Dehidracija in kako jo odpraviti

  • T.ko
  • četrtek, 01. julij 2010
(Foto: Shutterstock)

Zakaj piti več vode?

Poletna vročina poleg tega, da nas bolj žeja, v zdravniške ordinacije pripelje veliko ljudi, ki trpijo za različnimi simptomi, katerih skupni imenovalec je – pomanjkanje vode. Večina jih pravi, da popijejo veliko tekočine, kot so kava, gazirane pijače, čaj in sok. Kljub temu nihče ne popije dovolj navadne vode.

Vodo potrebuje vsaka celica v našem telesu, saj jim zagotovi hrano, poleg tega pa iz telesa odplakne odpadne snovi. Pomanjkanje vode se kaže s tem, da začne telo omejevati njeno izgubo, do katere pride z dihanjem, izločanjem sluzi, uriniranjem, znojenjem in črevesno peristaltiko.

Dihamo z vodo

Pri dihanju vsak dan porabimo nekaj skodelic vode, saj pljuča za normalno delovanje potrebujejo vlažen zrak. Pozimi, ko je zrak, predvsem zaradi centralne kurjave, suh tako zunaj kot v zaprtih prostorih, je izguba vode še večja. Ocenjujejo, da na povprečen jesenski dan z dihanjem izgubimo tri do štiri skodelice vode. Na vroč poletni ali mrzel zimski dan porabimo še dodatni dve do tri skodelice. Telo mora zrak navlažiti, preden doseže pljuča, ta proces pa poteka skozi stene sluznice v nosu in v bronhijih. V primeru pomanjkanja vode se sluznica suši, kar ima za posledico draženje pljuč, zato so bolj reaktivne na prah, plesen, cigaretni dim in druge dražilne dejavnike, ter manj odporna na viruse in bakterije. Posledica je suh kašelj oziroma bronhitis.

Za zaščito pred boleznimi

Sluznica pljuč in črevesja je pomemben branik pred boleznijo. Zdrava sluznica je zanesljiva zaščita pred bakterijami, virusi in drugo nesnago, ki pa jo številne snovi, tudi aspirin, lahko poškodujejo. Manj znano je, da zaradi pomanjkanja vode vsa pomembna sluz v telesu postane manj viskozna (raztegljiva), to pa lahko povzroči zaprtje, sindrom razdraženega črevesa in upočasnjeno gibanje črevesne vsebine. Te težave povečujejo tveganje za nastanek dolgotrajnih bolezni, kot so hemoroidi in rak debelega črevesa. Sluznica v sinusnih prehodih je podobno vitalnega pomena za obrambo pred boleznimi. Če se preveč izsuši, se simptomi, kot so vnetje sinusov, krvavenje iz nosu in alergični simptomi, dodatno poslabšajo.

Odplaknimo strupe

Očitno je, da vodo izgubljamo tudi z uriniranjem, ki opravlja funkcijo odstranjevanja strupenih presnovkov iz telesa. Z upadom količine vode v telesu se omeji tudi odstranjevanja toksinov z urinom. Splošno razširjena zabloda je, da več vode ko pijemo, bolj obremenjujemo ledvice. Resnica je prav nasprotna – razen pri ljudeh z redkimi ledvičnimi težavami. Vodotopni toksini se resda lahko izločijo tudi skozi črevesje, to pa je v primeru pomanjkanja vode oteženo, sploh če je pomanjkanje vode že povzročilo zaprtje. Zato se morajo strupi izločiti po drugi poti, denimo skozi kožo. Povečanje ravni toksinov v telesu povzroča glavobole in utrujenost. Poskus telesa, da bi odstranilo odvečne kemikalije skozi kožo, utegne imeti za posledico akne, lahko pa tudi poslabša ekcem.

Koliko vode torej spiti?

Preprosta rešitev vseh teh težav je: piti več vode. Kava, čaj in brezalkoholni napitki večinoma vsebujejo kofein, znan diuretik, ki dodatno poudari izrazitost simptomov pomanjkanja tekočine. Sadni sokovi vsebujejo večjo koncentracijo sladkorja kot telesne tekočine, zato jih telo poskuša razredčiti, to pa pomeni dodatno izgubo telesnih tekočin v drugih delih telesa. Pozimi in v zelo vročih poletnih dneh popijte vsaj deset kozarcev vode na dan. Spomladi in jeseni zadostuje osem kozarcev, čeprav ljudje z alergijami potrebujejo še več vode. Nosečnice bi morale piti vsaj 50 odstotkov več vode. Ljudje, ki intenzivno telovadijo, naj dodajo kozarec vode na vsake pol ure telovadbe. Nekaj vode lahko nadomestite z zeliščnimi čaji in razredčenimi sadnimi sokovi (1/3 soka in 2/3 vode). Ob vsaki skodelici kave popijte dodaten kozarec vode.

Kakšna voda je najboljša?

Najboljša in najcenejša je voda, filtrirana s filtrom iz aktivnega oglja, ki iz pitne vode odstrani večino bakterij. Takšni filtri so cenovno dostopni in na voljo v vsaki bolje založeni trgovini. Ustekleničena voda je resda zdrava, njena kemična in bakterijska analiza je tudi na etiketi, vendar ne pozabite na težavo, do katere pride, ko jo popijete – embalažo. Voda je lahko čudežno zdravilo za številne pogoste nadloge: nekaj je popijte takoj zdaj, in ugotovili boste, da se bolje počutite.

Najpogostejši simptomi dehidracije so zaprtje, suha in srbeča koža, akne, krvavenje iz nosu, ponavljajoča se vnetja mehurja, suh in neproduktiven kašelj, kihanje, vnetje sinusov in glavoboli.

 

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki