekaj najpopularnejših svetovnih plaž, bodo na vrhu seznama zagotovo Cape Town v Južni Afriki, Zlata obala v Avstraliji, Taranaki v Novi Zelandiji, Waimea Bay na Havajih, Daytona Beach na Floridi, dolge plaže južne Kalifornije in plaže Ria de Janeira.

Vsak od teh mamljivih koščkov sveta se ponaša z natančnim popisom podatkov, ki zanimajo deskarje: višina, moč in hitrost valov. Oblika morskega dna in obalnega sveta imata odločilno vlogo pri nastajanju valov, ki so značilni za posamezne obale. Enako pomembni so še temperatura vode, morebitni vrtinci in podvodni tokovi, ki lahko zmotijo deskarje, če morskih psov niti ne omenjamo, kajti večina deskarjev na valovih se precej oddalji od obale. Če želite okusiti vzdušje mondenih letovišč in neskončnih peščenih plaž, je včasih dovolj že dober, ledeno hladen koktajl, postrežen v lepo okrašenem kozarcu - in malce dobre glasbe. Ponujamo vam recepte ...

Članek se nadaljuje »


Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki