Premagajmo celulit

(Foto: Jupiterimages)

Preizkusite vsa orožja

Celulit je maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo veliko težje odpraviti. Ne gre za bolezen, marveč za lepotno napako, ki najbolj prizadene boke, stegna, zadnjico in druge predele telesa, kjer je nakopičena maščoba, tudi trebuh in nadlahti.


Kako nastane?


Nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih in je torej posledica slabe prekrvavitve. Zaradi manjšega obtoka oslabljene kapilare prepuščajo tekočino v prostor med maščobnimi celicami. Na predelih, nagnjenih k celulitu, je tako upočasnjen proces odpravljanja odpadnih snovi, zato se vezno maščobno tkivo, nasičeno z vodo in škodljivimi snovmi, debeli in postaja trdo. Neposredno pod kožo nastajajo negibni žepki, ki učinkujejo kot goba, saj lahko vpijejo velike količine vode, se napihujejo in izbočijo, kar povzroča vidno nagubanost in mlahavost tkiva.
V prvi fazi nastajanja celulit ni opazen, ko pa začne tekočina zastajati, je pod prsti občutiti drobne vozličke. Tekočina je sčasoma vse gostejša, koža pa se čedalje bolj guba in dobi videz pomarančne kože. Ko je tekočina že tako gosta in vozlički trdi, nastanejo tudi luknjice in zatrdline.

Življenski slog!


Celulit največkrat nastane kot posledica hormonskega neravnovesja in življenjskega sloga, ki ga zaznamujejo nezdrava prehrana in premalo gibanja. Pomemben dejavnik pri nastajanju celulita je kajenje, a tudi preveč sedenja s prekrižanimi nogami in pretesna oblačila. V nekaterih primerih gre tudi za gensko nagnjenost h kopičenju maščobnih celic. Prevelika telesna teža, otežena in neredna prebava, preveč sedenja in premalo telesne dejavnosti imajo za posledico slab krvni obtok. Ker je oskrba s krvjo na nekaterih mestih prekinjena, tkivo ne dobiva dovolj kisika in hranilnih snovi, koža pa izgublja naravno prožnost in postaja luknjičasta. K nastanku celulita prispevajo tudi kronično zaprtje, zmanjšana funkcija jeter, napetost, utrujenost, dehidracija in onesnažen zrak.


Trdovratna nadloga

Ker gre za trdovratno nadlogo, celulit zelo težko popolnoma odpravimo, omiliti pa ga je mogoče na različne načine, le čas si je treba vzeti in vztrajati. Najučinkoviteje se ga lotimo s kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo trde maščobne nanose. Enako pomembno je koži povrniti izgubljeno napetost in gladkost. Najnaravnejši način odpravljanja celulita je ročna masaža, a tudi vse druge metode, ki pospešujejo krvni obtok, denimo ledeni obkladki, ki jih polagamo na prizadete dele telesa. Ledena masaža spodbuja kroženje krvi, pore se zožujejo, vezno tkivo pa postane čvrstejše in bolj napeto.

V tem neenakem boju si lahko pomagate tudi s pripravki iz koruznih laskov, bršljana, žajblja, materine dušice, a tudi s čajem iz češnjevih pecljev. Na voljo je cela vrsta proticelulitnih krem, ki so najučinkovitejše prav v kombinaciji z masažo. Preizkusite lahko tudi katero od metod za spodbujanje izločanja odpadnih snovi iz telesa, kot so elektrostimulacija, limfna drenaža, ledene in blatne kopeli ter presoterapijo. Če imate raje bližnjice, se lahko odločite za operativno odstranjevanje maščobnih blazinic, tako imenovano liposukcijo. Še eden od hitrih načinov odpravljanja celulita je endermologija, ki pa ni kirurška metoda, saj jo navadno izvajajo fizioterapevti. Gre za postopno raztegovanje vezivnih niti med maščobnimi celicami v podkožju, vendar je ta metoda primerna predvsem za blage, začetne oblike celulita.

Čudežev ni!


Na voljo so tudi tablete proti celulitu. V teh tabletah so najpogosteje izvlečki breze, sleza in ginko bilobe, ker vsebujejo snovi, ki pospešujejo izmenjavo snovi, spodbujajo prekrvitev in limfni sistem, medtem ko vitamin C spodbuja nastajanje kolagena, kar koži vrača napetost. Toda ne pozabite, da čudežev ne morejo doseči niti rastlinski preparati, pa naj so njihove sestavine še tako koristne. Nekatere recepture vsebujejo tudi borovničev in ananasov sok; drugi je priporočljiv za osebe, ki imajo težave z zadrževanjem tekočine.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki