Nasveti za lepa in zdrava stopala

(Foto: Shutterstock)

Težko je verjeti, toda povprečen človek v življenju prehodi lepo število kilometrov, pravzaprav bi lahko kar štirikrat obkrožil Zemljo ... Stopala nosijo precejšen del telesne teže in pri tem opravijo kar 800.000 kilometrov. Stopala so torej nenehno podvržena velikim naporom, žal največkrat v neprimerni obutvi. Zato ni nenavadno, da se bolniki pogosto pritožujejo zdravnikom, češ da jih stopala pečejo in bolijo. Marsikdaj celo zdravnik ne ve, za kaj gre. Občutljivost stopal se namreč razlikuje od posameznika do posameznika; nekateri brez težav hodijo v vsakih čevljih, ki jih obujejo, medtem ko drugim povzročajo težave celo najbolj kakovostni modeli; to zlasti velja za ženske.

Nič čudnega, da si skupina svetovnih strokovnjakov z različnih področij prizadeva, da bi preprečili, ozdravili ali vsaj omilili tovrstne težave. Verjetno je Slovenija premajhna, da bi se s tem problemom ukvarjali na nacionalni ravni, čeprav se zdravniki nenehno srečujejo s tovrstnimi težavami.

Nega stopal in primerna obutev

Težave s stopali ima veliko ljudi. Statistike pravijo, da manjše težave v 80 odstotkih primerov nastanejo kmalu po dopolnjenem dvajsetem letu, zato ni čudno, da je obvezni sestavni del sodobne telesne nege tudi skrb za stopala. Z negovanimi, svežimi stopali se bomo ves dan dobro počutili. Še posebno pomembni so redna nega, ustrezna obutev, pravilno podložena stopala, ustrezna zaščita stopal na mestih, ki so izpostavljena pritisku pri dejavnostih, kot so hoja, planinarjenje, ples, nogomet, tenis in podobno.

Težaško delo stopal

Stopala izmed vseh telesnih delov telesa opravljajo najbolj garaško delo. Prenašati morajo celotno težo telesa ter blažiti udarce pri hoji na čedalje trših podlagah. Zato ni nenavadno, da toliko ljudi pestijo bolečine v stopalih, pravzaprav je še bolj nenavadno, da jih ni še več ... Vsaka nepravilnost v funkciji stopala lahko pripelje do bolečin, vsaka nepravilnost ali poškodba lahko pripelje do motene funkcije, to pa povzroča nove bolečine. Krog je sklenjen.


Obutev – mehka in prožna …

Pravilno delovanje stopal in nog omogoča pravilno telesno držo, saj mišičje prav prek mišic stopal in nog dobiva pobude za dejavnost. Pravilna obutev je torej izredno pomembna. Naša tla in ceste so trde in prav nič prožne, zato bi morali biti mehki in prožni vsaj čevlji. Nekateri modeli imajo vgrajene posebne "vzmetnice" in blazinice, ki omogočajo mehkejšo hojo in ves čas nežno masirajo stopala.

… dolga in široka

Nepravilna obremenitev nog povzroča napačno držo medenice in posledično nepravilno držo hrbtenice. Temu seveda sledijo bolečine v križu. Čevlji morajo biti dovolj dolgi in široki, četudi niso zadnji krik mode.

Glavne oporne točke stopala so petnica, glavica prve stopalnice in glavica pete stopalnice. Med temi točkami se oblikujejo stopalni loki :
 • notranji vzdolžni stopalni lok (A – B),
 • zunanji vzdolžni stopalnI lok (A – C),
 • prečni stopalni lok (B – C).
 •  
 Sprednji del stopala je različen. Razlikujemo med naslednjimi tipi stopal:
 • grško stopalo (najdaljši je drugi prst, 22 %),
 • kvadratasto stopalo (prvi, drugi, tretji in tudi četrti prst so enako dolgi, 28 %) in
 • egiptovsko stopalo (palec je najdaljši), ki je najpogostejše.

Stopalni loki kot blažilci

Običajni čevlji ne upoštevajo teh različic stopal. Oblika stopala je prirojena, medtem ko je oblika stopalnega loka odvisna od položaja kosti stopala, sklepnih vezi ter mišic goleni in stopala. Stopalni lok je zavita vzmet, ki se pri obremenitvi ali obtežitvi splošči, pri razbremenitvi pa se vrne v prvotni položaj. Lahko bi ga tudi primerjali z avtomobilskim blažilcem. Ko stopalna loka izgubita prožnost, hodimo, kot da bi se vozili v avtomobilu brez blažilcev. Poleg tega stopalni loki omogočajo, da se stopala prilagajajo neravnim površinam. Stopalni loki podelijo stopalu prožnost, ki je eden najpomembnejših dejavnikov normalne hoje.

Telovadba je nuja

Sploščena stopalna loka povzročata bolečine v stopalih, v mladosti zaradi natega in rigidnosti mehkih struktur stopala (vezi, kit in mišic), v starosti pa zaradi degenerativnih sprememb (artroze), predvsem srednjih stopalnih sklepov.

Zato je izredno pomembno, da ohranjamo ustrezno obliko in delovanje stopalnih lokov; to dosežemo s pravilno telovadbo, ustrezno obutvijo in ohranjanjem gibljivosti stopalnih sklepov.

Najpogostejše težave

Poleg otrdelosti stopal in slabe gibljivosti, ki največkrat povzročata bolečine, so najpogostejši naslednje težave:

 • Otiščanci. Te poznamo vsi. Najboljše sredstvo proti otiščancem je skrb za zaščito predelov, ki so pri naporih izpostavljeni pritisku.
 • Kurja očesa. Zdraviti je treba predvsem vzrok težav (kladivasti prsti, otiščanci na prstih, sploščena stopalna loka, ki povzročata otiščance pod glavicami stopalnic). Če otiščanci že nastanejo, so na voljo različna pomagala za blažitev tegob, še bolj učinkovito pa je odpravljanje vzrokov z vložki ali operativnim posegom.
 • Hallux valgus. Pri razviti obliki obolenja je potrebno operativno zdravljenje, pri začetnem halluxu valgusu pa lahko z opornico za palec preprečimo ali vsaj zavremo nastanek večje deformacije.
 • Metatarsalgija anterior. Gre za bolečino v sprednjem delu stopala, ki največkrat nastane zaradi vnetja sluznih mešičkov med glavicami stopalnic, redkeje pa je vzrok tako imenovani interdigitalni nevrinom, ki ga je treba odstraniti z operativnim posegom. Težave preprečujemo s korekcijo spuščenega sprednjega stopalnega loka. Pri večjih težavah je včasih potrebna lokalna infiltracija.
 • Sesamoiditis. Obolenje povzroča bolečine pod glavico prve stopalnice. Odpravljamo ga s podložitvijo pod glavico ali pa dvignemo prečni stopalni lok. Pomaga tudi lokalna infiltracija.
 • Retrocalcanearni bursitis. Za petnico ležita dva sluzna mešička, površni in globoki. Čevelj draži povečano izbolklino na petnici, to pa povzroča vnetje sluznika. Zdravljenje je predvsem preventivno. Poskrbeti je treba za udobno obuvalo, preprečiti pritisk, zlasti pri večjih obremenitvah. Pri večjih izbolklinah je potrebno operativno zdravljenje, s katerim operater odstrani izbolklino na petnici.
 • Plantarni fasciitis ali sindrom spina calcanei. To obolenje povzroča razmeroma pogosto bolečino na zadnjem spodnjem delu petnice, katere vzrok je vnetna reakcija na narastišču, tako imenovana plantarna aponevroza. Vzrok bolečin je vnetje in ne kostni izrastek. Obolenje zdravimo s posebnimi mehkimi vložki in z blazinicami z vdolbino, pomaga pa tudi injekcija kortikosteroidov. Zelo redko je potrebno operativno zdravljenje.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki