Samopomoč pri oteklih nogah

Zvečer utrujene noge zmasirajte z oljem poprove mete, ingverja ali sivke. Pazite le, da kože ne potiskate pretirano v smeri srca. V noge lahko vtrete tudi jabolčni kis ali mešanico olivnega olja, limoninega soka, mleka in cimeta.
Zvečer utrujene noge zmasirajte z oljem poprove mete, ingverja ali sivke. Pazite le, da kože ne potiskate pretirano v smeri srca. V noge lahko vtrete tudi jabolčni kis ali mešanico olivnega olja, limoninega soka, mleka in cimeta. (Foto: Shutterstock)

Poleti se kaj rado zgodi, da nam otečejo noge, do česar pride zaradi prevelike količine tekočine v telesu, ki se zaradi delovanja gravitacije nabere v spodnjem delu nog in jim spremeni videz.

Prva hitra pomoč je, da stopala položite pod curek hladne vode. Udobno sedite in jih pod curkom držite celih 10 do 15 minut. Pomaga tudi, če se zleknete in noge položite na višjo podlago. Stopala naj bodo kar nekaj centimetrov višje od trupa.

Poleg množice gelov, kopeli in vaj, s katerimi lahko lajšamo te težave, si pri utrujenosti in bolečinah v nogah lahko pomagamo z elektromagnetno terapijo. Magnetna terapija prek pulzirajočega magnetnega polja celice dodatno oskrbi s kisikom, izboljša celično presnovo ter poveča napetost celične membrane, da je bolj prepustna za kisik, hranilne snovi in vodo, kar pospeši regeneracijo tkiva.

V vodi namočite dve žlički gorčičnih semen in z dobljeno tekočino polijte stopala. Pomaga tudi voda, v kateri ste kuhali riž; običajni kopeli za noge pa ne pozabite dodati nekaj kapljic eteričnega olja čajevca.

Pridno telovadite, saj gibanje spodbuja krvni obtok, ki sodeluje pri odstranjevanju odvečne tekočine iz telesa. Predvsem pa se izogibajte dolgotrajnemu stanju in sedenju. Telovadba bo poživila tudi utrujena in otekla stopala, zato po nekaj minut na dan z njimi pomikajte teniško žogico najprej in nazaj.

Vzdržujte normalno telesno težo, kajti odvečni kilogrami ovirajo kroženje telesnih tekočin. Otečene noge lahko povzroči tudi izpostavljenost visoki, temperaturam, zato se izogibajte sončenju, vročim kopelim, savnanju in kopanju v termalnih vodah.

Čevlje kupujte pozno popoldan, ko so stopala nekoliko večja, saj mora biti v čevljih dovolj prostora, da lahko nemoteno premikate prste. Če imate stopala kar naprej otečena, vam bodo pomagale kompresijske nogavice, ki so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Če redno jemljete odvajala, jih poskušajte zamenjati s kakim naravnim sredstvom. Raje uživajte obilo peteršilja, ingverja, brokolija, špinače, čebule in česna. Proti otekanju bo pomagalo tudi prehransko dopolnilo, ki vsebuje ginko.

Pijte dovolj vode

Morda se vam bo zdelo nenavadno, toda proti zastajanju tekočine v telesu se lahko borite s pitjem dovolj velikih količin vode. Voda je namreč izjemen vir zdravja in dobrega počutja, poleg tega je poceni.

Ko vstanete, najprej popijte kozarec vode, ki vas bo osvežila in napojila celice, ki so po osmih urah spanja zagotovo žejne.

Ne pijte samo takrat, ko ste žejni, kajti žeja nastopi šele takrat, ko je telo že izgubilo odstotek celotne količine vode, to pa pomeni, da se je delovanje presnove upočasnilo za cele tri odstotke. Dovolj pijete, če le poredko občutite žejo, urinirate pa na tri do pet ur. Seč mora biti brezbarven ali pa samo rahlo rumenkast (to seveda ne velja za jutranji seč).

Da bo telo izkoristilo vso vodo, ki jo popijete, morate omejiti vnos natrija, zlasti v obliki prigrizkov in hitro pripravljene hrane. Izogibajte se tudi sladkorju, saj ovira izločanje natrija iz telesa, zato ne pijte vod z okusom, saj so navadno sladkane.

Vodi lahko dodate zelišča, ki telesu dodatno pomagajo pri premagovanju zabuhlosti. Še posebno učinkovit je čaj iz koriandra: dve žlički koriandrovih semen zavrite skupaj z dvema kozarcema vode. Otekanje omili tudi pitje vode z dodatkom jabolčnega kisa ali limoninega soka.


Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki