Koža v različnih obdobjih

(Foto: Shutterstock)

Nega kože

Z vsakim letom se količina kolagena v koži zmanjša za kak odstotek, koža je slabše prekrvljena in zato bolj upadla. V boju proti procesom staranja, ki v telesu potekajo naravno, vendar nezadržno, pomaga tudi pravilna nega.

Sveža dvajseta


V tem obdobju je koža videti zdrava in sveža, vendar se proces staranja že začne. Po petindvajsetem letu se na obrazu pokažejo prve spremembe, saj se kolagenska vlakna in elastin obnavljajo vse počasneje. Navadno se najprej pokažejo drobne gubice okoli oči in ustnic, ki so posledica mimike.

Takrat že lahko začnete uporabljati kremo proti gubicam okoli oči. Četudi je koža mastna, je nujna raba vlažilne kreme. Sredstva za čiščenje najstniške kože so že preveč agresivna, kreme za zrelo kožo, ki vsebujejo retinol, pa premočne. Uporabljajte zaščitno dnevno kremo. Enkrat na teden si privoščite masko, ki ustreza vašemu tipu kože. Priporočljiva je tudi vlažilna maska za predel okoli oči.

Odrasla trideseta

Koža po tridesetem letu proizvaja za 30 odstotkov manj maščobe. Resda je čistejša, vendar obenem postaja suha, zato ji je treba pomagati s preparati. Koža se obnavlja počasneje – namesto na 28 na 40 dni – lahko je tudi videti utrujena in sivkasta. Za to starostno skupino je na voljo vrsta izdelkov, ki ji vračajo lesk: pilingi, dodatki h kremam, kot so AHA- in sadne kisline … Namen teh preparatov je odstranjevanje mrtvih celic povrhnjice. Idealen je tudi vitamin C, ki preprečuje nastajanje gub in spodbuja nastajanje kolagena.

Pretirano sončenje in poležavanje v solariju nista priporočljiva v nobenem starostnem obdobju. Starejši ko smo, bolj se na koži kažejo škodljivi vplivi sonca. Ne eksperimentirajte s kožo – raje uporabljajte kakovostne izdelke in ne preizkusite vseh novosti, ki se pojavijo na trgu. Če še ne uporabljate nočne kreme, je zdaj pravi čas za to.

Lepa štirideseta


Koža je občutljiva, zato zahteva posebno nego in pozornost. V tem starostnem obdobju lahko nenadoma postane zelo občutljiva. Med štiridesetim in petdesetim letom pogosto pride do burnih reakcij kože, kot so kuperoza, razdraženost in rdečica, zato številne ženske začnejo uporabljati izdelke s snovmi, ki kožo pomirjajo. Četudi vaša koža ni pretirano občutljiva, z njo ravnajte nežno. Izogibajte se vsemu, kar draži kožo: močnim izdelkom za čiščenje kože, dolgotrajnim vročim kopelim, pomivanju posode brez zaščitnih rokavic in izpostavljanju soncu. V tem obdobju je koža vse bolj suha. Enkrat na teden uporabite serum ali obiščite kozmetični salon, kjer vam bodo naredili posebno nego.

V teh letih so v veliko pomoč tudi z izdelki, ki so namenjeni za specifične potrebe – proti gubam, motnjam pigmentacije, podočnjakom ipd. Pri glajenju gubic so najučinkovitejši antioksidanti, s katerimi boste okrepili naravne zaščitne mehanizme kože. Pozorni bodite na naslednje sestavine: vitamin C in E, alfa lipoična kislina, sojini izoflavoni, ekstrakti zelenega in belega čaja, ekstrakti pešk grenivke, niacinamide in koencim Q10.

Zlata petdeseta

Nobena krema vam ne bo vrnila mladosti. Le zakaj bi jo morala? Čas je, da se mirno in "negovano" starate. Koža je vse tanjša in bolj upadla, njena vlažnost se občutno zmanjša. Po petdesetem letu priporočajo rabo enakih krem in drugih izdelkov, ne glede na to, ali ste stari petdeset ali sedemdeset let. Nega zrele kože zahteva izdelke, ki kožo hranijo in jo nekoliko zgladijo. Kisline z vitaminom A poskrbijo, da je zgornja plast kože bolj gladka, spodnja pa čvrstejša. S kožo ravnajte nežno, kreme nanašajte z blazinicami prstov.

Nosečnost in po njej


V nosečnosti se koža zaradi spremembe hormonske slike pogosto spremeni. Včasih nenadoma postane mastna, pogosto je suha in dehidrirana, lahko se pojavijo mozolji ali pigmentni madeži. Spremembe največkrat minejo nekaj mesecev po porodu. V tem obdobju velja biti s kožo še posebno potrpežljiv. Ker mamicam primanjkuje časa za temeljito ukvarjanje s sabo, je treba vsak prost trenutek čimbolj izkoristiti. Koža, naj je mastna ali suha, v tem času potrebuje predvsem vlaženje.

Osnovna nega


Ne glede na tip kože (suha, mastna, normalna, mešana) ne pozabite na štiri osnovne korake, ki jih pri dnevni negi ne smete preskočiti:

  • Čiščenje kože je prvi korak k ohranjanju zdrave kože, saj lahko le tako s kože odstranite znoj, maščobo, prah, ličila in mikroorganizme. Uporabljajte blaga sredstva, ki ne odstranijo naravnega zaščitnega maščobnega plašča kože. Kožo z nežnimi gibi očistite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, pri čemer uporabite mlačno vodo.
  • Z luščenjem boste odstranili s kože odmrle celice, s čimer jo boste pomladili in zabrisali drobne gubice. Izdelki za odstranjevanje odmrlih celic navadno vsebujejo hidroksi kisline, ki pospešijo proces luščenja. 
  • Ob pomoči tonika boste odstranili ostanke delcev umazanije, poleg tega pa jo tudi nahranili, osvežili in napojili z vlago. Tonik kožo tudi napne in zapre pore, vendar ne sme vsebovati alkohola, saj ta kožo izsuši in vzdraži. 
  • Koža potrebuje vlago in hranilne snovi, ki jo ohranjajo zdravo, zato jo je treba navlažiti z vlažilno kremo, prilagojeno tipu kože.
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki